Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Π. Μέγκος: κ. Δήμαρχε Δελφών, κάποτε διαγκωνιζόσασταν για την τιμωρία των υπευθύνων και την στήριξη των αγροτών... τώρα... "σιωπή" στην δίκη του καμένου Δελφικού Ελαιώνα! πώς υπερασπίζετε το κοινό αίσθημα περί απόδοσης δικαιοσύνης;

 Ενημέρωση - Ερώτηση: 

Σχετική εικόνα                                               
Στο Δ.Σ. του Δήμου ΔΕΛΦΩΝ

Της Δημοτικής Κίνησης

«ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»
 
                                                                                                                         
Άμφισσα                                                              Άμφισσα 14-7-2017
                                                                                                               
Προς τον

Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών

Κο. Χαράλαμπο Παναγιωτόπουλο
                          
 
                                                    



      Κε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δελφών,



      Ενημερώνουμε εσάς και το Δημοτικό Συμβούλιο πως από την Τρίτη 4/7/2017 στο 3μελές Πλημμελειοδικείο της Άμφισσας ξεκίνησε η πολύκροτη Δίκη για την Φωτιά που μπήκε στον Ελαιώνα της Άμφισσας στις 5/8/2013. 
 Η φωτιά τότε εκδηλώθηκε στις 8:30 περίπου το πρωί σε σημείο του Ελαιώνα κοντά στο Σερνικάκι, όπου πραγματοποιούσε εργασίες συνεργείο της εταιρείας «ΕΛΤΕΡ ΑΤΕ» η οποία κατασκεύαζε το δίκτυο άρδευσης του ελαιώνα. Αποτέλεσμα ήταν να καούν περίπου 60.000 ελαιόδεντρα σε μια έκταση 5.000 στρεμμάτων τα οποία ανήκαν σε περισσότερους από 900 ιδιοκτήτες, στην πλειονότητά τους δημότες του Δήμου Δελφών.

       Αναφέρουμε πως η φωτιά εκδηλώθηκε στο κεντρικό σημείο του Ελαιώνα της Άμφισσας ο οποίος στο σύνολό του έχει χαρακτηριστεί Φυσικό Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς και προστατεύεται από την UNESKO. Φυσικά η αξία του αυτή πολλαπλασιάζεται από την στιγμή που βρίσκεται και εντός της ζώνης προστασίας του Δελφικού Τοπίου.

       Τότε η πολιτική ηγεσία του τόπου και η Δημοτική αρχή μαζί με όλες τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου, δήλωναν πως η έρευνα θα φτάσει ως το τέλος και θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Αυτά μάλιστα έλαβαν χώρα δημόσια σε τακτική συνεδρίαση του Δήμου Δελφών, αποκλειστικά για το θέμα αυτό. Διαγκωνίζονταν μάλιστα ποιος από όλους ήταν εκείνος που με τον καλύτερο τρόπο συμπαραστέκεται στα συμφέροντα των αγροτών αλλά και των ιδιοκτητών των ελαιόδεντρων που κατακάηκαν, δηλώνοντας πως συμπάσχουν μαζί τους.

      Στην συνέχεια, όπως πολλά άλλα θέματα που αφορούν κοινές υποθέσεις των δημοτών του Δήμου, η συγκεκριμένη υπόθεση άρχισε να συγκαλύπτεται, οι ευθύνες να μετατοπίζονται, για να εστιάσουν στο τέλος σε έναν Αλβανό εργάτη. Ξεχνώντας ποιος είναι ο κύριος του Έργου, ποιος είναι ο Ανάδοχος, ποιος ο Επιβλέπων, τι ευθύνες απορρέουν για τον καθένα και φυσικά με ποιο τρόπο λειτούργησε η Κρατική μηχανή από την στιγμή που εκδηλώθηκε η φωτιά και μετά.

     Έπειτα από την εξέλιξη αυτή η παράταξή μας προσέφυγε στις 13/11/2013 στον Άρειο Πάγο μαζί με τον βουλευτή Γιάννη Σταθά της Βοιωτίας. Αποτέλεσμα της Μηνυτήριας Αναφοράς ήταν να αναζητηθούν νέα στοιχεία για να φωτίσουν την υπόθεση και αυτή να έρθει στο ακροατήριο.

     Μετά από αναβολές η υπόθεση ξεκίνησε να δικάζεται στις 4/7/2017 όπου και διακόπηκε για να συνεχισθεί την Δευτέρα 10/7/2017 έως και σήμερα 14/7/2017. Σήμερα πάλι σταμάτησε, για να συνεχίσει η ακροαματική διαδικασία στις 24/7/2017.           

     Τις μέρες αυτές παρακολουθήσαμε την δίκη, διαπιστώνοντας πως η Δημοτική Αρχή και οι Δημοτικές παρατάξεις ήταν απούσες πλην της παράταξης της δικής μας. Μακριά από τις προσπάθειες που έκαναν αρκετοί ιδιοκτήτες και αγρότες που έπαθαν ζημιά, και θέλησαν να υπερασπίσουν ίσως, μόνο μια ηθική ικανοποίηση. Γιατί οι υποσχέσεις που έλαβαν κατά καιρούς για κάποιες αποζημιώσεις και οι ελπίδες τους γι’ αυτές έχουν εξανεμιστεί.

  
    Ερωτάμε: Τι θέση παίρνει σήμερα η Δημοτική Αρχή για όσα συνέβησαν τότε και με ποιο τρόπο πιστεύει πως πρέπει να συντρέξει, πρώτα τους ιδιοκτήτες που έπαθαν την ζημιά αυτή και δεύτερον να υπερασπίσει το κοινό αίσθημα της τοπικής κοινωνίας περί απόδοσης δικαιοσύνης;


  Πως θα εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για το Μνημείο αυτό, όταν απέχει και δεν παίρνει δημόσια θέση για το θέμα της καταστροφής μεγάλου αριθμού ελαιόδεντρων, που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν και πως φαντάζεται ότι θα πείσει για την ανάγκη προστασίας του Ελαιώνα σε δημόσια φόρουμ, αλλά κυρίως τις νέες γενιές του τόπου μας;      



Οι αναφέροντες - ερωτώντες

Παναγιώτης Μέγκος

Παναγιώτα Κασούτσα

Νίκος Σταντζούρης

Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου Δελφών

3 σχόλια:

  1. πολύ καλα η αντιπερειφέρια και οι συν αυτώ που βρίσκονται;Διαγράφουμε τις ευθυνες τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΙΟΙ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ, ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΥΡΙΑΚΗ; ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ.
    ΠΟΙΟΙ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΣ; ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ.
    ΤΟ ΔΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ ΟΥΚ ΑΝΔΡΟΣ ΣΟΦΟΥ (ΚΑΙ ΕΝΙΟΤΕ ΚΑΙ ΓΥΝΗΣ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΡΕ ΜΕΓΚΟ ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΜΗΝΗΣΗ ΑΚΟΜΑ ΡΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ. ΑΦΟΥ ΣΤΟΝ ΜΑΘΑΝΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ. ΤΙ ΚΑΘΕΣΑΙ ΡΕ ΜΕΡΓΚΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή