Άγιο Φως -Πανάγιος Τάφος - Ι. Ναός Αναστάσεως, Ιεροσόλυμα, Ισραήλ...

Άγιο Φως -Πανάγιος Τάφος - Ι. Ναός Αναστάσεως, Ιεροσόλυμα, Ισραήλ...
Άγιο Φως -Πανάγιος Τάφος - Ι. Ναός Αναστάσεως, Ιεροσόλυμα, Ισραήλ...

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Η πρόταση Γιώργου Δρακάκη για το πρόβλημα των ΡΟΜΑ...

Δημοτική Παράταξη Δελφική Δημοκρατία 

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


 

 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της 11ης /12/23 

με θέμα «Ενημέρωση και συζήτηση για το σχεδιασμό και την αντιμετώπιση όσον αφορά το μείζον κοινωνικό θέμα των καταυλισμών των ΡΟΜΑ»,

Έγινε καταφανές ότι αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως απέδειξε για άλλη μια φορά, είναι κατώτερο των περιστάσεων.

 Κατ αρχήν έχουμε μια ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ η οποία ΔΕΝ δίνει λύσεις στα μείζονα προβλήματα και δεν προστατεύει τους δημότες,  και παράλληλα έχουμε μία  ΜΙΖΕΡΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ η οποία μας αφήνει άφωνους από τα επιχειρήματα και την «μοιρολατρεία» που εκπέμπει.

Με την στάση τους και τις στοχευμένες αποφάσεις τους παρέπεμψαν  όλοι  ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ.

Όταν δεν θέλεις να λύσεις ένα πρόβλημα, μπορείς να κάνεις κάτι απλό: Αφού οργανώνεις για πολλοστή φορά μία σύσκεψη, εστιάζεις αλλού το πρόβλημα και στην συνέχεια το παραπέμπεις σε μια επιτροπή, σε «ομάδα εργασίας»… και καθάρισες! Ούτε το πρόβλημα θα λυθεί ποτέ, ούτε εσένα θα σε ενοχλούν συνέχεια. Το αυτό έπραξε η δημοτική αρχή.

Και το έπραξε προκλητικά, αγνοώντας τις εκατοντάδες υπογραφές που έφεραν το θέμα στο Δημοτικό όργανο λόγω της ανεξέλεγκτης παραβατικότητας ΡΟΜΑ του παράνομου καταυλισμού σε Δημοτικό οικόπεδο κατά επιχειρήσεων, επαγγελματιών και πολιτών. Μετατέθηκε το θέμα στην χωροθέτηση(;) μετεγκατάσταση(;) και σε ο,τιδήποτε άλλο πλην της λαϊκής αιτήσεως.  

ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΑΝΕ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΕΠΙΚΟΥΡΟΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ.

Οι δημοτικές παρατάξεις «Πολίτες στο προσκήνιο» και «Λαϊκή Συσπείρωση» συντάχθηκαν υπέρ της πρότασης του Δημάρχου για την παραπομπή του θέματος σε επιτροπή με σκοπό την εξεύρεση λύσης χωροθέτησης και μετεγκατάστασης των Ρομά, η δε μείζων μειοψηφία «Ανανεωτική Κίνηση Δήμου Δελφών» επέμεινε στην μετεγκατάσταση των Ρομά στην θέση Κάμινος  (αθλητικές εγκαταστάσεις), η μόνη που έχει οριστεί στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Άμφισσας μεν, πλήν όμως δεν έχει την κοινωνική συναίνεση. Το ουσιώδες είναι πως η μεταφορά των Ρομά από μια θέση σε άλλη δεν λύνει το πρόβλημα αντίθετα το συντηρεί και το μεγιστοποιεί. Το θέμα δεν είναι ούτε χωροταξικό ούτε μετεγκαταστατικό.

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ, όχι εαυτούς αλλά  αλλήλους…

Η μόνη πρόταση - λύση που ειπώθηκε ήταν από την πλευρά μας. Η δική μας θέση εδώ και χρόνια δίνει άμεση λύση και είναι απόλυτα συμβατή με τις θέσεις της πολιτείας για ενσωμάτωση και ένταξη των Ρομά στις τοπικές κοινωνίες.  Θεωρούμε ότι κατ αρχήν το «ΓΚΕΤΟ»  δηλαδή η ομαδική διαβίωση, η απομόνωση και ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι η γενεσιουργός αιτία παραβατικότητας, γι αυτό ακριβώς τον λόγο  η όποια χωροθέτηση  για μετεγκατάσταση είναι άνευ ουσίας και ουδέν πρόβλημα επιλύει. Αντίθετα το διαιωνίζει, πράγμα που σε κάποιες περιπτώσεις ενδεχομένως να εξυπηρετεί κάποιους.

 ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΙΑΣΠΟΡΑ, δηλαδή διασπορά αναλογικά σε όλη την επικράτεια του Δήμου Δελφών, αφού πρωτίστως γίνει απογραφή από τις υπηρεσίες του Δήμου των οικογενειών και καταγραφή των δικαιούχων, συμμετέχοντας σε πιλοτικά προγράμματα της πολιτείας:

α) με την επιδότηση ενοικίου σε σπίτια

β) με την εγκατάσταση σύγχρονων οικίσκων –κοντέινερς (σε περίπτωση μη εξεύρεσης οικίας)

γ) συμμετοχή σε οργανωμένα προγράμματα εκπαίδευσης (καθοριστικός τρόπος πρόληψης και αντιμετώπισης παραβατικών συμπεριφορών είναι η εκπαίδευση)

δ)απασχόληση κατόπιν εκπόνησης  από τον ΟΑΕΔ συγκεκριμένων προγραμμάτων  καθώς και προγραμμάτων  κοινωφελούς  εργασίας.

Το τρίπτυχο  ΣΤΕΓΑΣΗ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ -  ΕΡΓΑΣΙΑ το οποίο δύναται να εφαρμοστεί άμεσα είναι τοπική και εθνική ανάγκη.

Όλα τα υπόλοιπα περί χωροθέτησης και μετεγκατάστασης είναι παρελκυστικές συμπεριφορές και οδηγούν σε αδιέξοδο.

 

 

15.12.2023

Γ. ΔΡΑΚΑΚΗΣ

Π. ΔΕΣΠΟΤΙΔΗΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου