Άγιο Φως -Πανάγιος Τάφος - Ι. Ναός Αναστάσεως, Ιεροσόλυμα, Ισραήλ...

Άγιο Φως -Πανάγιος Τάφος - Ι. Ναός Αναστάσεως, Ιεροσόλυμα, Ισραήλ...
Άγιο Φως -Πανάγιος Τάφος - Ι. Ναός Αναστάσεως, Ιεροσόλυμα, Ισραήλ...

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ, στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών...


 

 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νέους ηθοποιούς & σπουδαστές Δραματικών Σχολών ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ 

 

 5η περίοδος Δελφοί, 27 Ιουνίου – 1 Ιουλίου 2023 

Στο Αίθριο του Συνεδριακού Κέντρου πραγματοποιήθηκε η Μουσική παράσταση ὄρφνη σε σχεδιασμό και σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης βαρύτονου Δημήτρη Τηλιακού. 

Συμμετείχαν:

-Δημήτρης Τηλιακός, τραγούδι

- ExSilentioEnsemble σε μουσική διεύθυνση Δημήτρη Κούντουρα

-καθώς  και οι ηθοποιοί Μαρία Νίκα,Αιμιλία Γιαννούκαρη και Μαργαρίτα Στραβουδάκη. Ήταν πραγματικά ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι στο σκοτάδι της νύκτας.

 

Την Παρασκευή 30/6 στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων  του Θεάτρου συνεχίστηκαν τα εργαστήρια  με θέμα «Η επιστροφή του Διόνυσου-Η μέθοδος του Θεόδωρου Τερζόπουλου» και  «Η μέθοδος Σουζούκι στην εκπαίδευση του ηθοποιού».

 

Το απόγευμα στο Αμφιθέατρο Κ .Καραμανλής έγινε η προβολή της βιντεοσκοπημένης θεατρικής παράστασης του Ευριπίδη ΤΡΩΑΔΕΣ σε σκηνοθεσία TadashiSuzuki.

 

Στις 17.00  στην Αίθουσα «Ελένη Αρβελέρ»  ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών καθηγητής  του Χάρβαρντ Παναγιώτης Ροϊλός  απηύθυνε

χαιρετισμό αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα  του θεατρικού σεμιναρίου και ευχαρίστησε δημόσια την κυρία Μάρω Νικολοπούλου Προϊσταμένη του Τμήματος Συνεδρίων και Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων του Κέντρου για την μεγάλη προσφορά της στην οργάνωση και την καλλιτεχνική της επιμέλεια όλων των συναντήσεων του Αρχαίου Δράματος που πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο στους Δελφούς.

 

Οι εργασίες συνεχίστηκαν με  ομιλίες του Mattia-SebastianGiorgetti και  του Γιώργου Ζαμπουλάκη, ο οποίος αναφέρθηκε  στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών  και τη σύνδεσή τους με την θεατρική εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Στην Στρογγυλή Τράπεζα που ακολούθησε η Πηνελόπη Χατζηδημητρίου  αναφέρθηκε στις

Διεθνείς Συναντήσεις Αρχαίου Δράματος στους Δελφούς (1985-2023) σε μια οικοκριτική προσέγγιση και ο Γιώργος Σαμπατακάκης μίλησε με θέμα «Αναδιεκδικώντας την τραγωδία στην Ιαπωνία,το παράδειγμα του Ταντάσι Σουζούκι» . Στοτέλοςσεδιαδυκτιακήσύνδεσημίλησεοκαθηγητής Carl Lavery μεθέμα “Against nature, getting a taste for landscape through theatre and performance”.

 

Στις 20.00 λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα  σε υπαίθριο χώρο του Κέντρου οι φιλοξενούμενοι θεατές και εκπαιδευόμενοι  απόλαυσαν την Μουσική Περφόρμανς  «Προμηθέας.InMemoriam» με την ηθοποιό Σοφία Χιλ  σε πρωτότυπη ηλεκτροακουστική σύνθεση του Παναγιώτη Βελιανίτη.

 

Στην συνέχεια  στους κήπους του Συνεδριακού Κέντρου έγινε η προβολή  της βίντεο- εγκατάστασης του Φίλιππου Τσιτσόπουλου με θέμα «Ο Μάκβεθ και η οικολογία.Το δάσος πηγαίνει στους Δελφούς».

Αργά το βράδυ, στις 23.00,  σπουδαστές από τη Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ,   προσκάλεσαν τους συμμετέχοντες στη σκηνή του θεάτρου ΦΡΥΝΙΧΟΣ σε μια «μυστική» περφόρμανς από το “Come and Go“ του Samuel Becket σε διδασκαλία του Γιώργου Ζαμπουλάκη.  

 

Το Σάββατο 1/7 στην Αίθουσα του Συνεδριακού ΕΛΕΝΗ ΑΡΒΕΛΕΡ συνεχίστηκαν οι ομιλίες με πρώτο ομιλητή τον Παναγιώτη Βελιανίτη  που μίλησε για την Μουσική παράσταση

«Προμηθέας In Memoriam» .ΣτησυνέχειαμίλησανοΚαθηγητήςΙωάννηςΚωνσταντάκοςμεθέμα “The stuff of the Cosmos, nuture ,the divine and the human in Greek tragedy”,η Vicky Angelaki μεθέμα “Staging Scorched Earth, eco-reading Martin Crimp’s Euripides  and Sophocles’ adaptations”, η Clare Finburgh Delijani μεθέμα “Green Negritude”.

Μετάτοδιάλειμμαο Frank Raddatz  παρουσίασετοθέμα  «Αdvocates of nature»  μεπροβολήαποσπασμάτωνντοκιμαντέραπόοικολογικήδράσηστονΙσημερινόκαιη Constantina Bordin  πουμίλησεμεθέμαΑrt and landscape  at the World Theatre Festival Art Carnuntum”.

 

H Πέμπτη περίοδος του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου «Φύση και άνθρωπος  στην Τραγωδία» έκλεισε με  την προβολή 20λέπτου αποσπάσματος του ντοκιμαντέρ «Η χώρα των λησμονημένων τραγουδιών»  του σκηνοθέτη Βλαδίμηρου Νικολούζου. Ακολούθησε συζήτηση με τον σκηνοθέτη.

 

 

 



 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου