Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Μια φοροληστεία με ευαισθησία και δικαιοσύνη: Αντικειμενικές αξίες και ΕΝΦΙΑ... Της Βάνας Λυγερού...

Μια φοροληστεία με ευαισθησία και δικαιοσύνη 

Αντικειμενικές αξίες και ΕΝΦΙΑ: ένας απαράδεκτος αντιλαϊκός φόρος

 


 1.Από το 2022 το Υπουργείο Οικονομικών προχωράει στη διαμόρφωση ενός ψηφιακού συστήματος μαζικής εκτίμησης και αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών. 

 Στόχος διαχρονικός, όλων των κυβερνήσεων η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, εξασφαλίζοντας έτσι, όπως δηλώνει ο υπουργός, την οικονομική αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Το ψηφιακό σύστημα, με αλγόριθμο -όπως υπολογίζεται και η τιμή του ρεύματος-  θα συγκεντρώνει στοιχεία που επηρεάζουν την αξία των ακινήτων απ' όλες τις διαθέσιμες πηγές- υπηρεσίες και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Θα συνδέει διάφορους συντελεστές πχ παλαιότητα, εμπορευσιμότητα κλπ. Θα πρέπει όμως στο τέλος να βγάζει συγκεκριμένο οικονομικό αποτέλεσμα, που είναι προσδιορισμένο και αδιαπραγμάτευτο με απόφαση της κυβέρνησης, βάσει των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλά μπορούν να αλλάζουν όχι όμως η φοροληστεία.

2. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση ζητάει συμβουλευτικά τη γνώμη  της τοπικής διοίκησης,  για πιθανές διορθώσεις των αντικειμενικών αξιών, πάνω στις οποίες  στηρίζεται η φοροληστεία του ΕΝΦΙΑ.

Το δημοτικό συμβούλιο της Δωρίδας συνεδρίασε και θεώρησε αναγκαίο στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες να προτείνει οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών της περιοχής κατά 40%. Η πρόταση μοιάζει να διαπνέεται από ευαισθησία και ανησυχία. Την ψήφισαν όλες οι άλλες παρατάξεις. Μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση μπήκε στον κόπο και στην ουσία του θέματος και ζήτησε κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Δεν μπήκε στο θέατρο της συμβουλής αν το σκοινί της κρεμάλας θα είναι χοντρό ή λεπτό.

Μικρόψυχη μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος αβασάνιστα αυτή τη θέση. 40% μείωση είναι καλή, ρεαλιστική πρόταση. Μόνο που αυτοί που την πρότειναν δεν την εννοούν και την προβάλλουν σαν δείγμα ενδιαφέροντος και ευαισθησίας. Γνωρίζουν καλά πως δεν θα γίνει δεκτή και κυρίως δεν έχουν καμιά διάθεση να περάσουν σε μια μαχητική διεκδίκηση, ενισχύοντας τη λαϊκή αγανάκτηση.

Η ιστορία του ΕΝΦΙΑ είναι γνωστή:

·         Μέχρι το 2011 ο καθορισμός των αντικειμενικών αξιών ακινήτων απέβλεπε απλά στον καθορισμό του φόρου μεταβίβασης των ακινήτων.

·         Το 2011 η κυβέρνηση Παπανδρέου επέβαλε το λεγόμενο "χαράτσι" σαν έκτακτο φόρο για ένα χρόνο, που πληρωνόταν μέσω της ΔΕΗ, για να εξασφαλίσουν για τους δανειστές 2,65 δις ευρώ, ακατέβατα!

·         Στη συνέχεια το 2013 η κυβέρνηση Σαμαρά (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ), που είχε υποσχεθεί να καταργήσει το χαράτσι, το βάφτισε ΕΝΦΙΑ και μονιμοποίησε τη φορολόγηση όλων των κτισμάτων, των οικοπέδων εντός σχεδίου και εντός οικισμού και των αγροτεμαχίων, για να εξασφαλίσουν τα 2,65 δις ευρώ κι αυτοί!

·         Ο Αλέξης Τσίπρας το 2014 στη ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, δεσμεύτηκε ότι "ο ΕΝΦΙΑ είναι άδικος φόρος, προσωρινός και θα τον καταργήσει"! Αντί για κατάργηση προχώρησε το 2017 στην "προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές"!

·         Το 2021 η κυβέρνηση Μητσοτάκη μας υποσχέθηκε πάλι μείωση του ΕΝΦΙΑ, απογειώνοντας τις αντικειμενικές αξίες!

3. Η ουσία του ζητήματος: Το σύστημα αντικειμενικών αξιών που συζητιέται, ουσιαστικά, συνδέεται με τη φορολόγηση από το κράτος της μικρής ακίνητης περιουσίας. Έχουμε φόρους στην κληρονομιά, στην αγορά, στη μεταβίβαση. Φόρο στη χρήση, στην επιδιόρθωση- συντήρηση, στην ενεργειακή αναβάθμιση. Ο ΕΝΦΙΑ ήρθε σαν έκτακτος προσωρινός φόρος και μονιμοποιήθηκε. Η μικροϊδιοκτησία  στην Ελλάδα είναι εκτεταμένη. Γίνεται εύκολος στόχος φοροληστείας που χτυπά μαζικά τα πιο αδύνατα κοινωνικά στρώματα. Η μεγάλη ακίνητη περιουσία συνήθως μπαίνει σε επιχειρηματικές δραστηριότητες και τυγχάνει διαφορετικής φορολογικής αντιμετώπισης.

4. Η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι το σύστημα αντικειμενικών αξιών - ΕΝΦΙΑ που διαμορφώνεται είναι κοινωνικά δίκαιο. Η ουσία όμως δεν κρύβεται. Το κράτος -φοροεισπράκτορας επελαύνει με σημαία την κοινωνική δικαιοσύνη. Οι στόχοι οικονομικής απόδοσης, καιρό τώρα είναι προσδιορισμένοι.

Στο σύστημά τους  οι αξίες των ακινήτων βαφτίζονται "αντικειμενικές". Η αντικειμενικότητά τους εξαρτάται κυρίως από το κοστούμι που κόβει στο λαό η κυβέρνηση. Τα τετραγωνικά του άνεργου ή συνταξιούχου θα φορολογηθούν όπως ενός μεγαλοεισοδηματία, μεγαλοϊδιοκτήτη.

Το φορολογικό σύστημα είναι ευνοϊκό υπέρ των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, μεγαλοεπενδυτών και είναι ληστρικό για τα λαϊκά στρώματα. Γι' αυτά επεκτείνεται συνεχώς η φορολογική επιβάρυνση από την κυβέρνηση και τους Δήμους. 40 δις ευρώ φόροι εισπράχθηκαν σε 9 μήνες, 5 δις ευρώ πάνω από όσο υπολόγιζαν στον προϋπολογισμό του 2022. Τα λαϊκά στρώματα πλήρωσαν το 95% του συνόλου των άμεσων και έμμεσων φόρων και μόνο το 5% το μεγάλο κεφάλαιο. Όχι μόνο χρηματοδοτούνται αφειδώς από το λαϊκό υστέρημα αλλά και φοροαπαλλάσσονται.

Στο Δήμο Δωρίδας έχουμε αύξηση των αποποιήσεων κληρονομιάς κατά 40%. Μείωση 70% κατά μέσο όρο των αγοραπωλησιών, στο σύνολο των δημοτικών κοινοτήτων. 

Επομένως ο λαός έχει κάθε δικαίωμα, όχι απλά να μειώσει το βάρος που σηκώνει. Δεν ζητά φιλοδωρήματα, αλλά να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ.

Από δικαιοσύνη και κοινωνική ευαισθησία χορτάσαμε.

Το κράτος σπρώχνει το Δήμο στην αύξηση της δημοτικής φορολογίας. Χρόνια τώρα παρακρατεί πόρους από τη φορολογία μας (20% του φόρου εισοδήματος, 11,7% του ΕΝΦΙΑ, 12% του ΦΠΑ ) που κατά το νόμο οφείλει να αποδίδει στους Δήμους. Χρήματα που πληρώνουμε οι φορολογούμενοι για να έχουμε δωρεάν υπηρεσίες και υποδομές. Πρόσφατα η κυβέρνηση με νόμο προχώρησε σε παραγραφή αυτού του χρέους πολλών δισεκατομμυρίων του κράτους προς τους ΟΤΑ. Η ΚΕΔΕ και οι δημοτικές αρχές δεν τα διεκδικούν στην πράξη. Με κοινωνική ευαισθησία κι αυτές, απαλλάσσουν από τις υποχρεώσεις του το κράτος και επιδίδονται με τη σειρά τους σε χαράτσωμα των δημοτών.

Γιατί να ζητήσουν οι Δήμαρχοι την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ όταν προσδοκούν να αναλάβουν αυτοί την είσπραξή του για να κάνουν "έργο";. Τον προσωρινό φόρο τον αποδέχονται και τον μονιμοποιούν.

5. Η ουσία είναι ότι η τοπική διοίκηση στο Δήμο μας αποδέχεται τη φορομπηχτική πολιτική των κυβερνήσεων.  Η πρότασή τους για μείωση των αντικειμενικών αξιών δεν έχει καμιά πρακτική αξία, ενώ ταυτόχρονα καταγράφονται σ' αυτές πλήθος παράδοξα, προς δόξαν της αντικειμενικότητας.

Στη Ναύπακτο οι αντικειμενικές αξίες κυμαίνονται από 1200- 1250 στο Γρίμποβο και Ψανή, 1000-1050 στην υπόλοιπη πόλη και 950 στην Παλαιοπαναγιά!

Στο Ευπάλιο είναι 900 ευρώ το τετραγωνικό! Με την τεράστια δε επέκταση του οικισμού θα χρυσοπληρώνουν οι δημότες υπέρογκο ΕΝΦΙΑ, για χωράφια που κοστίζουν πολύ σε συντήρηση με ανταμοιβή μερικούς τενεκέδες λάδι.

Στο Καστράκι, που έχει θέα όλο τον Κορινθιακό η αντικειμενική αξία είναι 650 ευρώ το τετραγωνικό. 650 ευρώ είναι  και στον Παλιόμυλο, 650 και στο Αλεποχώρι που τα ψάχνεις στο χάρτη!

Στο φιλέτο της περιοχής, στο νησί Τριζόνια, η αντικειμενική αξία είναι 800 ευρώ το τετραγωνικό!

Στη Γλύφα 1200/950, στο Μαραθιά 1300/1100, στη Χιλιαδού 950/900, στην Παραλία Σεργούλας 950/750!

Κατανοούμε την ευαισθησία για το νησί και τους ιδιοκτήτες του (αυτοδιοικητικά στελέχη, άλλους παράγοντες και επιχειρηματίες ξενοδόχους στα Τριζόνια - όπως ο πρόεδρος του Δημοτικού μας Συμβουλίου ). Να βοηθήσει ο Δήμος την επιχειρηματική τους δράση.

Περισσότερη ευαισθησία όμως πρέπει να δείξει για τον μικροϊδιοκτήτη που έχει ένα πατρικό σπίτι κι ένα χωράφι στο χωριό, στα Κούκουρα, στον Παλιόμυλο, στο Ευπάλιο, στα ορεινά χωριά και χρυσοπληρώνει φόρους.  Σε ένα Δήμο που ρημάζει και έχει αντικειμενικές αξίες μεγαλύτερες από γνωστούς τουριστικούς προορισμούς.

Σε ένα σύστημα μεροληψίας και στήριξης των μεγάλων συμφερόντων η αντικειμενικότητα στις τιμές πάει περίπατο.

Οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα τα λαϊκά στρώματα στην περιοχή μας, δεν έχουν άλλο δρόμο παρά να οργανώσουν τον αγώνα τους για αύξηση των εισοδημάτων τους και ταυτόχρονα μείωση της φορολογίας τους.

·         Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ

·         Να μειωθεί ο ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης

·         Για φτηνό ρεύμα, νερό, θέρμανση, τηλέφωνο, δρόμους χωρίς διόδια.

·         Για δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες παιδείας, υγείας, πρόνοιας.

·         Για εργασία και ζωή με δικαιώματα και προοπτική για τους νέους.

Με τους αγώνες και την ψήφο μας να κόψουμε τα φτερά των υποστηριχτών της αντιλαϊκής πολιτικής.

Η ψήφος στο ΚΚΕ  είναι η μόνη που δεν πάει χαμένη. Στηρίζει τις ανάγκες του λαού και δυναμώνει τους αγώνες του.

                                                                                                                Βάνα Λυγερού

                                                                                                Μέλος Τ.Ε. Φωκίδας του ΚΚΕ

                                                                                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου