ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
(Ε.Λ.Μ.Ε.) Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ
Τα σχολεία δεν είναι μπαλάκι του πινγκ-πονγκ*
-Σχολεία χωρίς αντισεισμική μελέτη
-Σχολεία χωρίς μελέτη πυρασφάλειας
-Σχολεία με αίθουσες και κλιμακοστάσια να πλημμυρίζουν όταν βρέχει με τα νερά να τρέχουν σε ηλεκτρικά καλώδια και οι μαθητές αντί να χειρίζονται τους υπολογιστές να χειρίζονται τις σφουγγαρίστρες.
-Σχολεία ασυντήρητα και χωρίς θέρμανση μέχρι τώρα με σπασμένα καλοριφέρ και πολλές φορές άδειες δεξαμενές πετρελαίου.
-Εργαστήρια χωρίς εξαερισμούς.
-Ακατάλληλα προαύλια, γεμάτα κινδύνους.
- Μαθήματα σε κοντέινερ.
- Ειδικά σχολεία, που στεγάζονται σε ακατάλληλα κτήρια.
Τα τελευταία χρόνια η ΕΛΜΕ Φωκίδας, έχει επισημάνει τα παραπάνω προβλήματα στις υποδομές των σχολείων του νομού και στους δυο Δήμους του νομού, ώστε να γίνουν ενέργειες, γιατί τα σχολεία πρέπει να είναι ένας χώρος κατάλληλος και ασφαλής για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς .
Παρόλα αυτά, τα προβλήματα παραμένουν, είναι διαχρονικά και φωνή βοώντος εν τη έρημο.
Και όταν συμβεί κάτι, φταίει η κλιματική αλλαγή, φταίει η κακιά στιγμή, φταίει το τάδε πρόγραμμα που ενταχθήκαμε και απενταχθήκαμε, φταίει …, φταίει …, φταίει … και σύμφωνα με τη δήλωση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη «η συντήρηση των σχολείων δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της κυβέρνησης».
Αλήθεια, δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, η στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών με το κατάλληλο προσωπικό, ο έλεγχος των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας;
Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς ερχόμαστε αντιμέτωποι με την εγκληματική πολιτική που έχει αφήσει τα σχολεία στο «έλεος» της υποβάθμισης και της υποχρηματοδότησης, των ελλείψεων ακόμη και σε στοιχειώδη μέτρα προστασίας κι ασφάλειας.
Τα σχολεία γίνονται μπαλάκι μεταξύ Δήμου- υπουργείου παιδείας-κυβέρνησης που θεωρούν ότι τα σχολεία μπορούν να λειτουργούν χωρίς χρηματοδότηση, σε κτίρια και υποδομές που δεν εξυπηρετούν σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας, ρίχνοντας τα βάρη των ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς και γονείς.
Το ποσό των, μόλις, 32.000€ μοίρασε η σχολική επιτροπή του Δήμου Δελφών, πριν μία εβδομάδα, στα 14 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της αρμοδιότητάς του, για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών. Ένα ποσό που δεν φτάνει ούτε καν για το πετρέλαιο του μήνα.
Η ακρίβεια και οι τρομαχτικές αυξήσεις σε βασικά είδη, οδηγούν τα σχολεία μας σε αδιέξοδο για το πώς θα καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες σε θέρμανση, ρεύμα, αναλώσιμα για την καθημερινή τους λειτουργία! Οι ανάγκες των σχολείων και των παιδιών δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως σπατάλες!
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και αναπληρωτές καλούνται να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες της περιοχής μας, με το κόστος για την ενοικίαση κατοικίας και μετακίνησης να είναι υπέρογκο, ενώ πολλοί υποχρεώνονται να μετακινούνται σε 3-4 και 5 ή από πολύ μακρινές περιοχές. Οι Δήμοι πρέπει να στηρίξουν έμπρακτα τους εκπαιδευτικούς, που καθημερινά δίνουν τον εαυτό τους για τη στήριξη και την μόρφωση των παιδιών, και να λάβουν μέτρα για την οικονομική διευκόλυνση τους.
Κυβέρνηση, Υπουργείο Παιδείας και δημοτική αρχή οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Ζητάμε σύγκλιση δημοτικού συμβουλίου και στους δυο Δήμους, ανοιχτό σε όλους τους εμπλεκόμενους με τα σχολεία της περιοχής μας, προκειμένου να κατατεθούν το σύνολο των ζητημάτων, προβλημάτων και αιτημάτων της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Δε θα σταματήσουμε να διεκδικούμε σύγχρονα ασφαλή υγιεινά κτίρια, με την απαιτούμενη χρηματοδότηση για κατάλληλες υποδομές και εξοπλισμούς, στελεχωμένα με όλο το αναγκαίο επιστημονικό, τεχνολογικό, παιδαγωγικό υλικό, χωρίς κενά, με εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων σε μόνιμη και σταθερή εργασία.
Με αφορμή
*την πρόσφατη κοινή παράσταση ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ Φωκίδας στους διευθυντές εκπαίδευσης Φωκίδας, Παπαϊωάννου Αμαλία και κ. Δούνα Κων/νο, οι οποίοι ανεγνώρισαν το σύνολο των προβλημάτων που τους εκθέσαμε αλλά μας είπαν πως η ευθύνη είναι στους Δήμους.
* την απάντηση του Δήμου Δελφών στο αίτημα της ΕΛΜΕ για σύγκληση Δημοτικού συμβουλίου: Δεν μπορεί να συγκληθεί δημοτικό συμβούλιο καθώς το αίτημα της ΕΛΜΕ το υπογράφουν 22 αιτούντες εκπαιδευτικοί ενώ ο νόμος απαιτεί 25!
Η Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
ΠΟΛΥΖΩΗ ΝΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου