Αυξημένα περιστατικά Λεϊσμανίασης- μέτρα πρόληψης
Το τελευταίο διάστημα, στην περιοχή της Άμφισσας κυρίως, έχουν παρατηρηθεί περιστατικά λεϊσμανίασης σε συνανθρώπους μας.
Πρόκειται για μία ασθένεια που οφείλεται στο παράσιτο Leishmania (λεϊσμάνια) και μεταδίδεται από ζώα και κυρίως σκυλιά, στον άνθρωπο, μετά από τσίμπημα μολυσμένων φλεβοτόμων (πολύ μικρών σκνιπών, σχεδόν αόρατων).
Η πιο γνωστή και σοβαρή μορφή της λεϊσμανίασης είναι η σπλαχνική, ευρέως γνωστή ως καλααζάρ και προσβάλλει όργανα του ανθρωπίνου σώματος, όπως ήπαρ, σπλήνα, μυελό των οστών κλπ.
Πρόκειται για αρκετά σοβαρή ασθένεια και για το ζώο αν δεν θεραπευτεί, είναι θανατηφόρα. Ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδος, θεωρείται η περίοδος από Μάρτιο έως Οκτώβριο, όπου υπάρχει περισσότερη ζέστη και συνήθως κοντά σε πράσινο, π.χ. κήπους, εγκαταλελειμμένα κτίσματα, σημεία συγκέντρωσης σωρών φύλλων, περιοχές υγρασίας.
Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, που θα εντοπίσουν κυρίως αδέσποτα σκυλιά, ύποπτα να νοσούν, να ειδοποιήσουν το Δήμο και την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Νομού, προκειμένου να ελεγχθεί το ύποπτο ζώο.
Τα συμπτώματα που μπορεί να μας κινήσουν υποψίες, ποικίλουν και μπορεί να είναι: σταδιακή απώλεια βάρους, δερματικά συμπτώματα τύπου πιτυρίδας με ή χωρίς απώλεια τριχώματος, εξάντληση, ανορεξία, πληγές στις προεξοχές των οστών του σκύλου και άλλα.
Επίσης, οι ιδιοκτήτες σκυλιών παρακαλούνται να σπεύσουν στον κτηνίατρο, αμέσως μόλις παρατηρήσουν οποιαδήποτε αλλαγή στη διάθεση ή την εμφάνιση του κατοικίδιού τους.
Όσο για τον άνθρωπο, θα πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας έναντι των διαβιβαστών-σκνιπών, όπως σίτες, εντομοαπωθητικά, καθαρισμός αυλών και κήπων.
Τονίζουμε ότι η λεϊσμανίαση ΔΕΝ μεταδίδεται απευθείας από το σκυλί στον άνθρωπο.
Την πατησαμε πατριωτες , την πατησαμε για αλλη μια φορα , Τι γιατροι και τι ξεγιατροι βουλευτες το αποτελεσμα ειναι το ιδιο . ¨¨ Διορισμοι ¨¨ χωρις διορισμους επικουρικοι χωρις κονδυλια και η κατασταση παει παραπερα , ειμαστε ολοι περηφανοι που μια αριστερη κυβερνηση κανει τα παντα που μπορει να κλεισουν οι δομες υγειας του νομου μια ωρα αρχιτερα , Αντε και σε ανωτερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρός κάθε υπεύθυνο άλλα και προς τους γονείς....
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτήν παιδική χαρά της Ιτέας υπάρχουν δύο πόρτες.Η ανατολική είναι κλειστή αλλα απο κάτω υπάρχει καποιο κενό και η δυτικη ειναι μόνιμα ανοιχτή και με μεγαλύτερο κενό απο κάτω.Αποτέλεσμα τα αδέσποτα τις βραδυνές και πρωινές ώρες να είναι μέσα στη παιδική χαρά.
Πετάς τη βόμβα........ και μετά ? τι να κάνουμε?
ΔιαγραφήΝα κλείνει μόνη της η πόρτα με επαναφορά και να μπεί απο ένα κομάτι πλέγμα κάτω απο τις δύο πόρτες.Απλό είναι.
ΔιαγραφήΕιλικρινά τώρα, μπορούμε να έχουμε λίγη λογική? Δεν μεταδίδεται από τον σκύλο στον άνθρωπο. Έλεος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΙΣΑΙ ΙΑΤΡΟΣ;
ΔιαγραφήΚαλά-Αζάρ (Σπλαχνική Λεϊσμανίαση)
ΔιαγραφήΤι είναι η νόσος
Η σπλαχνική λεϊσμανίαση είναι ένα λοιμώδες παρασιτικό νόσημα, που προκαλείται στους ανθρώπους, από ένα πρωτόζωο, που αποικίζει τους σκύλους.
Πού οφείλεται η νόσος - Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν
Οφείλεται στο πρωτόζωο Leismania Donovani του οποίου φορείς είναι οι σκύλοι. Ο άνθρωπος μολύνεται μέσω του τσιμπήματος των μολυσμένων φλεβοτόμων (με το τσίμπημα μολυσμένης σκνίπας). Οι σκνίπες μολύνονται όταν προηγουμένως έχουν τσιμπήσει ένα μολυσμένο ζώο (π.χ. σκύλο) ή άνθρωπο. Οι σκνίπες στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται από το Μάιο έως τον Οκτώβριο, μετά τη δύση του ηλίου και μπορούν να πετάξουν σε απόσταση έως και 2 χιλιόμετρα. Ζουν σε υγρά και σκοτεινά μέρη.
Επιδημιολογικά στοιχεία
Το Καλά – Αζάρ (ή σπλαχνική λεϊσμανίαση) στη χώρα μας είναι σπάνιο και παρατηρείται συχνότερα στα βρέφη. Είναι πιο συχνό, όμως, στις άλλες Μεσογειακές χώρες. Ένας μολυσμένος άνθρωπος αντιστοιχεί περίπου σε 1250 μολυσμένους σκύλους.
Πάνω από το 90% των περιπτώσεων σπλαχνικής λεϊσμανίασης ανά τον κόσμο αφορούν την Ινδία, το Μπακλαντές, το Νεπάλ, το Σουδάν και τη Βραζιλία. Οι περισσότερες από τις χώρες στις οποίες ενδημεί η λεϊσμανίαση βρίσκονται στην τροπική ή κάτω από την τροπική ζώνη.
Πως εκδηλώνεται η νόσος - Συμπτώματα
Μέτα την επώαση ημερών έως μηνών η νόσος παρουσιάζεται με συμπτώματα όπως: πυρετό και διόγκωση κυρίως του σπλήνα, του ήπατος και των λεμφαδένων. Συνυπάρχει απώλεια βάρους και ωχρότητα. Ο πυρετός είναι υψηλός διαλείπων (εμφανίζεται κατά διαστήματα), ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να λείπει τελείως. Με την πάροδο των ημερών η όψη του αρρώστου παίρνει ένα γαιώδες χρώμα (Καλά –Αζάρ σημαίνει μαύρη νόσος στα ινδικά).
Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις
Η κλινική εξέταση και η καλή λήψη του ιστορικού είναι σημαντική για τη διάγνωση της νόσου. Βασικές εργαστηριακές εξετάσεις είναι:
α) η αναζήτηση του παρασίτου (παρακέντηση λεμφαδένα - χρώση και μικροσκοπική εξέταση ή καλλιέργεια πολφού λεμφαδένα) και
β) η αναζήτηση αντισωμάτων (ανοσοφθορισμός).
Επίσης η νόσος επιβεβαιώνεται από την ανεύρεση λεϊσμανιών στο μυελό των οστών. Σε περιπτώσεις αρνητικού αποτελέσματος μπορεί να αναζητηθούν και στο σπλήνα.
Ποιες είναι οι επιπλοκές
Οι κυριότερες επιπλοκές αφορούν δευτεροπαθείς λοιμώξεις όπως η στοματίτιδα, η βρογχίτιδα και η σηψαιμία. Αν δε ληφθούν θεραπευτικά μέτρα, στα τελικά στάδια της νόσου έχουμε βλάβες του ήπατος και των νεφρών, κυκλοφορικές διαταραχές (καρδιακή ανεπάρκεια) και βαρύτατη καχεξία, που τελικά οδηγούν στον θάνατο.
Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης
Η θεραπεία είναι κατά βάση συμπτωματική (αντιμετώπιση των συμπτωμάτων). Επίσης χρησιμοποιείται η γλουκαντίμη παράλληλα με την θεραπεία. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί σπληνεκτομή.
Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο - Πρόγνωση
Η νόσος ενδημεί σε ορισμένες περιοχές της γης όπου και συνιστάται καταπολέμηση των φλεβοτόμων (σκνιπών) και εξαφάνιση όλων των εστιών λοίμωξης. Σαν προφύλαξη καλό είναι την περίοδο που υπάρχουν οι σκνίπες να χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά κάθε σούρουπο και να τοποθετούμε εντομοπαγίδες (λάμπες κ.α.).
Η πρόγνωση με την εφαρμογή θεραπείας είναι συνήθως καλή. Χωρίς θεραπεία ο αρρώστος καταλήγει μέσα σε 2-3 χρόνια.