Μια πολύ ξεχωριστή βραδιά
έζησαν οι συμπολίτες μας που είχαν την τύχη να παρευρεθούν στην χθεσινή Ημερίδα (4-4-2015) που συνδιοργάνωσαν οι Κινη/κή Λέσχη Ιτέας, το 15μελές του ΓΕΛ και σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων του Γυμνασίου των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων της πόλης, για το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας, το γνωστό μας "bullying".
Επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο εκλεκτός καθηγητής και πρόεδρος του Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης (ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ.) της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης της Ελλάδας (Ο.Λ.Μ.Ε.), κ. Παύλος Χαραμής.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση 3 ταινιών μικρού μήκους διάρκειας περίπου μισής ώρας, όπου οι πρωταγωνιστές μαθητές παρουσίασαν πτυχές της ενδοσχολικής βίας προτείνοντας ταυτόχρονα και λύσεις στο πρόβλημα.
Στην συνέχεια ο κ. Χαραμής έκανε μια εκτενή παρουσίαση του προβλήματος του σχολικού εκφοβισμού (bullying), το οποίο να σημειωθεί αποτελεί, πλέον, κοινωνικό πρόβλημα που λαμβάνει δυστυχώς ανησυχητικές διαστάσεις και αφορά όλους μας.
Ένα φαινόμενο που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών και να δημιουργήσει εμπόδια στη ψυχοκοινωνική του ανάπτυξή.
Έχει αποδειχθεί ότι παράγοντες που συμβάλλουν καθοριστικά στην εμφάνιση φαινομένων σχολικού εκφοβισμού, εκτός της οικογένειας, των ΜΜΕ και ομάδων με ακροδεξιές αντιλήψεις , αποτελούν και οι συνθήκες που επικρατούν στο περιβάλλον που βρίσκεται το κάθε σχολείο. Συνθήκες που επηρεάζουν άμεσα και καθοριστικά τον τρόπο με τον οποίο και το ίδιο το σχολείο εισπράττει την κάθε μορφή βίας, τη νουθετεί ή την αποδοκιμάζει.
Για παράδειγμα, στις περιπτώσεις που στο κοινωνικό περιβάλλον έχουμε μια κουλτούρα, υπερβολικά αρσενική, με αποτέλεσμα εύκολα να περιθωριοποιούνται τα κορίτσια, αυτό μπορεί να μεταφερθεί και στα σχολεία, να θεωρείται δηλαδή ότι το κορίτσι είναι υποχείριο των ορέξεων του αγοριού.
Αντίστοιχα, αν στο κοινωνικό περιβάλλον υπάρχει μια κουλτούρα που υιοθετεί υπερβολικά τη βία, αυτή η βία σίγουρα θα εμφανιστεί και στο σχολείο. Ευτυχώς για την Ελλάδα το "bullying" είναι μεν υπαρκτό φαινόμενο, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό.
Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες σχετικά με το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού, η χώρα μας βρίσκεται σε χαμηλή θέση ανάμεσα στις χώρες με έντονα περιστατικά βίας. Αυτό το οποίο σημειώνεται, ότι δηλαδή τα σχολεία αντιμετωπίζουν ένα γενικευμένο φαινόμενο βίας, δεν ισχύει.
Πάντως ο κ. Χαραμής θεωρεί ότι αυτά τα φαινόμενα πρέπει να εκλείψουν από την Ελληνική κοινωνία και δηλώνει χαρακτηριστικά ότι: "Δεν αποδεχόμαστε ούτε ένα παιδί να νιώθει φόβο και ανασφάλεια. Δεν είναι τόσο πολλά τα περιστατικά, αλλά είναι υπαρκτά και σοβαρά"
Η βία στα σχολεία ήταν για πολύ καιρό ένα ζήτημα-ταμπού, ωστόσο μια σειρά περιπτώσεων που βγήκαν στην επιφάνεια, όπως η εξαφάνιση του 11χρονου Αλεξ Μεσχισβίλι, στις 3 Φεβρουαρίου του 2006, οι καταγγελίες για βιασμό μαθήτριας σε σχολείο της Αμαρύνθου και τελευταία η περίπτωση του Βαγγέλη Γιακουμάκη και της μαθήτριας που επιτέθηκε με μαχαίρι τραυματίζοντας τις συμμαθήτριές της, έδωσαν το έναυσμα για περαιτέρω ευαισθητοποίηση και την έναρξη του δημόσιου διαλόγου για το πρόβλημα.
Τέλος ο κ. Χαραμής θεώρησε "δυστύχημα" το γεγονός ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν επιδίωξαν καμία συνεργασία με την ΟΛΜΕ για να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα, αλλά το έκαναν με φορείς και ιδιώτες και ιδρύματα εκτός εκπαιδευτικής πραγματικότητας.
Και θεωρεί εξαιρετικής σημασίας το γεγονός να υπάρχει εγρήγορση όλων των εκπαιδευτικών φορέων.
Η βραδιά έληξε με συζήτηση, ερωτήσεις και τοποθετήσεις του κοινού προς τον κ. Χαραμή, ο οποίος απάντησε λύνοντας απορίες και μεταδίδοντας τις γνώσεις του για το θέμα σε όλους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου