Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Κυριακή 21 Μαΐου 2023

Πανηγυρίζει το νησάκι των Αγίων Ενδόξων Βασιλέων & Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ιτέα! ...


 Πανηγυρίζει  η Ιτέα την μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης...εορτή που τιμάται ιδιαίτερα στην περιοχή λόγω του ομώνυμου ναίσκου στο νησάκι του  Αγίου  Κωνσταντίνου.


   Το πανέμορφο νησί του Αγίου Κωνσταντίνου βρίσκεται στην είσοδο του κόλπου της Ιτέας, του Κρισσαίου Κόλπου.   Το εκκλησάκι των Αγίων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης,  σώζεται από τους πρωτοβυζαντινούς αιώνες,  είναι  δρομικής κατασκευής με μικρό καμπαναριό και εικόνες παλαιότατες.





    Δίπλα από το καμπαναριό,  σύμφωνα με το “Χρονικό του Γαλαξιδίου”,  υπήρχε κρυφό σχολειό και κρυφό  νοσοκομείο κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας και μάλιστα υπάρχει μαρτυρία ότι σε αυτό είχε καταφύγει ο κλεφταρματωλός Γιάννης Βουνιχωριώτης πληγωμένος από μια συμπλοκή στα Κιούσκια Σαλώνων, όπου και τελικά εξέπνευσε.

 

  Επίσης αναφέρεται και σαν καταφύγιο το 1827 της φρεγάτας “Καρτερία”  αλλά και άλλων πλοίων  ενώ κατά την εποχή της τουρκοκρατίας,  λειτουργούσε εκεί  και κρυφή εκκλησιαστική σχολή.
Άλλωστε οι  βραχονησίδες Άγιος Κωνσταντίνος και Άγιος Αθανάσιος που ενώνονταν στο παρελθόν μεταξύ τους με πέτρινη γέφυρα,  η οποία είναι ακόμη και σήμερα ορατή κάτω από το νερό, καθώς και ο Άγιος Δημήτριος παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού  είχαν χρησιμοποιηθεί ως καταφύγια κατά τους λεγόμενους “σκοτεινούς” πρωτοβυζαντινούς αιώνες αλλά και από διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα που έρχονται στο φως κατά καιρούς. 
   Τα νησιά αυτά αναφέρονται από όλους σχεδόν τους περιηγητές που πέρασαν με πλοίο από την περιοχή.
 https://efpalio.files.wordpress.com/2012/05/ag-konstantinos.jpg
 
  

Ο εορτασμός των  θαυματουργών  Αγίων στο νησί αποτελεί μεγάλο θρησκευτικό γεγονός, τελείται κάθε χρόνο με μεγάλη  επισημότητα και μεγαλοπρέπεια ως αναπόσπαστο έθιμο της Εκκλησιαστικής και κοινωνικής ζωής όλης της περιοχής.





 
    Παλαιά υπήρχε πλοιάριο που εκτελούσε δρομολόγια, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιωτικά σκάφη και ψαροκάικα  μεταφέρουν τους πιστούς στο γραφικό, ιστορικό εκκλησάκι.


    Οι κάτοικοι θεωρούν και τιμούν τους Αγίους ως προστάτες τους και πολλοί από αυτούς εκτός από τα τάματα που κάνουν  επισκέπτονται το νησί με τα ιδιωτικά σκάφη τους συχνά…
  Ο ναός ανήκει στην ενορία του Αγίου Χαραλάμπους Ιτέας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου