ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
(Ε.Λ.Μ.Ε.) Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Το νομοσχέδιο Πλεύρη-Γκάγκα για την δευτεροβάθμια περίθαλψη είναι μια βόμβα που διαλύει τη δημόσια δωρεάν Υγεία. Μετά τη διάλυση της πρωτοβάθμιας Υγείας και την παράδοσή της στους ιδιώτες τώρα η κυβέρνηση έρχεται να ιδιωτικοποιήσει και τη δευτεροβάθμια Υγεία. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη συνεχώς χειροτερεύει. Η λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας βρίσκεται στο «κόκκινο». Τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας βουλιάζουν κάτω από το βάρος των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. Κατάσταση που θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα γιατί θα συμπιεστεί ακόμα περισσότερο το κόστος λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δραστικά περικομμένες κρατικές δαπάνες. Η αναμονή για ένα χειρουργείο, ένα απλό ραντεβού σε ιατρείο ή μία απλή διαγνωστική, απεικονιστική εξέταση φτάνει ολόκληρους μήνες ή και χρόνια, αναγκάζοντας τους ασθενείς να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα.
Αντί να στελεχωθούν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας με όλο το απαραίτητο προσωπικό , με όλο το σύγχρονο εξοπλισμό για να καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών, η κυβέρνηση βαθαίνει την ιδιωτική- επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων, κλείνοντας την πόρτα σε όποιον δεν έχει να πληρώσει. Αντί να δώσει στους υγειονομικούς αξιοπρεπείς μισθούς, τους σπρώχνει να συμπληρώνουν το πενιχρό εισόδημα τους από τις πληρωμές των ασθενών.
Το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, έρχεται ουσιαστικά να κλείσει την πόρτα του νοσοκομείου στην πλειοψηφία των πολιτών και να θεσμοθετήσει και επίσημα την υγεία που θα είναι προσβάσιμη ανάλογα με την τσέπη του κάθε ασθενή. Λένε στους ασθενείς για να έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας περίθαλψη χωρίς τις τεράστιες αναμονές, θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να εξετασθούν ή να χειρουργηθούν στην απογευματινή λειτουργία ή στο ιδιωτικό ιατρείο του νοσοκομειακού γιατρού, ο οποίος θα τους δίνει προτεραιότητα σε σύγκριση με τους ασθενείς της πρωινής λειτουργίας που θα είναι δεύτερης κατηγορίας.
Οι αλλαγές που προτείνονται είναι φυσική συνέχεια αυτών που έχουν προωθήσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις: απογευματινά ιατρεία, απογευματινά χειρουργεία, διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που τείνουν να γίνουν κυρίαρχες, με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, τη μετατροπή της υγείας σε ένα όλο και πιο δυσπρόσιτο και ακριβό εμπόρευμα, σε προνόμιο για λίγους, ταυτόχρονα με τη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα υγείας.
· Για πρώτη φορά προβλέπεται η ύπαρξη θέσεων μερικής απασχόλησης στο δημόσιο νοσοκομείο, για θέσεις που έχουν χαρακτηριστεί «άγονες» και οι οποίες θα καλύπτονται από ιδιώτες.
· Επεκτείνονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο νοσοκομείο και δημιουργείται μια νέα κατηγορία γιατρών μερικής απασχόλησης.
· Για πρώτη φορά επίσης δίνει τη δυνατότητα στους νοσοκομειακούς γιατρούς να ασκούν και ιδιωτικό επάγγελμα.
Αυτό σηματοδοτούν τα επίμαχα άρθρα για την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, την είσοδο ιδιωτών γιατρών με συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Τα επιχειρήματα του υπουργείου υγείας για να υπερασπιστεί το έκτρωμα αυτό έχουν καταρριφθεί ένα προς ένα. Η αντίθεση των υγειονομικών σε αυτό είναι καθολική, όπως εκφράζεται με δεκάδες αποφάσεις σωματείων, ενώσεων, συλλόγων.
Απαιτούμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, να μην κατατεθεί στη Βουλή.
Μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς διεκδικούμε:
· κατάργηση των πληρωμών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
· αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία
· μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών
· ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας.
· Να σταματήσει η εκδικητική στοχοποίηση και η τιμωρία των υγειονομικών σε αναστολή.
Να γυρίσουν ΤΩΡΑ στις θέσεις εργασίας τους.
Η Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
ΠΟΛΥΖΩΗ ΝΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Στη φωτογραφία καμαρώνουν τρεις άσχετοι με την υγεία αλλά σχετικότατοι με την κομματική τους αφοσίωση....
ΑπάντησηΔιαγραφή