Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου...

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Δελφών: το ΔΣ του Δήμου Δελφών να μην αποδεχτεί την μεταφορά αρμοδιοτήτων στην τοπική διοίκηση…

Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΟΜΥ
  Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Δελφών 

   ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ 

    Υπερψηφίστηκε χθες από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) και έγινε πλέον νόμος.Τι προβλέπει ο νόμος αυτός;

·        Προβλέπει τον οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα λειτουργεί σαν «κόφτης», αφού αυτό που ουσιαστικά καλείται να διασφαλίσει είναι ότι ο ασφαλισμένος θα στοιχίζει όσο το δυνατόν λιγότερο στα ασφαλιστικά ταμεία και δεν θα υπερβαίνει το όριο των «πετσοκομμένων» προϋπολογισμών. Μάλιστα, σε περίπτωση που ξεπεράσει τα «όρια», προβλέπεται ποινή για το γιατρό, καθώς από την... «καλή διαγωγή» του θα κρίνεται η ανανέωση της σύμβασής του, ενώ για τη μονάδα, η ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμό της. Ήδη σε χώρες της ΕΕ, οι δημόσιες μονάδες ΠΦΥ που δεν “αξιολογούνται” θετικά, παύουν να χρηματοδοτούνται από το κράτος ή  τους δήμους.

·        Ως «κόφτες» θα λειτουργούν και τα διάφορα πρωτόκολλα που προβλέπονται -θεραπευτικά, διαγνωστικά, φαρμακευτικά- όσον αφορά εργαστηριακές, προληπτικές εξετάσεις, παροχή φαρμάκων, κλπ.

·        «Πυλώνας της μεταρρύθμισης» χαρακτηρίζονται οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).    Πρόκειται για μονάδες όπου ανά 10 με 12 χιλιάδες ασθενείς θα αντιστοιχεί ένας γιατρός, μαζί με τον νοσηλευτή και τον διοικητικό υπάλληλο.

- Είναι άγνωστο ακόμη αν θα υπάρχει ΤΟΜΥ στην Άμφισσα, λόγω πληθυσμού.

·        Όπως αναφέρεται στο νόμο, αυτοί οι τρεις καλούνται να παρέχουν υπηρεσίες «πρόληψης, προαγωγής της υγείας στην οικογένεια, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στους χρόνια πάσχοντες, στην προγραμματισμένη φροντίδα ενηλίκων και παιδιών, στην κατ' οίκον νοσηλεία, στην εκτίμηση ψυχικών νόσων» και πολλά ακόμα! Κι όλα αυτά ενώ δεν προβλέπεται χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από προγράμματα ΕΣΠΑ, που όταν αυτά τελειώσουν θα τα αναλάβει ο Δήμος και η Περιφέρεια...

Αυτές οι μονάδες θα συμπληρώνουν τις υπόλοιπες δημόσιες μονάδες της ΠΦΥ, δηλαδή τα ιατρεία του πρώην ΠΕΔΥ-ΕΟΠΥΥ, τα Κέντρα Υγείας. Αυτό θα ίσχυε, αν αυτές οι δημόσιες μονάδες ΠΦΥ ήταν στελεχωμένες με όλο το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμένες με μηχανήματα και εργαστήρια που λειτουργούν. Από αυτά όμως τίποτα δεν ισχύει σήμερα, μιας και τα δύο ΚΥ της περιοχής μας είναι υποστελεχωμένα, δουλεύουν μόνο πρωινές ώρες και δεν έχουν ούτε χαρτί να εκτυπώσουν τις συνταγές. Γιατροί στον ΕΟΠΥΥ είναι μόνον 6 και το νοσοκομείο βρίσκεται στο γνωστό πλέον χάλι, λειτουργώντας ως γραφείο κίνησης μεταφοράς ασθενών σε Αθήνα, Λάρισα ή Πάτρα.

Η σημερινή κυβέρνηση βάζει πλέον τη σφραγίδα της, όχι απλά σε μια υποβαθμισμένη και ανεπαρκή δημόσια Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που παρέλαβε, αλλά και στην τυπική διάλυσής της.

Η αντιδραστική αναδιάρθρωση της ΠΦΥ έχει ξεκινήσει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και ήρθε η σημερινή να της δώσει ισχυρό πλήγμα, προκειμένου να στοιχίζει η υγεία της εργατικής τάξης όσο το δυνατόν λιγότερο στο κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους που αυτό υπηρετεί. Πάντα στο πλαίσιο που θέτει η στρατηγική της ΕΕ, του ΔΝΤ και συνολικά το κεφάλαιο, που θέλει φτηνούς εργαζομένους, με ελάχιστο επίπεδο υγείας για να είναι ικανοί προς εκμετάλλευση, ως προϋπόθεση για την αναθέρμανση της κερδοφορίας του. Με άλλα λόγια, αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι «η μείωση του μη μισθολογικού κόστους», στο οποίο εντάσσονται και οι δαπάνες για την Υγεία.

Από την άποψη αυτή,  είναι πρόκληση οι εξαγγελίες και η προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι με το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει «κοινωνικές ανισότητες» και πως προωθεί την ισότιμη, καθολική πρόσβαση του λαού σε υπηρεσίες Υγείας. Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά η γνωστή επιχείρηση εξαπάτησης, όπως έκανε στους νόμους για τον σφαγιασμό των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και τη φοροεπιδρομή στο λαϊκό εισόδημα, που τα παρουσίασε  ως προστασία των αδυνάμων.

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών να μην αποδεχτεί και αυτή τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του κράτους στην τοπική διοίκηση, κάνοντας γνωστή αυτή τη θέση από τώρα στην κυβέρνηση.

Να το απορρίψουν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, ως τμήμα αυτής ακριβώς της ταξικής αντιλαϊκής πολιτικής που βιώνουν καθημερινά, διεκδικώντας την πλήρη ανάπτυξη ενός κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με Κέντρα Υγείας, πλήρως στελεχωμένα με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, οικογενειακούς γιατρούς, με υγειονομικούς όλων των κλάδων, σύγχρονο εξοπλισμό που να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, όλο το εικοσιτετράωρο, όλες τις μέρες του χρόνου.

Η κατεύθυνση της πάλης των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών να είναι η προοπτική της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών και στην Υγεία με προϋπόθεση μια οικονομική ανάπτυξη που θα έχει ως κριτήριο τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες και θα στηρίζεται στην κοινωνική ιδιοκτησία και τον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό.

                                                        Άμφισσα, 04/08/2017


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου