Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Δελφών: προσπαθούν να ιδιωτικοποιήσουν το Μουσείο Δελφών με άθλιο τρόπο...!!


 Κάθε Τρίτη κλειστοί οι Δελφοί- διώχνουν τους τουρίστες

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΕΛΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
 ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΔΕΛΦΩΝ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΤΗ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2017-18 ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
    Όσα γίνονται σήμερα στο χώρο του πολιτισμού σήμερα, αποτελούν συνέχεια της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθείται στο χώρο της υγείας και της παιδείας στον τόπο μας και σ’ όλη της Ελλάδα. Υποστελέχωση των υπηρεσιών, των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων. Πετσοκομμένοι προϋπολογισμοί κι ας έχει ένα σωρό έσοδα από εισιτήρια το Μουσείο Δελφών.

  Όλα στο βωμό των ματωμένων πλεονασμάτων του κρατικού προϋπολογισμού. Πλεονάσματα που καταλήγουν σε νέες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, σε νέες συμφωνίες εξοπλιστικών προγραμμάτων αξίας 2,4 δις, με τις στρατιωτικές δαπάνες να παραμένουν πάνω από το 2% του ΑΕΠ για την κάλυψη των νατοϊκών αναγκών. Όλη η διαδικασία, οι αποφάσεις της κυβέρνησης, υλοποιούν πιστά τα μέτρα του 3ου και 4ου μνημονίου στον τομέα του πολιτισμού. Ακολουθούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ, των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ.
 Κατά την εκτίμησή μας, αυτό που γίνεται σήμερα στους Δελφούς δεν αποτελεί τυχαίο, μεμονωμένο περιστατικό. Από τα εκατοντάδες μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους του Υπουργείου Πολιτισμού σε όλη την Ελλάδα, τα περισσότερα θα οδηγηθούν στην απαξίωση, στην υπολειτουργία, στο κλείσιμο ή στη συγχώνευση, όπως γίνεται με τα νοσοκομεία και τα σχολειά της πατρίδας μας. Τα πιο δημοφιλή και μεγάλης πολιτιστικής αξίας απ’ αυτά, όπως εδώ, μέσα από τη διαδικασία της υποχρηματοδότησης και απαξίωσης, θα εκχωρηθούν προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες, μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Οι οποίοι θα κοιτάξουν να αποσπάσουν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη του έλληνα και ξένου τουρίστα να θαυμάσει από κοντά αυτά τα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Μια διαδικασία που δρομολογείται να παρουσιαστεί ως μονόδρομος για τη συνέχιση της λειτουργία τους. Μια διαδικασία που θα καταστήσει την επίσκεψη σε αυτά απαγορευτική για τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πατρίδας μας. Ακόμα και για τους ίδιους τους εργαζόμενούς στα μουσεία, που θα αμείβονται με μισθούς πείνας, θα έχουν σχέσεις εργασίας λάστιχο και εργασιακές συνθήκες γαλέρας.

Απάντηση σε όλα αυτά που περιγράψαμε παραπάνω να δρομολογούνται, αποτελεί κατά την άποψή μας, ο οργανωμένος αγώνας και η πάλη των εργαζομένων του Μουσείου Δελφών, του Υπουργείου Πολιτισμού στο πλευρό του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, σε συμμαχία με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της που παλεύουν ενάντια σε αυτή την βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – μεγάλου κεφαλαίου. Ενάντια σε μια πολιτική και μια κοινωνία όπου τα πάντα πωλούνται και αγοράζονται και η οποία παράγει μια χούφτα παράσιτα εκμεταλλευτές από τη μια, φτώχεια, εξαθλίωση και πόλεμο από την άλλη. Αγώνας και πάλη για μια κοινωνία άλλη, στην οποία ο πολιτισμός δεν θα είναι εμπόρευμα αλλά δωρεάν κοινωνικό αγαθό για όλους. Μια κοινωνία στην οποία η πρόσβαση στα μουσεία μας, στους αρχαιολογικός χώρους θα είναι ελεύθερη και δωρεάν για όλους μας. Μια κοινωνία στην οποία το Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών θα είναι επαρκώς στελεχωμένο με εργαζομένους πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με πλήρη χρηματοδότηση, υποδομές και παρεχόμενες υπηρεσίες που αρμόζουν σε εμάς και τις ανάγκες μας τον 21ο αιώνα. Όλα αυτά μπόρεσαν και έγιναν πραγματικότητα τον 20ο αιώνα στις χώρες που οικοδομούσαν το σοσιαλισμό.

Είναι κατάντια σήμερα να συζητάμε αν θα μείνει το μουσείο 1 μέρα τη βδομάδα κλειστό γιατί δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό και τα κονδύλια για λειτουργικά έξοδα, και να παρακαλάμε την Υπουργό Πολιτισμού να κάνει κάτι. Είναι κατάντια και υποκρισία μαζί για τα στελέχη της τοπικής διοίκησης και τα κόμματά τους, να εμφανίζονται σήμερα διαμαρτυρόμενοι ενάντια σε πτυχές της πολιτικής και του κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπου, τον καπιταλισμό δηλαδή, που στηρίζουν με νύχια και με δόντια.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις στο Μουσείο των Δελφών, αλλά και με βάση την προηγούμενη εμπειρία του καθενός από μας, καλούμε τα φτωχά λαϊκά στρώματα του Δήμου Δελφών να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να γυρίσουν την πλάτη, τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στη ΝΔ και τους δορυφόρους τους σε κεντρική και τοπική διοίκηση. Τους καλούμε να δυναμώσουν τον κοινό αγώνα τους ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, για ριζικές αλλαγές προς όφελος όλων των εργαζομένων. Για πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, που να καλύπτουν πλήρως τα σύγχρονα δικαιώματα και ανάγκες από τη μεριά των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της πατρίδας μας.      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου