Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Δήμαρχος Δελφών: όλοι μαζί να διεκδικήσουμε την πρόταση που αποδέχθηκε η Επιτροπή του ΤΕΙ Στερεάς για σύσταση "Πανεπιστημίου Δελφών" και αναβαθμισμένο ΤΕΙ Άμφισσας...!

Αποτέλεσμα εικόνας για τει άμφισσας
              “Ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με το Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας”

   Αναφορικά με τις κυοφορούμενες εξελίξεις για την αναδιάρθρωση του χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα και τις σχετικές ζυμώσεις για τη δημιουργία Πανεπιστημίου στη Στερεά Ελλάδα, θέτουμε στη γνώση των συνδημοτών μας τα εξής:


  Η παρούσα Δημοτική Αρχή, από την ανάληψη των καθηκόντων της παρακολουθεί στενά και σε διαρκή διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς τις εξελίξεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και ιδιαίτερα τα ζητήματα που αφορούν στο Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας. Στο ίδιο πλαίσιο, έχουμε από καιρό θέσει ως κορυφαία προτεραιότητα την πρότασή μας για τη σύσταση Δελφικού Πανεπιστημίου, επιχειρηματολογώντας ότι  μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελεί ουσιαστικά αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, προς όφελος ευρύτερα της χώρας και ιδιαίτερα της Περιφέρειάς μας.

    Ειδικότερα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, με φόντο τις διαρροές σχετικά με τις κυβερνητικές προθέσεις για τη σύσταση Πανεπιστημίου στη Στερεά Ελλάδα, ο Δήμαρχος Δελφών, Θανάσης Παναγιωτόπουλος, απέστειλε δύο επιστολές, προς τον Πρύτανη του Τ.Ε.Ι. Στερεάς κ. Πέτρο Λάμψα και προς τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη, με τις οποίες ανέπτυξε με τρόπο εμπεριστατωμένο την επιχειρηματολογία του Δήμου Δελφών για την αναγκαιότητα ίδρυσης του "Δελφικού Πανεπιστημίου", με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η συγκεκριμένη επιλογή για ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα, αλλά και τη μοναδικότητα του Δήμου μας ως προς το θεσμικό πλαίσιο που του έχει επιβληθεί, καθώς και τις εξ αυτού μονόδρομες αναπτυξιακές προοπτικές και δυνατότητές του.

    Πέρα από τους μοναδικούς σε πανελλήνιο επίπεδο περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στην περιοχή με διαδοχικές νομοθετικές ρυθμίσεις (Δελφικό Τοπίο, Ζώνες Natura, εθνικοί δρυμοί κ.α) και που υποδεικνύουν ως μονόδρομο την τροπή της περιοχής μας προς τις ήπιες μορφές ανάπτυξης (Παιδεία, Πολιτισμός κ.λπ.), κυρίαρχη βάση της τεκμηρίωσης αυτής υπήρξε η στρατηγική ανάγκη να δημιουργηθεί στην Περιφέρειά μας ένα Πανεπιστήμιο με φιλόδοξη και εξωστρεφή στόχευση και να αναδειχθεί το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της χώρας, που αδιαμφισβήτητα λέγεται «Δελφοί». Πρώτιστα, όμως, να θεμελιωθεί ένα σύγχρονο και φιλόδοξο Πανεπιστήμιο για τη Στερεά Ελλάδα, δηλαδή το Δελφικό Πανεπιστήμιο, που οραματίστηκαν μεγάλοι Έλληνες, όπως ο Άγγελος Σικελιανός, το οποίο και σήμερα ως όραμα και προοπτική συγκινεί τους κορυφαίους ακαδημαϊκούς απ’ όλον τον κόσμο.

    Τα ίδια επιχειρήματα ανέπτυξε περαιτέρω ο Δήμαρχος Δελφών και σε συνάντηση που πραγματοποίησε με τον Πρύτανη του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας, κ. Λάμψα, και μέλη του Συμβουλίου του Ιδρύματος στη Λαμία.

    Η τοποθέτηση της ορισθείσας για το σκοπό αυτόν Επιτροπής του Ιδρύματος ήταν ευνοϊκή προς τις θέσεις μας, υιοθετώντας ως τελικό κείμενο εργασίας την από Σεπτέμβριο 2017 Πρόταση, η οποία εμπεριέχει την σύσταση "Πανεπιστημίου Δελφών" στη Στερεά Ελλάδα, αλλά και την ίδρυση στα πλαίσια αυτού Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών στην Άμφισσα με Τμήμα «Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών» (καθώς και άλλες σημαντικές προβλέψεις για την Άμφισσα και για το Δήμο μας, όπως διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, Ινστιτούτο Δια Βίου Εκπαίδευσης, πρόβλεψη για μελλοντική ίδρυση Τμήματος Αρχαιοελληνικής Ιστορίας και πρόβλεψη για μελλοντικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στην αγγλική γλώσσα).

    Η πρόταση αυτή διαφέρει ουσιωδώς από την αρχική προσέγγιση της Επιτροπής (κείμενο εργασίας από Αύγουστο 2017, που περιήλθε σε γνώση μας στις αρχές Σεπτεμβρίου), η οποία δεν ήταν καθόλου ικανοποιητική για το Δήμο Δελφών.

    Για τις εξελίξεις αυτές ο Δήμαρχος Δελφών ενημέρωσε τους δημοτικούς συμβούλους του Δήμου μας κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Σώματος, ενώ σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε, σύντομα θα ξεκινήσει με πρωτοβουλία του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας επίσημος κύκλος διαβούλευσης με τους φορείς της Περιφέρειάς μας, όταν και θα κληθεί το Δημοτικό μας Συμβούλιο να συζητήσει το θέμα αναλυτικά και να τοποθετηθεί σχετικά.  

     Οφείλουμε να επισημάνουμε στους δημότες μας ότι η στιγμή είναι πολύ κρίσιμη και απαιτεί εξαιρετικά προσεκτικούς χειρισμούς. Αναγκαία είναι η συσπείρωση της τοπικής κοινωνίας για την αποτελεσματική διεκδίκηση ενός οράματος δεκαετιών, που με την ευόδωσή του θα αποτελέσει πολυεπίπεδο αναπτυξιακό εφαλτήριο για το Δήμο Δελφών. Ταυτόχρονα απαιτείται να είμαστε τεκμηριωμένοι στις θέσεις μας και πειστικοί στα επιχειρήματά μας, αφού αυτά αποτελούν την ακαταμάχητη δύναμή μας και γύρω από αυτά μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα πλέγμα ευρύτερων συμμαχιών, όπως με συνέπεια πράττουμε όλα αυτά τα χρόνια.

2 σχόλια:

  1. Μας λέτε ότι :"Η πρόταση αυτή διαφέρει ουσιωδώς από την αρχική προσέγγιση της Επιτροπής (κείμενο εργασίας από Αύγουστο 2017, που περιήλθε σε γνώση μας στις αρχές Σεπτεμβρίου), η οποία δεν ήταν καθόλου ικανοποιητική για το Δήμο Δελφών."
    Ποια είναι λοιπόν αυτή η πρόταση που "δεν ήταν καθόλου ικανοποιητική" ,δηλαδή αρνητική και καταλυτική για το μέλλον του ΤΕΙ ΑΜΦΙΣΣΑΣ;;
    Επίτηδες λέτε και φαντάζεστε πολλά ,για να μην πείτε τίποτα!!
    Από βερμπαλισμούς και μεγαλοϊδεατισμούς χορτάσαμε απ΄ αυτή τη Δημοτική Αρχή....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαχαχα! Πάει το δούλεμα σύννεφο! Τα ΑΕΙ είναι αυτοδιοικούμενα και αν θέλουν πολύ κάτι θα το κάνουν. Σιγά μην χάσουν αυτοί την πανεπιστημιοποίησή τους για το χατήρι της Άμφισσας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή