Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Ν. Δρόλαπας: Μετά το Γηροκομείο…..το Οικοτροφείο!


 Αποτέλεσμα εικόνας για γηροκομειο αμφισσασ


   Μετά το Γηροκομείο…..το Οικοτροφείο 
  Του Νίκου Δρόλαπα 

   ΠΟΙΟΣ το περίμενε! Ότι αυτός που ανέλαβε, τάχα, να το σώσει αναλαμβάνοντας μάλιστα και Πρόεδρος των Κληροδοτημάτων που το απαρτίζουν, θα το κρατούσε σε κατάσταση ομηρίας - κλειστό -, προκειμένου να οδηγηθεί για hot spot, ελπίζοντας σε γενναίες χρηματοδοτήσεις και μάλιστα, υπό τη δική του διαχείριση! 
      
    Ο λόγος  για το πολύπαθο Γηροκομείο  Άμφισσας, για το οποίο ποτέ δεν μάθαμε από τον αξιότιμο κ. Δήμαρχο Δελφών τα καλά κρυμμένα μυστικά της υπόλογης διαχείρισης που το έριξε στα βράχια, γιατί διακατέχεται από…Οιδιπόδειον σύμπλεγμα συγκάλυψης. 

      Αφού πετάχθηκαν στο δρόμο, άρον – άρον,  οι ανήμποροι  γέροντες και οι εργαζόμενοι, εγκατέλειψαν σκόπιμα το  Ίδρυμα, --  κτίριο και εξοπλισμό  ( που καθημερινά λιγοστεύει !!!! ) --,  για να διαλυθεί ώστε να μη γίνει ποτέ ο επιβαλλόμενος διαχειριστικός έλεγχος.
      Το οδήγησαν στην υποβάθμιση και την απαξίωση για να ξεχασθεί και να γίνει ευκολότερη η διάθεσή του για αλλότριους σκοπούς , πέραν και έξω από τους προκαθορισμένους με σαφήνεια από τους ευεργέτες της πόλεως Αμφίσσης, οι οποίοι,  με περίσσευμα καρδίας δώρισαν τις περιουσίες τους για να στεγάζονται στο διηνεκές οι ανήμποροι συμπολίτες, οι απόμαχοι της ζωής και οι κατατρεγμένοι.   
       Υπέβαλαν ένα πρόχειρο Σχέδιο Εξυγίανσης του Ιδρύματος  χωρίς τη δέουσα τεκμηρίωση.  Δεν σκέφθηκαν (;)  ότι  αν απορριφθεί, όπως και απορρίφθηκε από το Υπουργείο, η διαγραφόμενη προοπτική του Ιδρύματος θα ήταν αρκετά δυσμενής ;
       Διερωτώμεθα όμως, γιατί η για πολλά ευθυνόμενη Διαχειριστική Επιτροπή και ο Πρόεδρός της, ο Δήμαρχος,  δεν ανέθεσαν την εργασία αυτή σε εξειδικευμένο  Γραφείο  Συμβούλων με Νομικούς και  Οικονομολόγους!    
 Γιατί την ανέθεσε σε υπαλλήλους, οι οποίοι δεν διέθεταν τη απαιτούμενη επιστημονική επάρκεια και την ανάλογη γνώση παρόμοιων μελετών. 
      Διερωτώμεθα και πάλι  και απάντηση δεν έχουμε πάρει από κανέναν μέχρι σήμερα:  Πώς δημιουργήθηκαν τόσα χρέη και γιατί τα άφησαν περαιτέρω να γιγαντώνονται, με τους υπαλλήλους σε υπολανθάνουσα εργασιακή σχέση,  τους προμηθευτές να στρέφονται εναντίον της περιουσίας του και  να εγκαταλείπεται,  μακράν κάθε χρηματοδότησης και ελπίδας σωτηρίας;
      Απέρριψαν σιωπηρά,  χωρίς να εξετάσουν καν τη δυνατότητα συνένωσής του με το Γηροκομείο Ιτέας.
      Κι έρχονται τώρα, να μετατρέψουν ένα  Ίδρυμα Ειδικού σκοπού και ακόμη περισσότερο, ένα Κληροδότημα ιερής αποστολής, όπως είναι το Γηροκομείο της Άμφισσας, σε κέντρο φιλοξενίας μεταναστών, όταν απαγορεύεται απολύτως η εγκατάστασή του μέσα σε αστικό ιστό.
      Γιατί, έστω,  δεν επέλεγαν να δεσμεύσουν ένα άλλο, δημόσιο κτίριο, από αυτά που παραμένουν κενά και γιατί να παραμένουν κλειστά και να μην εγκαθίστανται σε αυτά δημόσιες υπηρεσίες όταν  ενοικιάζονται άλλα ιδιωτικά κτίρια για τη στέγασή τους και πληρώνει το δημόσιο παχυλά ενοίκια, που θα έπρεπε να αποφύγει στη κρίση που ζούμε;
     Μήπως προτείνει  η Διαχειριστική  Επιτροπή του Ιδρύματος και ο Πρόεδρός του ο κ. Δήμαρχος να χρησιμοποιηθεί το κτίριο του Γηροκομείου μας ως κέντρο φιλοξενίας μεταναστών, επειδή αποσκοπούν στην ανάληψη της διαχείρισής του με ισχυρό οικονομικό αντάλλαγμα.  
     Δεν σκέφθηκαν ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε καμία ενέργεια χωρίς να προηγηθεί απόφαση του Εφετείου για την αλλαγή του αρχικού σκοπού, της θέλησης των διαθετών – Ευεργετών;  και χωρίς να υπάρχει ούτε απόφαση της Εποπτεύουσας Αρχής;
      Στη τοπική εφημερίδα δημοσιεύθηκε σχόλιο, σύμφωνα με το οποίο  Δήμαρχος  και  Διαχειριστική Επιτροπή αποδέχονται τη μετατροπή του κτιρίου αυτού σε κέντρο φιλοξενίας λαθρομεταναστών.      
      Ποία είναι όμως τα μέλη αυτής της Διαχειριστικής Επιτροπής τα οποία συμφώνησαν  σε μια τέτοια αρνητική εξέλιξη για το Ίδρυμα και τη πόλη;  και μάλιστα πλάι  σε Σχολεία, στη καρδιά της πόλης,  που απαγορεύεται;  
      Μήπως το ενάμισι εκατομμύριο (1.500.000) ευρώ που λέγεται ότι θα διαχειριστούν είναι το τυράκι;
      Θα διαχειρισθεί ο Δήμος τα χρήματα αυτά;  Αλήθεια,  με ποια διαφάνεια;  μήπως με αυτή που επιδεικνύει στον Δήμο;  που σιωπά για τα οικονομικά του Δήμου και για το τι παρέλαβε από τη προηγούμενη Δημοτική Αρχή και τον τέως αυτοδιοικητικό  καθοδηγητή του  Δημάρχου;  Μήπως σκέφτεται να ιδρύσει  Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.),  σαν κι αυτές που έχει πλημμυρίσει η Ελλάδα;
      Έμειναν άναυδοι οι συμπολίτες μας όταν πληροφορήθηκαν ότι τώρα, πριν ένα μήνα, κατάφεραν ο κ. Δήμαρχος με τους αιρετούς οικονομικούς φωστήρες που χρυσοπληρώνονται στο Δήμο, ανάλογα με το έργο τους, να 
 «κλείσουν»  τον Ισολογισμό του έτους 2012; 
      Αλήθεια, πότε θα κλείσουν οι ισολογισμοί των ετών 2013,  2014 και 2015;  για πόσο ακόμη θα μας κρύβει ο Δήμαρχος τη διαχείριση της  χρεωκοπίας του Δήμου;
      Υπάρχουν ευήκοοι Ελεγκτικοί Μηχανισμοί;
      Και τώρα, μετά το Γηροκομείο,  έρχεται η σειρά του Οικοτροφείου, το οποίο,  ενώ είναι έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδας και της ‘’ανήκει’’,  ο Δήμαρχος έχει ως στόχο τη διαχείριση των εσόδων από την ενοικίασή του ως  Φοιτητική Εστία και μάλιστα χωρίς να ερωτήσει κανέναν.
       Επειδή οι χώροι του Οικοτροφείου δεν ήσαν αρκετοί,  έπρεπε να προτείνει επί πλέον και άλλους κατάλληλους χώρους  προς το Υπουργείο Παιδείας.  Πρότεινε λοιπόν για  Φοιτητική Εστία,  σαν καλός συγγενής και  γνήσιος υπηρέτης των συμφερόντων της συγγενιοκρατίας και του πελατειακού συστήματος,  το παλιό ξενοδοχείο Απόλλων συγγενικών του συμφερόντων,  το οποίο όμως είναι κλειστό.
      Απέκλεισε το μοναδικό Ξενοδοχείο της πόλης, από εμπάθεια. 
      Αυτός, που υποτίθεται ενδιαφέρεται για τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη της πόλεως και του Δήμου γενικότερα.     
       Φαίνεται ότι για το μοναδικό Ξενοδοχείο της πόλης προορίζει μόνο τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς στη πόρτα του.
        Όποιος μάχεται κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής δεν έχει καμία τύχη στον έρημο αυτό τόπο.  Οι ένοχοι ενοχλούνται.
        Δεν είναι βέβαια η μοναδική περίπτωση που ο κ. Δήμαρχος ενεργεί επιλεκτικά,  άλλοτε υπέρ και άλλοτε κατά συμπολιτών μας,  πολλές φορές και κατά παράβαση των νόμων, αγνοώντας επιδεικτικά την αρχή της διαφάνειας και της ισονομίας έναντι του συνόλου των Δημοτών, έχοντας επιδείξει σοβαρή εκτροπή από την αποστολή του ως Δημάρχου.   
       Δεν υπάρχουν όμως άλλα περιθώρια.  Η κακοποίηση της πόλης και των Δημοτών από τη δικτατορία της μετριότητας,  δεν πάει άλλο.
       Ιδιαίτερα για τα Κληροδοτήματα της Πόλεως Αμφίσσης,  ας μας επιτραπεί να απευθυνθούμε και να ζητήσουμε, με τον προσήκοντα Σεβασμό από τον Ιεράρχη και Ποιμένα μας, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη  Φωκίδας  κ.κ. Θεόκτιστο,  όπως θελήσει και ηγηθεί του λαού μας και αναλάβει πρωτοβουλίες για το Γηροκομείο και για όλα τα υπόλοιπα Κληροδοτήματα των οποίων, όπως προβλέπεται, ορίζεται Πρόεδρος αυτών ο Μητροπολίτης Φωκίδας.  Αυτή είναι η έσχατη ελπίδα για να διασωθεί ότι ακόμη μπορεί να διασωθεί. 
      Οι ατασθαλίες και η κακοδιαχείριση των Ιδρυμάτων αυτών δεν θα πρέπει να τον αποτρέψουν από την ανάληψη της μεγάλης αυτής ευθύνης.  Εξ άλλου,  όλοι γνωρίζουν σε ποια κατάσταση έχουν περιέλθει από τους τοπικούς αιρετούς τα Κληροδοτήματα, οι οποίοι είχαν ουσιαστικά αναλάβει τη μέχρι τώρα Διοίκησή τους.
      Ο Μητροπολίτης μας,  αποφάσισε να αφιερώσει την Ιερατική, Λειτουργική και Ποιμαντική του προσφορά στη Φωκίδα, ενήμερος για τα προβλήματα αυτά.  
         Ο Θρησκευόμενος  Λαός  της  Φωκίδας,  Ελπίζει.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου