Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Αποκλειστικές δηλώσεις Δημάρχου Δωρίδας! Καπεντζώνης- Κωστοπαναγιώτου οδηγούν το όνειρο των αντισταθμιστικών του Μόρνου και του Λιμενικού Ταμείου Δωρίδας…!


 Αποτέλεσμα εικόνας για κωστοπαναγιωτου καπεντζωνης


   Ο Δήμαρχος Δωρίδας είναι το παράδειγμα του πολιτικού που ανακαλύπτει μέσα από τις περιστάσεις την υγιή έκφραση της αυτοδιοίκησης και δημιουργεί μια δημοτική αρχή πρότυπο. 
 Ασχολούμενος με τα κοινά περισσότερο από 35 χρόνια, προσέγγιζε μέσα από διαφορετικά επίπεδα τους τομείς ευθύνης του με ικανότητα και κυρίως ευαισθησία.



  Έμπειρος, αήττητος, διαλλακτικός, προσιτός και ανεξάρτητος, έχει αγαπηθεί και αναγνωρισθεί στην διάρκεια της πορείας του από φίλους και αντιπάλους ακόμη,  αποδεικνύοντας ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο…



  Το χαρακτηριστικό στοιχείο  του Γιώργου Καπεντζώνη  πέραν της κατάρτισης, της αποτελεσματικότητας, της κρυστάλλινης πολιτικής και αυτοδιοικητικής του πορείας είναι η ανθρωπιά… και είναι ένα στοιχείο που κάνει τους φίλους του, στους οποίους ανήκουμε από δεκαετιών, να είναι υπερήφανοι και ταυτόχρονα απαιτητικοί από τον Δήμαρχο Δωρίδας…

 Τον συνατήσαμε και μιλήσαμε μαζί του για τα θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το τελευταίο διάστημα.



Ερώτηση:



  Κύριε Καπεντζώνη,  τα αντισταθμιστικά οφέλη του Μόρνου ήταν ένας μύθος για την Φωκίδα… ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι θα γίνονταν ποτέ; Και έγιναν επί των ημερών σας  με  βουλευτή τον Ηλία Κωστοπαναγιώτου!



Απάντηση:

   Όπως γνωρίζετε και η ίδια, το θέμα της διεκδίκησης των αντισταθμιστικών του Μόρνου  ξεκίνησε από το ΄95 επί Νομαρχίας Καραχάλιου, πέρασε από συμπληγάδες  και μέχρι σήμερα δεν πέτυχε.

 Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Κινούμαστε επί άλλης βάσης και σε καμιά περίπτωση δεν είναι στις προθέσεις μας να  δημιουργήσουμε έριδες για το ποιος θα είναι ο πατέρας της επιτυχίας…  Ξέρω τα λάθη που κάναμε σαν περιοχή και θέλω να τα αποφύγω… Δεν αρκεί η επιχειρηματολογία ότι δίνουμε το νερό και θέλουμε χρήματα. Ξεκαθαρίσαμε ότι το θέμα είναι νομικό και έχουμε δίκιο 100%  και αυτή την επιχειρηματολογία χτίζουμε και παρουσιάζουμε. Ταυτόχρονα επιδιώκουμε πολιτική λύση μιλώντας με κόμματα και κυβέρνηση οριοθετώντας την διεκδίκηση στο 0,01 ευρώ ανά κυβικό.

  Πρέπει να σας πω ότι το πρώτο ραντεβού με το υπουργείο ήταν έκπληξη. Ο Π. Κουρουμπλής  γνώριζε το θέμα, είχε άποψη και κυρίως διάθεση να το λύσει και γνώριζε πολύ καλά ποιοι δικαιούνται την διεκδίκηση καθώς και ότι μόνον ο Εύηνος και ο Μόρνος μπορούσαν να είναι στην διάταξη. Δεν θα υπάρξει άλλος υπουργός πιο θετικός, πιστεύω…

 Με αρκετά στοχευμένες παρεμβάσεις μας η θέσπιση των αντισταθμιστικών αυτή την στιγμή είναι πάνω στο Νομοσχέδιο της Αυτοδιοίκησης με το άρθρο 66, νομίζω! Για πρώτη φορά!

    Δεν εφησυχάζουμε  ωστόσο. Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Πρέπει να σας πω – και το έχουμε διαμηνύσει- ότι εάν δεν πάρουμε τα δικαιωματικά από το κράτος θα μας τα δώσει νομικά η Κομισιόν λόγω μη εφαρμογής κοινοτικής οδηγίας… και θα είναι πολύ περισσότερα!

 Έχουμε αναθέσει ήδη και τις Ειδικές Τεχνικές μελέτες ύψους 25.000 ευρώ περίπου  για την κοστολόγηση των αντισταθμιστικών και την ενίσχυση της επιχειρηματολογίας μας.

  Σε κάθε περίπτωση με τη Νομική διεκδίκηση εντός και εκτός Ελλάδος τα αντισταθμιστικά του Μόρνου μπορούν να κερδηθούν… και στην απλή περίπτωση θα είναι 4.5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως! 


Ερώτηση: 


  Απ  ό,τι γνωρίζουμε  άλλοι δύο Δήμοι προσπαθούν να μπουν στην ρύθμιση, του Θέρμου και ο δικός μας, των Δελφών.  Αν και ο επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης Δήμου Δελφών Γιώργος Δρακάκης επισημαίνει ότι ο Μόρνος δεν είναι στα όρια του Δήμου Δελφών,  ο οποίος άλλωστε έχει ευεργετηθεί από την ΕΥΔΑΠ με 30 εκατομμύρια διαγραφή χρέους το Συνδέσμου Διυλιστηρίου Άμφισσας… Ο Δήμος Θέρμου το ζητάει μάλλον λόγω της αμμοληψίας… Το σημαντικό ωστόσο είναι πως πρώτη φορά από δημιουργίας του Ταμιευτήρα γίνεται δεκτό το δίκαιο αίτημα της Δωρίδας για αντισταθμιστικά οφέλη που άλλωστε ήταν η μεγάλη δέσμευση της πολιτείας για να πάρει τα νερά του Μόρνου… το ακούσαμε και δια στόματος βουλευτή Φωκίδας.



Απάντηση:



   Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο βουλευτής ήταν αρωγός και συναγωνιστής μας στην όλη προσπάθεια. Όπως σημαντικό θεωρώ το γεγονός ότι διαπιστώνεται πανταχόθεν η αποδοχή και ο σεβασμός με τα οποία ο Ηλίας Κωστοπαναγιώτου αντιμετωπίζεται και εισακούγεται σε κάθε υπουργείο. 


Ερώτηση:



Το Λιμενικό Ταμείο Δωρίδος είναι πλέον γεγονός! Άλλο απίθανο όνειρο που πήρε σάρκα και οστά επί Δημαρχίας σας…



Απάντηση:



 Η προσπάθεια για το Λιμενικό Ταμείο Δωρίδας έχει ξεκινήσει από το ΄12 με τον Καλλικράτη. Επιμείναμε με τρεις διαφορετικούς υπουργούς, με τρεις διαφορετικές πολιτικές. Το πρόβλημα είναι ότι το Υπουργείο έχει αποφασίσει να κάνει μόνο μεγάλα περιφερειακά Λιμενικά Ταμεία.



 Όπως καταλαβαίνετε εστιάσαμε στο κεντρικό σημείο αναφοράς  που είναι τα Τριζόνια.

Μας βοήθησαν  θα μπορούσα να πω οι καταγγελίες για την υπάρχουσα κατάσταση, έχετε παρουσιάσει και σεις δημοσιογραφική έρευνα, είχαμε ισχυρή επιχειρηματολογία και, βέβαια, συμφώνησε και ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης στην κατ εξαίρεση δημιουργία του Λιμενικού Ταμείου Δωρίδας.

 Οφείλω να πω όμως ότι τον πλέον καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο βουλευτής  Ηλίας Κωστοπαναγιώτου καθώς και η σχέση του με τον κ. Δρίτσα…



Ερώτηση:


Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στην αυτοδιοίκηση;  Έχετε μια πρότυπη δημοτική αρχή που λειτουργεί με όρους αξιοπρέπειας και καλής συνεργασίας  κι ένα ανεξάρτητο υπερκομματικό ψηφοδέλτιο, του οποίου την ανεξαρτησία τιμάτε…



Απάντηση:



  Έχουμε μπροστά μας χρόνια ακόμη… έχουμε δρομολογήσει δυνατά πράγματα. Βλέπετε για παράδειγμα πως μετά από 40 χρόνια οι κόμβοι Μαλαμάτων και Γλυφάδας εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων…

  Έχουμε καλή συνεργασία με Υπουργεία, με τον βουλευτή,  με την Περιφέρεια.

  Η δουλειά στον Δήμο είναι ενδιαφέρουσα και δύσκολη. Όλη η ομάδα δίνει το καλύτερο και το περισσότερο που μπορεί. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο κόπος μας να πιάνει τόπο και ο κόσμος να ανταποκρίνεται.

  Οφείλω να επισημάνω ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας λειτουργεί σαν ένας οργανισμός με ενιαία βούληση και κατεύθυνση το καλό του τόπου.

  Είμαστε μια ομάδα, δεν είμαστε αντίπαλοι, έχουμε τους ίδιους στόχους και τα ίδια όνειρα για τον Δήμο μας και στις κορυφαίες διεκδικήσεις και πολιτικές μας είμαστε όλοι μαζί…


1 σχόλιο:

  1. Τελικά, με τον Σύριζα και τον Κωστοπαναγιώτου ΛΥΝΟΝΤΑΙ προβλήματα και διευθετούνται χρονίζοντες εκκρεμότητες; Είδες ο Σύριζα λοιπόν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή