Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Χ. Βανδώρος: σε κάθε περίπτωση η διοίκηση των Μεταλλείων έχει ηττηθεί...


 

ΘΑ ΓΥΡΙΣΕΙ Ο ΤΡΟΧΟΣ… κκ της Εταιρείας Μεταλλείων 

 Τα τελευταία γεγονότα είναι αποκαλυπτικά. 
 Την Τρίτη έγινε η συνάντηση του σωματείου Εργαζομένων με τον υπουργό κ Σκουρλέτη παρόντος του Βουλευτή Φωκίδας καθώς και εκπροσώπων της επιθεώρησης μεταλλείων. 
  Την προσεχή Δευτέρα θα γίνει η τριμερής στο υπουργείο Εργασίας, με ανοιχτά όλα τα ζητήματα που δημιουργεί η αντεργατική τακτική της διοίκησης. 
 Το αποτύπωμα από αυτές τις ενέργειες διαγράφεται ολοκάθαρα.
H διοίκηση της εταιρείας σε κάθε περίπτωση έχει ηττηθεί.
Η αλαζονική, δικτατορική συμπεριφορά της, η σύμφωνη με την ρήση «όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω …»και «...ξέρεις ποιος είμαι εγώ» έσπασε το σχοινί της όποιας κοινωνικής ισορροπίας είχε υπάρξει. Ο φόβος και τα καθρεφτάκια με τις χάνδρες  που τόσα χρόνια «πουλούσαν» αποδείχτηκαν λίγα μπροστά στην συσσωρευμένη αγανάκτηση.
Σε αυτές τις περιπτώσεις , όταν φτάσει ο εργαζόμενος - γενικά ο αδικημένος πολίτης να αισθανθεί ότι από εδώ και πέρα έχει να χάσει μόνο τις αλυσίδες του, το νόμισμα γυρίζει προς έκπληξη όλων, από την άλλη μεριά. Συμβαίνει αυτό που λέει ο λαός "να γυρίσει ο τροχός να …..".
Όμως τα πράγματα στην κοινωνία δεν είναι μονοδιάστατα. Εκτός των παραπάνω, ειδικά η αδιαφορία της εργοδοσίας για την ασφάλεια και τη ζωή των εργαζομένων στις στοές και πολλά μικρά γεγονότα δρουν σαν καταλύτες ώστε να δρομολογήσουν στο τέλος μια άλλη συμπεριφορά.
Το ανάλογο περιβάλλον ΛΟΙΠΟΝ τώρα δημιουργήθηκε (και δημιουργείται) από την ίδια την κυβέρνηση αλλά κυρίως ΑΠΟ την γενικότερη συμπεριφορά και ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Φωκίδας.
Φυσικά τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Η υπόθεση μεταλλεία - Φωκίδα και Βωξίτης δεν είναι κούρσα 100 μέτρων...θα πρόκειται για υπερμαραθώνιο.
 Ας μην ξεχνάμε ότι διαχρονικά και παγκόσμια η εργοδοσία στα μεταλλεία ήταν-είναι η πιο σκληρή απάνθρωπη και αυταρχική. Ξεκίνησε με εργασία δούλων και ποτέ δεν «χώνεψε» ότι υπάρχουν άνθρωποι εργαζόμενοι. Πάντοτε διαπλεκόμενοι με τις τοπικές εξουσίες, είχαν μεταφέρει στην διαδικασία εξόρυξης το ανάλογο μοντέλο της φεουδαρχίας και των τσιφλικιών.
Από την άλλη, πόσο τυχαίο είναι ότι όλοι οι λαλίστατοι, πρώην βουλευτές, αυτοδιοικητικοί πάσης φύσεως και βαθμού αλλά και τα μη εργατικά σωματεία (η μήπως όχι;) και σύλλογοι όλο αυτό τον καιρό αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι να πάρουν θέση;
Για πρώτη φορά όμως στην περιοχή μας οι εργαζόμενοι δεν είναι μόνοι τους. Για πρώτη φορά οι κοινωνικές δυνάμεις μπορούν να θέσουν σε κατάσταση ομηρείας, έστω και σχετικής, τα πολλαπλά συμφέροντα που τόσα χρόνια λυμαίνονται τον υπόγειο πλούτο, καταθέτοντας την ελάχιστη προστιθέμενη αξία στον τόπο που υπάρχει, στους εργαζόμενους που ματώνουν.
Η «ανάπτυξη τους» γίνεται ο μινώταυρος της περιοχής.
Οι εργαζόμενοι έχουν αυτή την στιγμή με το μέρος τους και την λεγόμενη σιωπηλή πλειοψηφία αλλά και ενεργή πολιτική κάλυψη.
Τα τερτίπια όλων όσων θέλησαν και θέλουν να γίνουν "γράσο" στα ρουλεμάν και στους ιμάντες συναίνεσης (ουσιαστικά συμμόρφωσης των εργαζομένων στις απαιτήσεις της διοίκησης), πρέπει και μπορούν να σταματήσουν.
Η τελική έκβαση είναι ανοικτή, μα οι συνθήκες ευοίωνες. 
Ελπίζουμε ΟΛΟΙ να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας θέτοντας και απαντώντας τις σωστές ερωτήσεις. Ίσως αυτές που ο δολοφονημένος Δημ. Μπάτσης οραματίστηκε, έγραψε και σφράγισε με το αίμα του στις σελίδες του βιβλίου του «Η Βαρειά Βιομηχανίας στην Ελλάδα» μας.
Τα γεγονότα αυτά και η εξέλιξη τους, θέτουν επί τάπητος και ένα ακόμη ζήτημα. Τι είναι ο νεοφιλελευθερισμός και ποια η απάντηση εκ μέρους του κοινωνικού συμφέροντος. Αναδεικνύουν ότι η ελεύθερη αγορά, η ιδιωτικοποίηση, κτλ είναι το αιτιατό την ώρα που το αίτιο είναι η αποφασιστική εξάλειψη της διαπραγματευτικής δύναμης του εργαζόμενου σαν ομάδα αντιτιθέμενων συμφερόντων. Πέρα από οράματα και μπροσούρες ας δείξουμε ΤΩΡΑ με την αλληλέγγυα δράση μας ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε την αξιοπρέπεια του εργαζόμενου.
                                                                                             
 Χ Βανδώρος

7 σχόλια:

  1. Επι δεκαετίες η εταιρεία και οι υπάλληλοί της, Δήμαρχοι, Νομάρχες, Κοινοτάρχες και Βολευτάδες ρύθμιζαν τις ζωές όλων μας και όχι μόνο τις ζωές των εργαζομένων στους βωξίτες, με τη διασύνδεση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων με τη πολιτική και τους νάνους εκπροσώπους της περιοχής μας.
    Τώρα ζωρίζονται, γιατί είτε πετύχει ικανοποιητικά πράγματα ο σημερινός Βουλευτής είτε όχι, ένα είναι γεγονός, ότι ύψωσε το ανάστημα της περιοχής μας γιατί δεν τον έχουν στο χέρι τα διαπλεκόμενα συμφέροντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν εξανασυνάντησα

      τέτοιο καλπο - ρημάδι

      Να βάζεις ΟΧΙ το πρωί

      να βγαίνει ΝΑΙ το βράδυ

      Διαγραφή
  2. ΚΩΣΤΟΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΗΛΙΑΣ.ΝΑΙ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ,ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΝΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΟΥΡΔΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΝΕΡΟ ΣΤΟΝ ΡΗΤΟΡΑ, ΓΡΗΓΟΡΑ..ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΑΛΙΟ ΤΟΥ, ΕΞΥΜΝΩΜΝΤΑΣ ΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΜΗ ΟΡΑΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας.
      Τι καλά παιδιά είναοι αυτοί που μας έρριξαν στο πηγάδι. Δεν φταίνε οι εγκληματίες. Φταίει αυτός που ρίχνει μια τριχιά, άν όχι για να βγούμε, τουλάχιστον να μη πάμε παρακάτω...

      Διαγραφή
    2. Σε καθε περιπτωση ο Ελληνικος λαος εχει ηττηθει , περιμενοντας καλυτερες μερες μας προεκυψαν χειροτερες αριστερες νυχτες. Η τριχια που ριχτηκε μαλλον ειναι για να μας κρεμασει περιμενοντας εμεις τις δυο παραπανω εκδοχες και το αριστερο χερι που ελπιζαμε θα τραβουσε την τριχια προς τα πανω ,μαλλον την σφιγγει και με ανεση γυρω απο τον λαιμο μας .Ζητω στον βουλευτη που ψηφιζει με το αριστερο για μνημονια , ρημαξη των συνταξεων κλπ και γραφει ανακοινωσεις με το δεξι για συναντησεις , προγραμματα ΟΑΕΔ , κλπ ΕΛΕΟΣ μας στερησατε και την ΕΛΠΙΔΑ.

      Διαγραφή
    3. «πριν να εγκαταλείψουν ένα σκάφος τα ποντίκια, ανεβαίνουν πάνω σ’ αυτό το σκάφος οι αρουραίοι»

      Διαγραφή