Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Μπέστε…..κι αλέστε ! του Νίκου Δρόλαπα...

Μπέστε…..κι αλέστε !

Του Νίκου Δρόλαπα 

     ΚΑΤΙ τρέχει με τα οικονομικά του Δήμου Δελφών. 
 Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι δεν απαντούν στα ερωτήματα και στις δημόσιες επισημάνσεις των πολιτών, αδιαφορώντας αν η στάση τους αυτή είναι κατακριτέα και πολιτικά ύποπτη. 
 Προσποιούνται, ότι θεωρούν τα ερωτήματα αυτά κακόβουλα και για τον λόγο αυτό τάχα δεν απαντούν. 


      Αν είναι όμως αλήθεια αυτό, τους δίνεται μία μοναδική ευκαιρία να διαψεύσουν μια για πάντα,  όλους αυτούς τους ενοχλητικούς  και ΄΄κακοήθεις΄΄ που ζητούν να ενημερωθεί η τοπική κοινή γνώμη πάνω στον πολύ ευαίσθητο τομέα της διαχείρισης των οικονομικών του Δήμου.   

   Από τη μία, έχουμε το βεβαρυμμένο οικονομικό παρελθόν με τα συσσωρευμένα  χρέη, τα ελλείμματα και τα ΄΄μελανά σημεία΄΄ των ισολογισμών τεσσάρων ετών να μη κλείνουν ούτε  με επίκληση…σατανικών πνευμάτων, για τα οποία,  δεν δόθηκαν ποτέ  καθαρές  εξηγήσεις, ούτε αναλήφθηκαν ούτε αποδόθηκαν ευθύνες σε πρώην και νυν Δημάρχους,  Αντιδημάρχους,  Συμβούλους  και  υπαλλήλους.

     Από την άλλη, οι Διοικούντες,  αντί να επικεντρωθούν στο νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου με δραστική μείωση των περιττών δαπανών, κάνουν εντελώς τα αντίθετα.  Αλόγιστες σπατάλες, εμφανίζουν ανάγκες εκεί που δεν υπάρχουν, αφήνουν θέματα να λιμνάζουν δίνοντας προτεραιότητα σε πελατειακού τύπου εξυπηρετήσεις  ΄΄ημετέρων΄΄, κλπ.     

      Η μεγαλύτερη πληγή όμως είναι το σύστημα της παράνομης  « κατάτμησης έργων » για την απ΄ ευθείας ανάθεσή τους, χωρίς διαγωνισμό, χωρίς  πρόσκληση και άλλων ενδιαφερομένων για υποβολή προσφορών και χωρίς διαφάνεια.  Έχουν πλημμυρίσει το Δήμο με έργα αμφίβολης  χρησιμότητας,  με ή χωρίς αποτύπωμα, επιλεκτικά μοιρασμένα σε ΄΄φίλους΄΄ εργολάβους,  τους ίδιους και τους ίδιους, ακόμη και άλλων περιοχών που έχουν κερδίσει την αποκλειστική προτίμηση, την απόλυτη εχεμύθεια της αυλής, εισπράττοντας  αυτοί και μόνο, το ρέον Δημοτικό χρήμα.

     Και ενώ αυτά τα έργα πρέπει να γίνονται μόνο όταν συντρέχουν επείγουσες καταστάσεις και  μέσω της Τεχνικής Υπηρεσίας ώστε μηχανικοί να ελέγχουν ποιοτικά  και ποσοτικά  τις εργασίες, μεγάλος αριθμός έργων γίνεται από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος, η οποία δεν διαθέτει μηχανικούς  και τα έργα επιβλέπουν και παραλαμβάνουν διοικητικοί υπάλληλοι…! ! !   Μεγάλο επίσης κεφάλαιο από απόψεως υψηλών δαπανών αποτελούν οι προμήθειες και επισκευές του μεγάλου αριθμού βαρέων και μη οχημάτων του Δήμου, οι οποίες αντιμετωπίζονται με ξεχωριστές κατευθυνόμενες αναθέσεις προμήθειας και επισκευών,  αντί να ενοποιηθούν κατά κατηγορία σε ενιαίο προϋπολογισμό για πληρέστερο έλεγχο και οικονομικότερο αποτέλεσμα.

     Στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας προΐσταται ως θεματικός Αντιδήμαρχος η κ. Μαρία Ανδρεοπούλου,  η οποία δεν είναι οικονομολόγος ή μηχανικός.  Η Διεύθυνση αυτή αποτελεί τον πλέον νευραλγικό τομέα του Δήμου λόγω των ευρέως φάσματος και μεγάλης σπουδαιότητας αρμοδιοτήτων τις οποίες έχει.  Η κ. Ανδρεοπούλου  έχει αποκτήσει μία ανεξήγητη αυτονομία κινήσεων, επιδεικνύοντας μέχρι και  υπερβάλλοντα ζήλο, ιδιαίτερα στις μικροαναθέσεις αυτές,  ακόμη και από τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, ο αριθμός των οποίων έχει  φθάσει στα ύψη, όπως και τα σχετικά εντάλματα που εκδίδονται προς άμεση πληρωμή.                

     Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή στον κ. Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο επί των οικονομικών  κ. Λουκά Αναγνωστόπουλο και τον Ειδικό Γραμματέα κ. Ηλ. Θεοφάνη, την γνωρίζουν όλοι.  

     Κανείς όμως δεν μιλάει.  Κανείς δεν απαντάει.  Πρέπει όμως οι συμπολίτες μας να μάθουν για ποίους λόγους γίνονται τόσες απ΄ευθείας αναθέσεις έργων άνευ αποχρώντος λόγου και το συνολικό ποσό που έχουν φθάσει οι αναθέσεις αυτές, προκειμένου οι Δημότες να έχουν, όσο γίνεται,  μια πιο ολοκληρωμένη άποψη.

     Η κ. Ανδρεοπούλου απέκτησε επιδεξιότητα στις μικροαναθέσεις αυτές, σε αντίθεση με άλλους τομείς που σχεδόν έχει εγκαταλείψει και δέχεται σοβαρές καταγγελίες πολιτών.  Γι΄ αυτό, πρέπει και η ίδια να μιλήσει, να πει αυτό που χρόνια γίνεται στον Δήμο, να εξηγήσει τους λόγους και να δώσει τα οικονομικά μεγέθη.  Η συστημική σιωπή πρέπει κάποτε να τελειώσει. 

     Αυτές τις απαντήσεις,  τις οφείλει στους συνδημότες μας και μάλιστα όταν  δημοσιεύματα αναφέρονται στην ίδια με όχι και τόσο κολακευτικά  σχόλια, όπως  « Ύποπτες και στοχευμένες αναθέσεις έργων από τη Δ/νση Περιβάλλοντος, τι κρύβουν οι επιλογές αυτές ; », « Ρυάκι με λύματα, Υγειονομική βόμβα… » ,  « …τότε τι ξέρετε ακριβώς που να δικαιολογεί το μισθό σας…» κ.ά.

    Δεν θα γινόταν η αναφορά αυτή, εάν έως σήμερα είχαν γίνει θετικά βήματα στους τομείς αυτούς.  Για να φθάσει κάποιος συμπολίτης μας στο σημείο να χαρακτηρίσει ως ύποπτες και στοχευμένες τις απ΄ευθείας αναθέσεις της κ. Ανδρεοπούλου,  θα πρέπει να αποδείξει ότι λέει την αλήθεια,  αλλιώς θα είναι απαράδεκτα και συκοφαντικά αυτά που ισχυρίζεται και θα έμενε εκτεθειμένος.  Τι θα είχε να πει, ο οιοσδήποτε, αν οι απ΄ευθείας αναθέσεις ήσαν ελάχιστες, αν οι συνθήκες που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την επείγουσα εκτέλεση των εργασιών ήσαν απρόβλεπτες.

     Όμως, επειδή αυτά τα στοιχεία είναι υποχρεωτικό να αναρτώνται στο διαδίκτυο ( διαύγεια ), μπορούν να ενημερώνονται όλοι.  Και όσοι  έχουν αυτή την ενημέρωση είναι εύκολο να διαπιστώσουν ότι οι αναθέσεις αυτές…πάνε σύννεφο…!   

     Επομένως,  πώς να απαντήσει η κ Ανδρεοπούλου  και τι να πει ; Προτιμάει να μην απαντήσει,  παρ΄ότι το θέμα αυτό είναι πολύ ευαίσθητο,  αφορά οικονομικά ζητήματα και άπτεται της ηθικής τάξεως. Αλλά δεν είναι οι μόνες επιβαρύνσεις  που  κατατρώγουν το Δημοτικό χρήμα.       

     Πρόστιμα διαφόρων ποσών επέβαλε υποχρεωτικά στον Δήμο Δελφών η Περιφέρεια  Στερεάς  Ελλάδας για παραβάσεις από τη πλημμελή διαχείριση αστικών αποβλήτων και την Περιβαλλοντική ρύπανση που προκαλούν οι εγκαταστάσεις των Βιολογικών καθαρισμών της Άμφισσας και του Γαλαξιδίου, αλλά και λόγω της ρύπανσης από υγρά αστικά απόβλητα που διαρρέουν στο αρχαίο μονοπάτι Κίρρας - Δελφών.

     Χωρίς καμία  μελέτη των συνθηκών του αποχετευτικού δικτύου της Ιτέας αποφάσισαν, με χρηματοδότηση 1.450.000  ευρώ, την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων Ιτέας, δηλαδή του Βιολογικού Καθαρισμού, που ΄΄ δεν ευθύνεται΄΄ για τη μειωμένη επεξεργασία των λυμάτων.  Αυτό θα έχει σαν συνέπεια  και τα χρήματα να διατεθούν και το πρόβλημα να μην επιλυθεί.

     Ήδη, σε προηγούμενο σημείωμά μας είχαμε λεπτομερώς εξηγήσει ότι η δυσλειτουργία των εγκαταστάσεων αυτών οφείλεται στις μεγάλες ποσότητες θαλασσινού νερού που οδηγούνται εκεί μαζί με τα λύματα, λόγω της ανύπαρκτης στεγανοποίησης του αποχετευτικού δικτύου στις θέσεις των φρεατίων.  Θα έπρεπε λοιπόν,  πρώτα να στεγανοποιήσουν το δίκτυο με τη διάθεση ενός ποσού περίπου 150 -200.000 ευρώ και μετά να αντικαταστήσουν όσες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις είχαν φθαρεί από τη πολύχρονη λειτουργία τους.  Δεν υπάρχουν περιθώρια να λαμβάνονται απερίσκεπτες αποφάσεις του τύπου κεφάλι πονάει, κεφάλι κόψε.

     Πρόσφατα πληροφορήθηκαν (;), ότι στην Άμφισσα δύο μεγάλοι αποχετευτικοί αγωγοί, ο ένας των οποίων μεταφέρει απόβλητα του Νοσοκομείου,  χύνονται σε ρέματα πλησίον των Αγίων Αποστόλων και ο άλλος προς  Άγιο Χαράλαμπο και αποτελούν υγειονομικές βόμβες για την πόλη και τη περιοχή.  Οι αγωγοί αυτοί ρυπαίνουν συνεχώς το περιβάλλον, χωρίς κανείς από τον Δήμο να νοιάζεται γι΄αυτό, γιατί ίσως δεν…περισσεύει χρόνος από τις απ΄ευθείας αναθέσεις….

      Προ ημερών Δημοτικός Σύμβουλος βιντεοσκόπησε όλη την επιφανειακή  διαδρομή που ακολουθεί η λυματολάσπη του Βιολογικού Καθαρισμού  Γαλαξιδίου από τις εγκαταστάσεις μέχρι τη θάλασσα και με την ανάρτηση στο διαδίκτυο πληροφορήθηκαν και με εικόνα  και οι πλέον δύσπιστοι, για τις προτεραιότητες που θέτει η Δημοτική αρχή.  Και αυτή η μονάδα παρουσιάζει σοβαρές δυσλειτουργίες,  οι οποίες δημοσιοποιούνται λόγω της αφόρητης κατάστασης που δημιουργούν, η οποία αναγκάζει τους Δημότες να διαμαρτυρηθούν έντονα,  όπως έγινε με τη δυσοσμία του αντλιοστασίου λυμάτων στο κέντρο του Γαλαξιδίου και μάλιστα πλησίον καταστημάτων εστίασης.

     Το θέμα αυτό χειρίστηκε ο πρώην Αντιδήμαρχος κ. Νάκος,  σε « ιδιαίτερη συνεργασία »  όπως έγραφε η σχετική ανακοίνωσή του,  με την κ. Ανδρεοπούλου,  οι οποίοι,  αντί να επιλύσουν τεχνικά το πρόβλημα της δυσοσμίας προμηθεύτηκαν βιογεννήτρια  παραγωγής βακτηρίων τα οποία τρέφονται με τις ενώσεις που προκαλούν τη κακοσμία.  Έτσι όμως το πρόβλημα θα εξακολουθεί να υφίσταται, γιατί οι κακοσμίες δεν καλύπτονται με…κολώνιες , γιατί έτσι δεν θα μας φθάσει ούτε…ολόκληρη η παραγωγή του οίκου Σανέλ….         

     Για την ανεπάρκεια των σταδίων καθαρισμού και ιδιαίτερα της χλωρίωσης του πόσιμου νερού στο πεπαλαιωμένο διυλιστήριο  Άμφισσας από το οποίο υδροδοτείται το μεγαλύτερο τμήμα του Δήμου,  θα αναφερθούμε σε επόμενο σημείωμα.

      Επίσης, με αμείωτο ενδιαφέρον αναμένονται οι απόψεις της κ. Αντιδημάρχου για το Δημοτικό αυτοκίνητο (  τζίπ  4Χ4 ) που χρησιμοποιεί νύχτα μέρα σαν να είναι δικό της.  Οφείλει να ενημερώσει τους Συνδημότες μας αν είναι ενήμερη της ισχύουσας νομοθεσίας  και κατά πόσον το χρησιμοποιεί νόμιμα,  αν διαθέτει έγκριση οδήγησης από την ίδια,  αν δικαιούται να οδηγεί υπηρεσιακό όχημα υψηλού κυβισμού ( άνω των 1600 κ.ε.),  αν διαθέτει σε κάθε μετακίνηση ιδιαίτερη διαταγή πορείας και δελτίο κίνησης σε συνάφεια με τη κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών,  αν υπάρχει ενιαία και κεντρική διαχείριση και παρακολούθηση των κινήσεων των οχημάτων του Δήμου για τον έλεγχο κατανάλωσης καυσίμων και λιπαντικών σε αντιστοίχηση με τα διανυθέντα χιλιόμετρα, αν υπάρχουν υπερκαταναλώσεις καυσίμων,   αν τηρούνται διπλότυπα δελτία προμήθειας καυσίμων και αν τηρούνται ατομικές καρτέλες ανά όχημα. 

     Ο Αντιδήμαρχος  κ. Ν. Μολιώτης ο οποίος  χρησιμοποιεί κατά την ίδια έννοια Δημοτικό αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού  (2.500 κ.ε. 4Χ4 ) καλείται να απαντήσει σε όσα από τα παραπάνω τον αφορούν.    

     Αφού γίνεται λόγος για τα Δημοτικά αυτοκίνητα,  η κ. Ανδρεοπούλου καλείται να απαντήσει, αν γνωρίζει, σε ποιο στάδιο ευρίσκεται η υπόθεση της απώλειας  υπηρεσιακών οχημάτων της Δημοτικής Ενότητας  Ιτέας και των απολεσθέντων παροπλισμένων υπηρεσιακών οχημάτων της Δ.Ε. Άμφισσας.   

      Βέβαια, τα ζητήματα είναι πολλά και δεν εξαντλούνται σε λίγες σειρές.  Αλλά για να συνεχίζει η εν λόγω Αντιδήμαρχος την ίδια τακτική είναι προφανές ότι έχει εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του  κ. Δημάρχου .

     Τι θα γίνει όμως αν, με όσα την αφορούν από τα συμβαίνοντα στον Δήμο, αναζητηθούν ευθύνες για πρόκληση ζημιών σε βάρος της περιουσίας του Δήμου ; 

     


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου