Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Χ. Βανδώρος: το παγνίδι Δήμου Δελφών - Μεταλλείων σε βάρος των εργαζομένων... απορία ψάλτου, βήξ!!


 

ΑΠΟΡΙΑ ΨΑΛΤΟΥ ΒΗΞ 

   Την Δευτέρα 6 Ιουνίου η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Δελφών, ξεκίνησε με πρώτο και κυρίαρχο θέμα τις εξελίξεις και τα διαχρονικά συμβαίνοντα στην – και με – την εταιρεία εξορύξεων της περιοχής μας. 


Μια διαδικασία που κατά καιρούς σχεδόν με τον ίδιο τρόπο επανέρχεται και σχεδόν ομοιόμορφα υποχωρεί, …προκειμένου να ξανάρθει.
Σοβαρά ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, περιβαλλοντικά προβλήματα και επιπλέον τον τελευταίο χρόνο απολύσεις προσωπικού, στα πλαίσια μιας τακτικής κλιμακούμενης έντασης από την εταιρεία ειδικά μετά την πώληση της και την αλλαγή (εναλλαγή;) ιδιοκτησίας.
Έως εδώ όλα «καλά» και συνηθισμένα. Χρόνια η δυσκολία της μόνιμης αντίδρασης των συνδικάτων και των πολιτικών υποκειμένων στις πολιτικές που εκπορεύονται από την εργοδοσία. Ειδικά η μεταλλευτική εργοδοσία στην οποία θα μπορούσαμε να προσάψουμε τον τίτλο του πρωταθλητή όχι μόνο για την σκληρότητα της αλλά και για τον ειδικό ρόλο της στην κάθε προσπάθεια πρωταρχικής συσσώρευσης στο καπιταλισμό.
Όμως τώρα κάτι ξεφεύγει ακόμη περισσότερο.
Τα γεγονότα –μετά την τελευταία «επίσκεψη» των επιθεωρητών μεταλλείων και τις σχετικές αποκαλύψεις τους- εν δυνάμει αλλάζουν τα δεδομένα, στριμώχνουν την ιδιοκτησία  
Προσπαθώ λοιπόν να καταλάβω την τακτική των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου Δ. Δελφών καθώς και του σωματείου και του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας, στο θέμα με την εταιρεία μεταλλείων της περιοχής. Η ενημέρωση μου από τα μμε αλλά και η άμεση γνώση του προβλήματος από όλες τις προηγούμενες φορές και περιπτώσεις με οδηγεί σε σκέψεις και απορίες.
         Η διαδικασία της σύγκρουσης ήταν προδιαγεγραμμένη μετά την έναρξη των πρώτων απολύσεων.
Τα ζητήματα (ανα)ασφάλειας στην εργασία μόνιμα και επώδυνα για τους εργαζόμενους.
Οι έλεγχοι του υπουργείου και τα πρόστιμα συνεχή. Το τελευταίο συμβάν έξω και πέρα από κάθε όριο νομιμότητας, αφού η εταιρεία δεν είχε άδεια για εκμετάλλευση της στοάς όπου εργάζονταν.
Στις 17 Μαΐου έγινε συνάντηση του σωματείου με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας με παρέμβαση του βουλευτή του νομού. Εκεί αποφασίστηκε να γίνει 3μερής δηλ. σωματείο, εργοδοσία και Υπουργείο.
 Το μάθαμε καθυστερημένα από δελτίο τύπου του βουλευτή.
Μετά έρχεται το θέμα στο δημ. συμβούλιο ουσιαστικά από το σωματείο.
Στο δημ. συμβούλιο που καταλήγουμε;
Απόφαση για επίσκεψη των επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων στην εταιρεία, ενώ το σωματείο χθες προχώρησε σε 2μερή σωματείου -εταιρείας αντί να επισπευτεί η τριμερής συνάντηση !!!
Φυσικά η τακτική της έντασης που έχει επιλεγεί από την εταιρεία δεν μπορεί να είναι συνεχώς αυξανόμενη. Όταν στριμώχνεται, θα επιστρέφει σε ελιγμούς δήθεν «συνεννόησης» και προσέγγισης.
Αυτό το παιγνίδι άριστα - κατά την γνώμη μου- εξυπηρετείται από τις τελευταίες κινήσεις και αποφάσεις. 
 Ο έλεγχος των υπηρεσιών στις στοές, η αποκάλυψη όλων των παρανομιών, θα κάρφωναν εν δυνάμει στον τοίχο την εταιρεία κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης και θα αποδυνάμωναν την όποια αποτελεσματικότητα της τακτικής της, με δεδομένη μάλιστα την συνεπή στάση του βουλευτή σε αυτή την σύγκρουση. 
 Αντί λοιπόν να πέσει το βάρος σε αυτή την κατεύθυνση επιλέγεται ουσιαστικά να κλείσει το ζήτημα, πράγμα που ευνοεί την εταιρεία αφού τα ντοκουμέντα είναι όλα εναντίον της. 
 Και όλα αυτά με τους απολυμένους στη μοίρα τους…
 Προς το παρόν αυτά.

10 σχόλια:

  1. Μιλάει ο μιά ζωή βολεμένος στην αγκαλιά του ΟΤΕ, συνταξιούχος εδώ και χρόνια, ο εις υγείαν των κορόιδων τζάμπα επαναστάτης Συριζαίος. Γιατί δε μας λέει γιά το σκίσιμο των μνημονίων, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, και για τα νταούλια του αρχηγού του; Έχει το θράσος και εκφέρει ακόμα δημόσιο λόγο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΥ ΗΣΟΥΝΑ ΑΡΧΗΓΕ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ??? ΣΕ ΧΑΣΑΜΕ..ΠΟΥ ΗΣΟΥΝΑ ?? ΕΣΚΙΖΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ???
    Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΑΣ ΞΑΠΛΩΣΕ ΑΝΑΣΚΕΛΑ, ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΜΑΣ ΕΙΧΑΝ ΗΔΗ ΓΟΝΑΤΙΣΕΙ!!
    ΚΑΙ ΣΥ -Ο ΠΟΛΥΓΡΑΦΟΤΑΤΟΣ- ΤΟΝ..ΑΛΕΚΟ !!!
    ΓΙΑ ΠΕΣ ΜΑΣ ΤΩΡΑ. ΘΑ ΤΗΝ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ Ή ΘΑ ΤΕΖΑΡΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχε κι άλλες δουλειές οικογενειακά.... εδώ με τους εργαζόμενους αλλά στην Αθήνα απέναντι από διαμαρτυρόμενους εκπαιδευτικούς μην και πλησιάσουν το Φίλη....

      Διαγραφή
  3. Κύριε του άρθρου τα θες τα μετλλεια στην περιοχή η όχι.Αυτο είναι το ερώτημα όλα τα άλλα βρίσκονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πέρασε καιρός για να δούμε πάλι το φαινόμενό σου. Αυτό του χαμαιλέοντα. Βγαίνεις, χτυπάς και φεύγεις! Είσαι ωραίος, ωωω ακομμάτιστε συνδικαλισταρά μου εσύ. Ο χαμαιλέων ως γνωστό χτυπά τα θύματά του με τη γλώσσα του. Εσύ αυτήν την έχεις για να βρίζεις, να φτύνεις και πάνω απ΄ όλα για να ΓΛΥΦΕΙΣ όπως έκανες πάντα! …Και ο Δον Κιχώτης (βολευτής ντε) που είναι βρε. Που είπε στο Σάντσο, (δηλ.σε ΄σένα) «Δεν γεννιούνται όλοι μ’ ένα ασημένιο κουτάλι στο στόμα.» Λίγη τσίπα ρεεεεε, Λίγη ντροπή ρεεεεε, απέναντι στους εξαθλιωμένους. Απέναντι σε αυτούς που δήθεν διαδήλωνες υπέρ τους, ως αγανακτισμένος, εδώ και στην Άμφισσα.Αλήθεια ΤΙ ΨΗΦΙΣΕΣ ΚΑΙ ΕΣΥ και ο ΜΕΓΚΟΣ στο ´þΡΟ!ΔΑΓΚΩΤΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ. ΕΣΥ ΤΟΝ ΕΒΓΑΛΕΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δεν υπαρχει ο πανικος οταν συνδεονται οι λεξεις μεταλλεια-Βανδωρος. ζουν πολλοι εφιαλτες τελικα αναμεσα μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΞΑΜΟΛΥΣΕΙ ΤΑ ΦΕΡΕΦΩΝΑ........ ΒΡΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΤΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΦΥΓΕΙ ΠΟΤΕ ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΦΥΓΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΥΡΛΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥΣ ΕΜ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ Η ΒΛΑΚΕΙΑ? ΟΤΑΝ ΘΑ ΚΟΥΒΑΛΗΣΕΙ ΞΕΝΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΕΞΑΝΤΛΗΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΤΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ> ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το σωματείο (δηλ. το ΠΑΜΕ) πήγε σε διμερή γιατί δεν ήθελε να μπλέκεται στα πόδια του το Υπουργείο. Σιγά μην αφήσει να μπει στα ... χωράφια του κάποιος άλλος! Στη ...σοβιετία των μεταλλείων κουμάντο κάνει μόνο ένας: Ο ...εξ ορισμού ηγέτης της εργ. τάξης! Είναι ο μόνος που μπορεί να εξασφαλίσει το σταθερό αποτέλεσμα που μόνο το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ ξέρε: την ηρωική ήττα! Τέλος! Μιζέριας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν αρκεί να είσαι ακροδεξιός,ή νεοαριστερούλης του κερατά, δεν αρκεί να είσαι φαιδρός, πρέπει να είσαι και στην καρακοσμάρα σου. Να νομίζεις ότι είσαι η μετενσάρκωση του Μ. Αλέξανδρου, που επέστρεψε στη γη, για να σώσει τους Έλληνες ή έστω να τους κάνει να γελάσουν με την καρδιά τους. Αλήθεια δηλ. εσύ συμφωνείς με τα διάφορα αγωνιστικά του παντοτινού, παγκόσμιας εμβέλιας,(ακόμη και εξωγαλαξιακά έχει προσβάσεις) του ενός, του μοναδικού...... αρθογράφου που όμως αντέχει το κράξιμο και γράφει επόνυμα (προς τιμή του και προς τιμή του ΣΥΡΙΖΑ που διαθέτει τέτοιοα στελέχια!Μάλλον θα είναι ο επόμενος υποψήφιος ελείψει Γιώτας) Αμάν ρε αδερφέ. ΕΛΕΟΣ

      Διαγραφή
  8. ΜΗ ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΕΣΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΡΟΥΦΙΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΟΝΤΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή