Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Ν. Δρόλαπας: επιστολή στον Ψινάκη για την Δελφική Αμφικτυονία...


 

Ανοιχτή Επιστολή

 Προς 

 τον Αξιότιμο Κύριον Ηλία Ψινάκη 
 Δήμαρχο Μαραθώνος 

                                                                                                                           Του Νίκου Δρόλαπα Πολιτικού Μηχανικού 

   Δεν πέρασε αρκετός χρόνος από την υποβολή της πρότασης του Δήμου Δελφών για τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021, με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.
     Πριν ακόμη ολοκληρωθεί  ο σχετικός φάκελος,  με δημόσια διατυπωμένη πρότασή μας είχαμε προτείνει στον Δήμαρχο Δελφών  κ. Αθ. Παναγιωτόπουλο να προέλθει σε μία πρωτοποριακή μεν πρόταση, στηριζόμενη όμως σε ένα από τα κύρια συστατικά του Δελφικού  Ιδεώδους, της  ΔΕΛΦΙΚΗΣ  ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ. 
     Συγκεκριμένα, προτάθηκε η Επανασύσταση της Δελφικής Αμφικτυονίας  με τη συμμετοχή και των άλλων υποψήφιων Πόλεων, ως κεντρικό μήνυμα μιας ενιαίας πρότασης.
      Ο Δήμος Δελφών, το όφειλε στην Ιστορία μας, να απευθυνθεί με σεμνή υπερηφάνεια σε όλες τις συνυποψήφιες Πόλεις, ώστε να πρυτανεύσει το   
«Δελφικό Ιδεώδες» με τη σύσταση μιας σύγχρονης  «Δελφικής Αμφικτυονίας»,  με μία κοινή υποψηφιότητα, διατηρώντας η κάθε Πόλη την ισότιμη θέση της Πολιτιστικής Συμπρωτεύουσας, με  επίκεντρο τους  Δελφούς.  Με έναν τόσο ισχυρό δεσμό,  κοινή πορεία και ουσιαστική αδελφοποίηση των υποψήφιων πόλεων,  θα επισφραγιζόταν η πίστη των Ελλήνων στα υψηλά Ιδεώδη, ενώ πολλαπλά θα ήσαν τα μηνύματα και προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό και το ‘’άσβεστον πύρ’’  ού σβέννυται…
     Όμως,  δεν… επενέργησε ούτε το φώς που διαχέει τον Ιερό αυτό Χώρο και ενσαρκώνει τις  δ ι α χ ρ ο ν ι κ έ ς  πανανθρώπινες αξίες…
     Απομακρυνόμαστε από τους κοινούς κώδικες συνεννόησης και ο  διάλογος γίνεται μεταξύ συμφωνούντων.
     Θέλει αρετή και τόλμη η αυτοδιοίκηση… 
     Να όμως,  που  νεώτεροι  αυτοδιοικητικοί,  με φαντασία και δημιουργικότητα,  όπως ο Δήμαρχος του Μαραθώνα κ. Ηλίας Ψινάκης, συνδεδεμένος πάντοτε με την επιτυχία, συλλαμβάνει την ιδέα και προβαίνει  στη σύσταση φορέα Πανελλήνιας εμβέλειας με την επωνυμία                        
 «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ  ΑΡΧΑΙΩΝ  ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ  ΠΟΛΕΩΝ» διοργανώνοντας τη πρώτη παρουσίαση στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης στις  28  Μαρτίου 2016,  η οποία έτυχε ευρύτατης αποδοχής,  όπως είχαμε δημοσιοποιήσει σε προηγούμενη αναφορά μας.
     Ο Δήμαρχος Μαραθώνος  κ. Ηλίας Ψινάκης κάλεσε τους Δημάρχους  όλων των Δήμων με αρχαιότητες να συνεργασθούν στο Πολιτιστικό Τομέα, με στόχους και δομές που προάγουν και προβάλλουν τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό σε Παγκόσμια βάση.  Ήδη, ολοκληρώνεται  η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας.  Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών, στις  6  Ιουνίου 2016 αποφάσισε τελικά για την έγκριση της συμμετοχής του Δήμου στη διαδημοτική αυτή σύμπραξη…

           Αξιότιμε Δήμαρχε Μαραθώνος

            Κύριε Ηλία Ψινάκη

     Σας απευθύνουμε τα συγχαρητήριά μας για τη πολυδιάστατη αυτή πρωτοβουλία σας η οποία αγκαλιάζει όλες τις Πόλεις με Αρχαιότητες,  με βεβαιότητα,  ότι  ο Φορέας αυτός θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα σε Εθνική κλίμακα τόσο στον Πολιτιστικό όσο και στον Τουριστικό Τομέα.
     Όπως γνωρίζετε,  η Πόλη των Δελφών αποτέλεσε κατά την Αρχαιότητα Πανελλήνιο Κέντρο με το σημαντικότερο Μαντείο του τότε γνωστού κόσμου.  Στους Δελφούς οργανώθηκε και η πιο γνωστή και σημαντική Αμφικτυονία της Αρχαίας Ελλάδας,  η Δελφική Αμφικτυονία. 
     Αυτό καταμαρτυρούν όλες οι ιστορικές πηγές. Την άποψη δε αυτή ενισχύει και το γεγονός ότι συμμετείχαν σ΄αυτή οι μεγαλύτερες και ισχυρότερες φυλές, πριν το θεσμό της Πόλης – Κράτους, προσδίδοντας σε αυτή Πανελλήνιο χαρακτήρα.  
      Συμμετείχαν,  οι Ίωνες ( Αθηναίοι ), οι Δωριείς ( Σπαρτιάτες), οι Αχαιοί,  οι Βοιωτοί, οι Θετταλοί, οι Μάγνητες, οι Μαλιείς, οι  Λοκροί – Οζολοί,  οι Δόλοπες, οι Περραιβοί, οι Οιταίοι και οι Φωκείς.
      Με τη πεποίθηση, ότι δεν θα εκληφθεί ως ιδιαίτερη προτίμηση για τη Πόλη των Δελφών η προσθήκη στην επωνυμία ή στο σήμα της  « Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων », ενός εμβληματικού στοιχείου των Δελφών, αφού όλες οι Πόλεις έχουν τη δική τους Ιστορία, Σας καλούμε να εξετάσετε τη δυνατότητα μιας τέτοιας διακριτικής παραπομπής.
       Πάντως, όποια και αν είναι η απόφασή Σας, μένουμε με τη προσδοκία της ευόδωσης των προσπαθειών Σας,  επ΄ ωφελεία του Πολιτισμικού  γίγνεσθαι της Πατρίδας μας.-

Με Τιμή

    Νίκος Δρόλαπας
    Άμφισσα

                                     

2 σχόλια:

  1. Το τερμάτισες, αλλά, η γραφικότητα, έχει και τα όρια της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άς πρόσεχε ο Θανασάκης.
      Εκεί που θα ήταν μπροστάρης μπήκε τελευταίος στη σειρά των Αρχαίων Πόλεων.
      Τί το ψάχνουμε; Τελευταίοι δεν είμαστε σε όλα ;

      Διαγραφή