Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

ΜΑΝΩΛΗΣ ΒΑΝΔΩΡΟΣ: ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ;

                              

   ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ;

    Το μέγεθος της ανεργίας ειδικά τον τελευταίο καιρό δεν είναι επικίνδυνα μεγάλο μόνο στην Ελλάδα ή την Ευρώπη αλλά στο κόσμο όλο. 


Μπλέκεται με το προσφυγικό, το μεταναστευτικό, τους πολέμους, και καταλήγει στην πλήρη οικονομική και κοινωνική απαξίωση ολόκληρων περιοχών του πλανήτη.

 Οι σύγχρονες κοινωνίες δοκιμάζονται άμεσα. Η Ευρώπη πεδίο και συνισταμένη όλων των ιστορικών αλλαγών ευρίσκεται σε σταυροδρόμι αποφάσεων. Θα υπερισχύσουν οι στοιχειώδεις δημοκρατικές αρχές ή θα κατρακυλήσουμε στο σκοταδισμό και τη βαρβαρότητα;

Θα «αντέξουν» οι κατακτήσεις – εντός του πλαισίου του κράτους πρόνοιας ή οι εξωτερικές και εσωτερικές επιθέσεις σε αυτό θα το συντρίψουν, μέσα από τον οδικό χάρτη του κινέζικου υποδείγματος;

 Οι 100δες χιλιάδες άνεργοι, μαζί με τις στρατιές εξαθλιωμένων εργαζομένων των 300 ευρώ, των ανασφάλιστων και μισοασφαλισμένων, της μαύρης και απλήρωτης εργασίας είναι  μια εφιαλτική πνιγηρή κανονικότητα. Μια κανονικότητα που προσπαθούν να μας την επιβάλουν με χιλιάδες τρόπους και να πείσουν τη κοινωνία της εργασίας ότι δεν υπάρχει έξοδος διαφυγής.

Όλο και περισσότερο περιοχές πόλεων στην Ευρώπη μας μεταφέρουν στις παραγκουπόλεις της Αφρικής, της Ασίας, της Ν Αμερικής. Και όλα αυτά την ώρα που ο παγκόσμιος πλούτος δεν μειώνεται τόσο ώστε να πολλαπλασιάζεται η φτώχεια.

 Απαιτείται λοιπόν  να καταλάβουμε τα αίτια και να οικοδομήσουμε σαν κοινωνία της εργασίας μια διέξοδο δημοκρατική προοδευτική μακριά από τις καταδικασμένες και αποτυχημένες συνταγές του ληστρικού νεοφιλελευθερισμού  αλλά και  από βολονταρισμούς, τηλεοπτικά χαπενιγκ και φιέστες εντυπωσιασμού.

Μια διέξοδο που θα αρνείται αυτή την κανονικότητα του σύγχρονου εργασιακού ολοκαυτώματος τύπου Κίνας που έχει φτάσει το μεροκάματο 1,5 ευρώ, που απορρύθμισε τις εργασιακές σχέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και εκτίναξε την ανεργία στα ύψη. Εκεί στη «κομμουνιστική»- ληστρικοκαπιταλιστική Κίνα που είναι δυσδιάκριτη η διαφορά μεταξύ εργαζόμενου και άνεργου. Φταρνίζεται η Κίνα και οι υπόλοιποι είναι ήδη άρρωστοι!! Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: μια κινέζικη ομπρέλα πουλιέται 3 ευρώ. Πού είναι τα υλικά, πού είναι τα εργατικά, πού είναι τα μεταφορικά, το κέρδος του βιομήχανου, το κέρδος του μικροπωλητή;

Κανείς λοιπόν σήμερα δεν μπορεί να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει και να περιορίζει το πρόβλημα σε προσλήψεις βασικά στο δημόσιο.

Οι πολιτικές ανακούφισης είναι αναγκαίες, αλλά δεν είναι ικανές από μόνες τους να λύσουν το πρόβλημα. Η ιατροφαρμακευτική κάλυψη  όλων των ανασφάλιστων και ανέργων είναι σημαντικό μέτρο. Η εθνική σύνταξη το ίδιο. Αλλά όλα αυτά στηρίζονται και έχουν όριο την εργασία.

Για να χτυπηθεί η ανεργία πρέπει η χώρα να αλλάξει βηματισμό:

1.Να προχωρήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Προχωρώντας βήμα-βήμα στην απαγκίστρωση της πατρίδας μας από την επιτροπεία των δανειστών που τα τελευταία 6 χρόνια την πρόσδεσε το σύστημα του παρασιτισμού και του νεοφιλελευθερισμού της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και των εξαπτέρυγων τους.

2.     Να σταματήσει η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας που εισάγει τη επιβίωση και καταργεί τη αξιοπρεπή ζωή του εργαζόμενου. Να αποκατασταθεί το δίκιο στοιχειωδών εργασιακών σχέσεων με συλλογικές συμβάσεις και όχι ατομικές που πρέπει να καταργηθούν.

3.     ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ να συνεχιστεί και να ανασχεδιαστούν στο σύνολο τους τα προγράμματα ανεργίας του ΟΑΕΔ και τα ΕΣΠΑ γιατί 20 χρόνια τώρα το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. δεν τα χρησιμοποίησαν μόνο για την ανακύκλωση της ανεργίας αλλά ήταν πηγή παράνομου πλουτισμού διαπλοκής και παρασιτισμού μιας κάστας επιχειρηματιών, εργολάβων και μιας κάστας συνδικαλιστών για εξαγορά συνειδήσεων. Φυσικά δεν έχει νόημα η χρηματοδότηση επιχειρήσεων τύπου μπάρ και καφετέριας που σε ένα χρόνο απλά δεν θα υπάρχουν.

4.     Να δοθούν κίνητρα κυρίως στους νέους ώστε να επανασχεδιαστεί και να προχωρήσει ένα άλλο υπόδειγμα στην παραγωγική διαδικασία: Οι κοινωνικές επιχειρήσεις.


ΜΑΝΩΛΗΣ ΒΑΝΔΩΡΟΣ

φοιτητής στο τμ. τηλεπικοινωνιακων συστηματων καιι δικτύων

ΤΕΙ Ναυπάκτου

14 σχόλια:

  1. Λεβεντια μου καλο το αρθρο σου,ειδαμε τα χαλια των κοινωνικων επιχειρισεων επι αθλιου πασοκ,οχι παλι τα ιδια,εκεινοι οι αθλιοι δεν αφησαν τιποτε ορθιο,αυτα πληρωνουμε τωρα,ξανακοιταξε πισω στο παρελθον να καταλαβεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΡΩΤΑ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΑ ΣΟΥ ΑΥΤΟΣ ΞΕΡΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ. ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΜΟΝΟ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νεοφιλελευθερισμός σημαίνει ελάχιστο κράτος, άρα...1)λίγοι δημόσιοι υπάλληλοι, άρα λίγοι φόροι 2)ασφάλιση πληρώνω αν θέλω, και ότι πληρώνω είναι ανάλογο των παροχών (τέλος η ληστεία τύπου ΟΑΕΕ, ΕΟΠΥΥ, ΙΚΑ και όταν τα χρειαστείς... στον καιάδα) 3)εντός 24 ωρών με 100 ευρώ ανοίγεις όποια επιχείρηση θέλεις, με τις φορολογικές σου υποχρεώσεις να καταλήγουν στο 10%. Αλλά εδώ είναι η Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Ελλαδιστάν! Όλοι ίσοι στη φτώχια, στη μιζέρια και στην ανέχεια! Μέχρι και η Κούβα ξύπνησε! Αλλά αυτοί είναι οι κουτόφραγκοι, εμείς οι ελληναράδες εκλέξαμε τους Κιμ Γιονγκ Ουν, καλυνύχτα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον δεν ξέρεις τι σου γίνεται φίλε, σχετικά με το "νεοφιλελευθερισμό".Δε θες να τον ζήσεις.

      Διαγραφή
  5. Σου φαίνεται λίγο, μια κινέζικη ομπρέλα να πουλιέται 3 € ?
    Για ρώτα τον πατέρα σου να σου πει, με 3 €, δηλαδή 3 Χ 340, 75 = 1022,25 δραχμές, πόσες ομπρέλες αγόραζε στην Ελλάδα το 2.001 ?
    Άμα ρωτήσει κάποιος σήμερα μία συνοδό πολυτελείας, ένα μεροκάματο 40 € τι μπορεί να λέει γι΄αυτήν, θα σου απαντήσει ότι δεν φτάνουν ούτε για το κομμωτήριο !!!!
    Έτσι είναι φίλε μου..Αυτοί που έδιναν αυτούς τους μισθούς και τις συντάξεις στον ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ, έτσι την κατάντησαν την Ελλάδα μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γι αυτό σου λέω ότι "δε θες να το ζήσεις" το νεοφιλελευθερισμό.Γιατί εσύ θα είσαι αυτός που θα κατασκευάζει την ομπρέλα που θα την αγοράζει κάποιος κάπου αλλού, 3 ευρώ.Και θα παίρνεις 20 ομπρέλες μηνιάτικο.Το κατάλαβες ή ακόμα;

      Διαγραφή
    2. Τελευταία πληροφόρηση που είχα πριν 1 λεπτό: η Κίνα λέγεται "λαική δημοκρατία της Κίνας", είναι μονοκομματικό κράτος υπό το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα και οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι κρατικές. Μεροκάματα κλπ επιβάλλονται δια νόμου από το ΚΚ. Άρα μιλάμε για αχαλίνωτο και βάρβαρο σοσιαλισμό. Νεοφιλελευθερισμός υπάρχει μόνο στις ΗΠΑ. έχετε δει αμερικάνικη ομπρέλα με 3Ε?

      Διαγραφή
    3. Καλά, εσύ δεν έχεις καταλάβει ότι για να πετύχουν την περίφημη "ανταγωνιστικότητα" της οικονομίας, θα σου δώσουν εργασιακές συνθήκες Κίνας με επίφαση Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας;Δεν έχεις ακούσει για τις Ευρωπαϊκές ΕΟΖ;Δεν έχεις πάρει μυρωδιά για την οικονομική και κοινωνική μετάλλαξη μέσα στους κόλπους της Ευρώπης, όπου οι πρώην Ανατολικές Χώρες και η Ελλάδα θα υπάρχουν για να ζουν καλά οι Βόρειοι;

      Διαγραφή
  6. Καλο το αρθρο για εναν νεο γυρω στα 20 , δεν ξερω τι ειναι καλυτερο για την ηλικια σου , να γραφεις ωραια πραγματα και να τα πιστευεις (;) οπως τα πιστεψαμε και εμεις στην ηλικια σου και απογοητευτηκαμε αποτομα και κυριως απο μια αριστερη (;;;;;;...) κυβερνηση ¨η ειναι καλυτερα να ζησεις την φοιτητικη σου ζωη ξεγνοιαστα και οταν αντιμετωπισεις την ανεργια και την φτωχια ξαναρχεσαι και μας τα γραφεις.Ξερεις , πολλοι εχουν την πολυτελεια με παχυλες συνταξεις και μισθους απο πισω τους ,με ¨ϋψηλες¨ οικογενειακες γνωριμιες και με περιπου σιγουρο μελλον συμβουλων αν οι χρονοι το επιτρεψουν να συμβουλευουν τους ¨πληβειους της ζωης ¨και να προσπαθουν να τους κατευθυνουν.Δεν μπορει καποιος να προσπαθει να χτισει το μελλον του στην κοινωνια γραφοντας θεωρητικολογιες για τις ζωες των αλλων , καλο ειναι για φοιτητικη εργασια , αλλα για την κοινωνια καμια φορα γυριζουν ¨μπουμερανγκ¨ γιατι τα γραπτα μενουν. Πιστευω στις καλες προθεσεις σου αλλα δεν μπορεις να με πεισεις με τα γραφομενα σου μιας και δεν τα γνωριζεις στην πραξη λογω ηλικιας βεβαιως-βεβαιως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, πολύ ωραία. Υποτιμητικό σχόλιο για την θεωρητική άποψη των νέων γενικότερα. Και το χειρότερο; Λέτε ουσιαστικά στον αρθρογράφο να κάτσει στα αυγά του και να το γλεντήσει όσο είναι καιρός και μετά όταν δει τα σκούρα στην αγορά εργασίας να βγει να πει άποψη. Είδαμε τι ωραία που τα κάνατε εσείς οι μεγαλύτεροι στην πράξη. Τσιμπήστε τα μνημονιάκια σας τώρα και μην μιλάτε ΚΑΘΟΛΟΥ! Οι νέοι δικαιούνται να μιλάνε πολύ περισσότερο από εσάς και να σας την λένε άσχημα. Μνημόνια μέχρι να αλλάξετε μυαλά. Ή να σας δείρουν οι νέοι. Και ειλικρινα δεν ξέρω ποιο από τα δυο προτιμάτε.

      Διαγραφή
  7. ΕΓΩ ΛΕΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΕΑΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΣΙΠΡΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο μπαμπας που ξερει και θεωρια πολυ καλα αλλα και πραξη εξισου καλα και τα εφαρμοζει αριστα και κατα πως πρεπει και αντιμνημονιακα αλλα εσχατως και φουλ μνημονιακα ( το 3ο και πιο φαρμακερο ειναι απο τους ελαχιστους που το στηριζουν στην πραξη).Τωρα βεβαια πρεπει να στησουμε το σκηνικο και για αποδοχη του 4ου που ερχεται οσονουπω πηδοντας πανω απο τις κοκκινες γραμμες της κυβερνησης που εχουν γινει ροζ μα πολυ ροζ , βρε συντροφοι.Η παροιμια γνωστη ¨δεν μιλαμε για σχοινι στο σπιτι του κρεμασμενου ¨ , παντως ο 9¨35 ειχε δικιο γλεντα τωρα την φοιτητικη ζωη σου και μας νουθετεις αργοτερα που θα εχει πηξει λιγο το μυαλο σου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΓΛΕΝΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΖΩΗ, ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΜΑΔΕΣ ΔΕΝ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΝΑ.. ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΟΣΟ ΚΑΛΑ...
      ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ???

      Διαγραφή