Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ-ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΕΕ-Τμήμα Ανατολικής Στερεάς: ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ...


ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ-ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ 

 Παράταξη της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στο ΤΕΕ-Τμήμα Ανατολικής Στερεάς 

   ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ 
Το νέο αντιλαϊκό-αντεργατικό ασφαλιστικό τερατούργημα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μηδενίζει όλες τις μέχρι τώρα συλλογικές κατακτήσεις του εργατικού κινήματος και γενικότερα του κόσμου της εργασίας, αυξάνοντας σε όρια ασφυξίας τις εισφορές για μεγάλες μερίδες εργαζομένων, μετατρέποντας τη σύνταξη σε επίδομα ακραίας φτώχειας και την κοινωνική ασφάλιση σε ατομική υποχρέωση. 


Οι στοχεύσεις της κυβέρνησης είναι αιτία πολέμου με την κοινωνία. Η παράταξή μας καλεί τους μηχανικούς της ανατολικής στερεάς αλλά και όλους τους εργαζόμενους και το λαό να αποκρούσουν αποφασιστικά με τους αγώνες τους την κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος. Καλούμε τα μέλη μας να στρατευτούν με όλες τους τις δυνάμεις στη μάχη σε κάθε σωματείο, χώρο δουλειάς, γειτονιά, κοινωνική συλλογικότητα για την ανάπτυξη ενός μαχητικού κινήματος που να αναγκάσει την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο.

Οι νέες ασφαλιστικές εισφορές για αυτοαπασχολούμενους και ελευθέρους επαγγελματίες, που προβλέπεται να ισχύσουν από 1.1.2017 με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθιστούν αδύνατη την παραμονή στο επάγγελμα για χιλιάδες νομικούς, υγειονομικούς, μηχανικούς και εμπόρους.

Η επικοινωνιακή καμπάνια της σύνδεσης εισφορών – εισοδήματος, την οποία οι κυβερνητικοί κύκλοι παρουσιάζουν ως θετική εξέλιξη, είναι ένα μεγάλο ψέμα, καθώς εξαιρεί την μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων με χαμηλά και πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Συγκεκριμένα, από 1.1.2017 οι ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων, ελευθέρων επαγγελματιών και εμμίσθων, του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ, θα καταβάλλονται μηνιαία και θα αντιστοιχούν στα παρακάτω  ποσοστά επί του ακαθάριστου μηνιαίου εισοδήματος: 20% για την Σύνταξη + 6,95% για παροχή σε χρήμα και υγειονομική περίθαλψη + 4% για εφάπαξ παροχή + 7,5% για επικουρική ασφάλιση +/ 10 € το μήνα υπέρ ΟΑΕΔ

Οι εισφορές αυτές όμως, που πλέον θα καταβάλλονται μηνιαία, δεν μπορούν να αντιστοιχούν σε εισόδημα μικρότερο από τον κατώτατο βασικό μισθό του άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, δηλαδή 586,08€.

Με βάση όλα αυτά, οι αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες με πολύ μικρό ή και μηδενικό εισόδημα καλούνται υποχρεωτικά να πληρώσουν κατ’ ελάχιστον 235,35€ το μήνα ή 2.824,17€ εισφορές το χρόνο, για σύνταξη, περίθαλψη, εφάπαξ, επικουρική ασφάλιση και ΟΑΕΔ.

Καταργούνται επίσης οι ισχύουσες εκπτώσεις ασφαλιστικών εισφορών για τους Ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ, κατά την πρώτη 5ετία εισόδου τους στο σύστημα ασφάλισης και ειδικά για τους μηχανικούς οι ελάχιστες υποχρεωτικές εισφορές, εκτός από εκείνους που έχουν μηδενικό εισόδημα, θα ισχύουν και για τους μηχανικούς που έχουν κάνει αναστολή επαγγέλματος.

Για αυτοαπασχολούμενο ή ελεύθερο επαγγελματία με εισόδημα 1.000 € το μήνα, οι ετήσιες εισφορές θα ξεπερνούν τα 4.700€ το χρόνο.

Οι ελάχιστες υποχρεωτικές εισφορές που ισχύουν τώρα (914,18€ ανά εξάμηνο) για τους νεοεισερχόμενους Μηχανικούς, έχουν αποδειχθεί ήδη απαγορευτικές για πάνω από τους μισούς απόφοιτους Πολυτεχνικών σχολών, οι οποίοι δεν εισέρχονται καν στο επάγγελμα, ενώ τα ανεξόφλητα ειδοποιητήρια έχουν ξεπεράσει το 50% για το σύνολο των Μηχανικών με επίσημα στοιχεία του ΤΕΕ.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  γνωρίζει πολύ καλά ότι η πλειοψηφία των ασφαλισμένων σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ έχει σχεδόν ολοκληρωτικά απολέσει την εισφοροδοτική της ικανότητα, λόγω των διαδοχικών αυξήσεων στις εισφορές και τη φορολογία, αλλά ΚΥΡΙΌΤΕΡΑ ΟΛΩΝ λόγω της αναδουλειάς των τελευταίων τουλάχιστον 5 ετών, ως άμεσο αποτέλεσμα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης-ύφεσης και των αγριοκαπιταλιστικών μνημονίων που επέβαλλαν η ΕΕ και το ΔΝΤ, με τη βοήθεια των πρόθυμων εγχώριων συνεργατών τους (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΔΗΜΑΡ).

Παραβλέποντας όλα αυτά, η κυβέρνηση με το νέο ασφαλιστικό θέτει στους ελεύθερους επαγγελματίες εισφοροδοτικούς στόχους εκ των προτέρων ανέφικτους με ανομολόγητο, αλλά προφανή στόχο, να εξωθήσει την συντριπτική πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών στην απομάκρυνση από το σχετικό με τις πανεπιστημιακές σπουδές τους επάγγελμα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μέσω του Νέου Ασφαλιστικού ολοκληρώνεται η μαζική καταστροφή των πάλαι ποτέ «μεσαίων τάξεων» των επιστημόνων, των ΔΥ και των εμπόρων, καταστροφή που αποτελεί επιλογή της Κυβέρνησης και της ξένης Επιτροπείας, καταστροφή που αποτελεί διακαεί πόθο μερίδων του εγχώριου και διεθνοποιημένου Κεφαλαίου, καθώς με τον τρόπο αυτό:

- ανοίγει το δρόμο για την κατάκτηση ακόμα μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς από τις μεγάλες επιχειρήσεις, την συσσώρευση του πλούτου σε ακόμα λιγότερα χέρια
- αυξάνεται σημαντικά η προσφορά εργατικής δύναμης με συσσωρευμένες παραγωγικές δεξιότητες και πολύ μικρές οικονομικές απαιτήσεις λόγω της συντριπτικής ανεργίας,
- η άσκηση επαγγελμάτων υψηλής επιστημονικής αξίας περιορίζεται στα χέρια μιας πολύ μικρής ελίτ, ταξικά στρατευμένης στα συμφέροντα του Κεφαλαίου, συρρικνώνοντας την διευρυμένη κοινωνική πρόσβαση που κατοχυρώθηκε σε αυτά τις τελευταίες δεκαετίες.

Επιπλέον, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μεταχειριζόμενη ακροδεξιά ρητορεία, ήδη επιδιώκει να αποπροσανατολίσει  την κοινωνική αγανάκτηση προς τα δήθεν «ρετιρέ», μετατοπίζοντας το την προσοχή μακριά από τις τεράστιες αυξήσεις στις εισφορές και τις συντάξεις πείνας που θέλει να εφαρμόσει με το νέο ασφαλιστικό τερατούργημα.

Προϋπόθεση αποτελεσματικής κοινωνικής αντίστασης στο νέο ασφαλιστικό, αποτελεί η σύνδεση των αγώνων των μηχανικών με τα πληττόμενα εργατικά στρώματα, με τους άνεργους και τους συνταξιούχους, και ΟΧΙ απλά η μάχη για να «σώσουμε το Ταμείο μας», που υπό αυτές τις συνθήκες μεταφράζεται ευθέως σε μάχη για να σώσουμε το κύρος της γραφειοκρατίας του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ.

Σ’ αυτή την χωρίς αύριο συγκυρία για τους μηχανικούς, το ΤΕΕ αδρανεί ή δίνει αγώνες «για τα μάτια του κόσμου» και με αυτή του τη στάση ουσιαστικά στηρίζει τις μνημονιακές επιλογές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ακριβώς όπως έκανε και με τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις.

Η Συσπείρωση-Αριστερή Πρωτοβουλία Μηχανικών Ανατολικής Στερεάς συνεχίζει τον αγώνα της για:
·         Άμεση και αναδρομική ακύρωση όλων των ληστρικών αυξήσεων στις εισφορές μας.
·         Ριζική μείωση εισφορών, με αναδρομική ισχύ, και διαγραφές χρεών των ανέργων και των συναδέλφων με χαμηλό εισόδημα.
·         Πλήρη και χωρίς προϋποθέσεις ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως οφειλών.
·         Κάτω τα χέρια από τα αποθεματικά, έξω το ταμείο από την Τράπεζα Αττικής.
·         Όχι στον κατακερματισμό των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων.
·         Να καταργηθεί η απαίτηση ασφαλιστικής ενημερότητας ως προϋπόθεση άσκησης του επαγγέλματος.
·         Να καταργηθεί το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και να σταματήσουν οι κατασχέσεις.
·         Να καταργηθεί η ποινικοποίηση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
·     Να επιστραφούν τα δισεκατομμύρια ευρώ των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ που υφαρπάχτηκαν με το PSI το 2012 από την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ με πρωθυπουργό τον Παπαδήμο, και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Πάνω από όλα, εμείς θεωρούμε πως το ασφαλιστικό δεν πρόκειται να λυθεί προς όφελος του λαού όσο η ανεργία στη χώρα παραμένει στο 26% (επισήμως), όσο υπάρχει η ελαστική, η εποχιακή και η μερική απασχόληση, όσο υπάρχουν τρόποι να εισφοροδιαφεύγει το μεγάλο κεφάλαιο.

Η βραχυπρόθεσμη επιβίωση των μηχανικών και όλης της κοινωνίας περνά μέσα από βαθιές πολιτικές τομές και διεκδικήσεις. Αν θέλουμε ψωμί και δουλειά πρέπει να καταργήσουμε τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις και να διεκδικήσουμε την έξοδο από το Ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν θέλουμε δαπάνες για την παιδεία, την υγεία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό πρέπει να διαγράψουμε το παράνομο και τοκογλυφικό δημόσιο χρέος. Αν θέλουμε να σωθεί το σπίτι που μένουμε πρέπει να εθνικοποιηθούν οι τράπεζες και να διαγραφούν τα χρέη των φτωχών. Αν θέλουμε να προστατευθούν οι άνεργοι και να βρουν δουλειά οι νέοι, πρέπει να μειωθούν οι ώρες δουλειάς και τα χρόνια συνταξιοδότησης, να εθνικοποιηθούν χωρίς αποζημίωση, με εργατικό και λαϊκό έλεγχο οι μεγάλες επιχειρήσεις και να δουλέψουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, με αυτοδιαχείριση, τα εργοστάσια που κλείνουν οι καπιταλιστές.

Κι όλα αυτά μπορεί να τα διεκδικήσει και να τα επιβάλλει μόνο ένα μαχητικό, μαζικό, λαϊκό κίνημα, μέρος του οποίου πρέπει να είναι και οι εργαζόμενοι μηχανικοί!

Η παράταξή μας, Συσπείρωση – Αριστερή Πρωτοβουλία Μηχανικών, καλεί όλους τους συναδέλφους μηχανικούς να συμμετέχουν δυναμικά στις κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο ασφαλιστικό.

Τα εκλεγμένα μέλη στην Αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου – Τμήμα Ανατολικής Στερεάς
Βασίλης Ζούμπος - Πολιτικός Μηχανικός
Δημήτρης Τζουβελέκης - Χημικός Μηχανικός

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ-ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ
Παράταξη της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στο ΤΕΕ-Τμήμα Ανατολικής Στερεάς
Facebook: Συσπείρωση-Αριστερή Πρωτοβουλία Μηχανικών Στερεάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου