Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

"Ανασταίνεται" η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στα Μούγλα της Τουρκίας...


 "Ανασταίνεται" η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στα Μούγλα της Τουρκίας


    Στην αρχική της μορφή θα επανέλθει σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στα Μούγλα της νοτιοανατολικής Τουρκίας, απέναντι από τα Δωδεκανήσια, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση των τοπικών πολιτικών και πολιτιστικών αρχών δικαιώνοντας ένα παλιό αίτημα των ίδιων των κατοίκων της περιοχής.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του τοπικού υπεύθυνου του κυβερνητικού κόμματος, Çiğdem Demiralp, η εκκλησία αυτή που κτίστηκε το 1870 από το 1969 παρουσίασε εικόνα κατάρρευσης ενώ για ένα χρονικό διάστημα είχε χρησιμοποιηθεί σαν αποθήκη ακόμα και σαν τοπικός κινηματόγραφος. 

   Μετά από μια εκτενή αναφορά του τοπικού πανεπιστήμιου του Pamukkale, επισημάνθηκε η μεγάλη πολιτιστική αλλά και θρησκευτική αξία το ναού και για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με την πανεπιστημιακή αναφορά, επιβάλλεται η ανακαίνιση της και η απόδοση της στην αρχική μορφή. Έτσι το θέμα τέθηκε στις τοπικές αρχές και μετά από ομόφωνη απόφαση αποφασίστηκε η ολοκληρωτική της ανακαίνιση.

    Έτσι άλλη μια εκκλησία, η «Aya Nıkola Orodoks kilisesi», της περιοχής της μικρασιατικής Καρίας, «ανασταίνεται» με ότι αυτό σηματοδοτεί για την περιοχή αυτή που κάποτε κατοικείτο αποκλειστικά από ελληνορθόδοξους κατοίκους, (3.000 Έλληνες), που βιάστηκαν να αποχωρήσουν μετά την μικρασιατική καταστροφή.

 Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου