Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

ΠΑΜΕ Φωκίδας: Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στα μεταλλεία...


   Συνάδελφοι, εργαζόμενοι στα μεταλλεία βωξίτη της ΚΕRNEOS, Η νέα εργοδοσία αν και από την πρώτη στιγμή έδειξε τις προθέσεις της για το τι εννοεί εργασία, εργάσιμο χρόνο, μισθό, δικαιώματα, ασφάλεια στην εργασία, εν τούτοις με την πάροδο του χρόνου βλέπουμε αυτή να συνταυτίζεται με μεθόδους εκμετάλλευσης και κερδοφορίας προηγούμενων αιώνων. Επιβάλλει καθεστώς μόνιμης εργοδοτικής τρομοκρατίας στρέφοντας εργαζόμενους απέναντι σε άλλους εργαζόμενους, δημιουργεί έντεχνα καθεστώς κανιβαλισμού με τρόπαιο τη θέση εργασίας. Επέβαλε την αλλαγή του ωραρίου για τους εργάτες στα υπόγεια με σκοπό την περισσότερη εργασία, την περισσότερη παραγωγή, την μεγαλύτερη κερδοφορία. 

   Στο αυξημένο πρόγραμμα εξόρυξης, με παράλληλη μείωση του κόστους, εντάσσει το πριόνισμα στύλων στήριξης (κολόνες), παροπλισμό των μηχανημάτων ξεσκαρώματος και αντίστοιχη αύξηση των ωρών εργασίας άλλων «πιο παραγωγικών» μηχανημάτων(!) με ότι αυτό συνεπάγεται. Τα ατυχήματα είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και «θάβονται» προκειμένου να μην γίνουν γνωστά όπως εξ άλλου έγινε με κατεστραμμένο φορτωτή από πτώση στοάς, που φυγαδεύτηκε νύχτα για Λαμία και ίσως και άλλα μηχανήματα.

    Η εργοδοσία θέλει να δημιουργήσει ένα τέτοιο εργασιακό περιβάλλον ώστε όπου και όποτε θέλει η εργοδοσία, να προχωράει σε οποιεσδήποτε αρνητικές (για τους εργαζόμενους) αλλαγές, όπως μειώσεις μισθών, περικοπές επιδομάτων, αύξηση των ωρών εργασίας, δουλειά τα Σαββατοκύριακα κλπ. Είναι χαρακτηριστικές οι νέες συμβάσεις στους εργαζόμενους των πρώην εργολαβικών ομάδων, που και λιγότερο μισθό τους δίνει και τους επιβάλλει τη δουλειά για δύο Σάββατα το μήνα προκειμένου να συμπληρώσουν το μισθό! Δηλαδή τα Σάββατα στην ουσία είναι απλήρωτα! 

   Στην τρομοκράτηση επίσης συμβάλουν, η άρνηση της διεύθυνσης να συναντηθεί με τα Σωματεία, οι ξαφνικές συναντήσεις με τους εργάτες με σκοπό το κατσάδιασμα ή και τα κροκοδείλια δάκρυα για τη «σύλληψη» αδήλωτων εργαζομένων, οι ωμοί εκβιασμοί προς τους ιδιοκτήτες των ΔΧ αυτοκινήτων. Η ΚΕRNEOS έχει συμμάχους τόσο όλο το αντεργατικό, αντιλαϊκό, οπλοστάσιο που θεσμοθέτησαν οι προηγούμενες κυβέρνησης και που διατηρεί και η σημερινή κυβέρνηση, εμπλουτίζοντάς το ακόμη περισσότερο με την απελευθέρωση των απολύσεων, τη δουλειά μέχρι τα βαθειά γεράματα, την παραπέρα μείωση μισθών με τις ατομικές συμβάσεις κλπ, όσο και τους κατά τόπους πολιτικούς εκφραστές αυτής της πολιτικής (βουλευτής, αντιπεριφεριάρχης, δήμαρχοι). 

   Λειτουργεί, όπως εξ άλλου και ο προηγούμενος, σαν ιδιοκτήτης της Φωκικής γης, σαν γαιοκτήμονας στα τσιφλίκια του στις αρχές του 20ου αιώνα. Το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία του χώρου να αντιπαλέψουν με σθένος τα σχέδια της εργοδοσίας που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν σε δυστυχήματα και σε παραπέρα ανατροπές τις ήδη κουτσουρεμένες εργασιακές σχέσεις. 

  Να μην δεχθούν καμία μείωση των εισοδημάτων τους είτε προέρχεται από την εργοδοσία, είτε από την κυβέρνηση (χαράτσια, αυξημένο ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ). Οι συνδικαλιστές με θάρρος να σταθούν δίπλα στους εργαζόμενους αντιμετωπίζοντας και την αντισυνδικαλιστική και εκδικητική τακτική απέναντί τους όπως αυτή ξεκίνησε τις τελευταίες μέρες. 

   Οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν στα Σωματεία τους. Να μην μείνει κανείς εργάτης εκτός Σωματείου. 
 Το ΠΑΜΕ θα σταθεί αλληλέγγυο, θα βοηθήσει με τις δυνάμεις του να είναι πρωταγωνιστές στις εξελίξεις τα σωματεία και οι εργαζόμενοι και όχι τα αφεντικά και οι υπάλληλοί τους στις κυβερνήσεις. 

   ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕΝ ΓΥΡΝΑ, ΕΡΓΑΤΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ...

 ΑΜΦΙΣΣΑ 27/5/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου