Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Τραγική Ειρωνία! Την μελέτη Διαχείρισης του λιμανιού χρηματοδοτεί η εταιρεία και αναλαμβάνει μέσω της ανανέωσης του Λιμενικού Ταμείου Φωκίδος την ευθύνη του λιμένα εν γένει...!!


 



Πρακτικό απόφασης (Λαρνάκι)

To Λιμενικό Ταμείο Φωκίδας: 

   Αποφασίζει κατά πλειοψηφία μειοψηφούντος του μέλους κ. Σταντζούρη Νικολάου: 

   1. Την παραχώρηση για δέκα χρόνια, ήτοι από 23/01/2015 έως 22/01/2025, δικαιώματος χρήσης χώρου εντός της χερσαίας ζώνης λιμένα Ιτέας στη θέση «ΚΕΦΑΛΗ» έκτασης 13.282,00 μ2, όπως αυτός φαίνεται στο από Οκτωβρίου 2014, συνοδεύον την παρούσα απόφαση αρμοδίως θεωρημένο τοπογραφικό σχεδιάγραμμα 
 του Διπλωμ. Πολιτικού Μηχανικού Λεωνίδα Αθαν. Φουσέκη 
και του Μηχανικού Μεταλλείων MSc Πούτιου Γρηγόρη, στην εταιρεία Ευρωπαϊκοί Βωξίτες Α.Ε. 

    2. Το αρχικό αντάλλαγμα καθορίζεται στα πενήντα πέντε χιλιάδες ευρώ (55.000,00€) ανά έτος.
   3. Το παραπάνω αντάλλαγμα θα αναπροσαρμόζεται ανά έτος με το ποσοστό του ετήσιου επίσημου πληθωρισμού για το πέραν του 2% τμήμα αυτού. 
   Δηλαδή εάν ο επίσημος πληθωρισμός μεταξύ του χρόνου της αρχικής παραχώρησης (23/01/2015) και του έτους πληρωμής είναι μεγαλύτερος του 2% για το πέραν του 2% ποσοστό θα προσαρμόζεται ανάλογα το αντάλλαγμα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα καταστεί μικρότερο του αρχικά συμφωνηθέντος, δηλαδή των πενήντα πέντε χιλιάδων ευρώ (55.000,00€). 

   4. Με την υπογραφή της άδειας παραχώρησης θα κατατεθεί επ’ ονόματι του Λιμενικού Ταμείου Ν. Φωκίδας ποσό πενήντα χιλιάδες ευρώ (50.000,00€), για την κάλυψη της επείγουσας ανάγκης πληρωμής της δαπάνης για τη σύνταξη Αναπτυξιακού Προγράμματος και Μελέτης Διαχείρισης (Master Plan) για το λιμένα Ιτέας σύμφωνα με τα οριζόμενα του αρθρ. 44 του Ν. 4150/2013, το οποίο λήφθηκε υπόψη στη διαμόρφωση του νέου ετήσιου ανταλλάγματος. 

    5. Σε περίπτωση μελλοντικών οικονομικών αλλαγών, το αντάλλαγμα θα υπολογίζεται πάντα στο ευρωπαϊκό νόμισμα ευρώ, δηλαδή το τίμημα καθορίζεται με ρήτρα ευρώ. 
  6. Ο χώρος παραχωρείται στη δικαιούχο για τον ίδιο ακριβώς με την προηγούμενη παραχώρηση σκοπό, δηλαδή για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων φόρτωσης προϊόντων βωξίτη από εγκαταστάσεις επεξεργασίας εμπλουτισμού και αποθήκευσης.
   7. Η παραχώρηση δεναφορά ή αναφέρεται σε τυχόν υφιστάμενες αυθαίρετες κατασκευές. 8. Απαγορεύεται η εκτέλεση έργων διαμόρφωσης του παραχωρημένου χώρου και κάθε μεταβολή αυτού από επιχωματώσεις, προσχώσεις θαλασσίων εκτάσεων κ.λ.π., καθώς και οποιαδήποτε κατασκευή μόνιμου ή προσωρινού χαρακτήρα έργου, χωρίς να έχουν προηγουμένως εκδοθεί οι απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις της κείμενης νομοθεσίας. 
   9. Απαγορεύεται στην εταιρεία να μεταβιβάσει ολικά ή μερικά το δικαίωμά της σε άλλον ή να συνάψει οποιαδήποτε σχέση γι’αυτό, με ή χωρίς αντάλλαγμα (π.χ. υπεκμίσθωση κ.λ.π.) που να αφορά την έκταση που παραχωρήθηκε ή τις εγκαταστάσεις και γενικά τα έργα πάνω σε αυτή, χωρίς την προηγούμενη έγκριση του Λιμενικού Ταμείου Ν. Φωκίδας.
   10. Δεν θα θίγονται δικαιώματα παρακείμενων ιδιοκτησιών. 

   11. Θα τηρούνται με αυστηρότητα οι διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα οι ισχύοντες περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας των εγκαταστάσεων της εταιρείας, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και το παραχωρούμενο με την παρούσα τμήμα της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Ιτέας, για το σκοπό που παραχωρείται. 

    12. Θα λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή ρύπανσης της θάλασσας και της παραλίας, σύμφωνα με το Ν.743/77 (ΦΕΚ 319 Α΄) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, το Ν. 1269/82 (ΦΕΚ 89 Α΄), το Ν. 2252/94(ΦΕΚ 192 Α΄) και το ΠΔ 55/98, καθώς και αυτά που θα υποδειχθούν από την οικεία Λιμενική Αρχή, κατά τη λειτουργία των λιμενικών εγκαταστάσεων.
    13. Σε περίπτωση αλλαγής των χρήσεων γης που θα απαγορεύουν την χρήση του παραχωρούμενου χώρου, για τους λόγους που παραχωρείται, η σύμβαση μεταξύ του Λιμενικού Ταμείου και της εταιρείας δύναται να λυθεί μονομερώς από το Λιμενικό Ταμείο, χωρίς καμία αποζημίωση προς την εταιρεία. 
   14. Να λαμβάνεται κάθε μέτρο πρόληψης και καταστολής της ρύπανσης του θαλάσσιου χώρου από διαρροές, που είναι δυνατό να προκληθούν από βροχοπτώσεις-πιθανές βλάβες κ.λ.π., και διασκορπισμού του φορτίου κατά τη φόρτωση και εκφόρτωση πλοίων κ.λ.π. 
    15. Να υπάρχουν μέτρα καταστολής της σκόνης και η φόρτωση του μεταλλεύματος στα πλοία να γίνεται από το χαμηλότερο δυνατό ύψος, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα διασποράς σκόνης στο περιβάλλον.
   16. Η παραχωρησιούχος εταιρεία υποχρεούται να λαμβάνει κάθε φορά τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία και από τις περιστάσεις επιβαλλόμενα μέτρα, για την αποφυγή οποιασδήποτε ζημιάς ή ατυχήματος στις εγκαταστάσεις ή σε τρίτους στον παραχωρούμενο χώρο, για τα οποία πάντως είναι αποκλειστικά υπεύθυνη και έχει την πλήρη ποινική και αστική ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί σε πρόσωπα και πράγματα στον παραχωρούμενο χώρο. 
    17. Να μη δημιουργηθούν οποιασδήποτε μορφής προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας και ασφάλειας της ναυσιπλοΐας εξαιτίας της χρήσης του χώρου, αλλά 
να λαμβάνονται πάντα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την ελεύθερη κίνηση των πλωτών μέσων πέριξ καθώς και ο ελλιμενισμός των αλιευτικών σκαφών της περιοχής, ως και η εύρυθμη λειτουργία και ασφάλεια του λιμένα εν γένει...
   18. Δε θα επέλθει κανένας περιορισμός στη χρήση των κοινοχρήστων της πέριξ περιοχής εξαιτίας της χρήσης του εν λόγω χώρου. 
   19. Κατά τη λήξη της παραχώρησης η δικαιούχος υποχρεούται να αποδώσει τη χρήση του χώρου χωρίς καμία όχληση. 
    20. Απαγορεύεται κάθε μορφής σιωπηρή παραχώρηση ή παράταση παραχώρησης του χώρου, σε καμία δε περίπτωση δε δύναται να θεωρηθεί τέτοια η παραμονή της δικαιούχου στο χώρο μετά τη λήξη της παραχώρησης. 
   21. Η παραβίαση των διατάξεων του νόμου και η παράβαση οποιουδήποτε όρου και περιορισμού της παρούσας από τη δικαιούχο της παραχώρησης, μεταξύ των οποίων και αυτοί που έθεσε ο Δήμος Δελφών, ήτοι: 
   Α. Πλήρης και εμπρόθεσμη συμμόρφωση με τους όρους της εγκεκριμένης περιβαλλοντικής μελέτης του 2013, καθώς και της όποιας τυχόν νεότερης μελέτης ισχύσει μέχρι τη λήξη της παραχώρησης. 
Β. Να ζητήσουμε από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς (κυρίως το ΥΠΕΚΑ) την πλήρη εγρήγορση και την τακτική παρακολούθηση της ορθής εκτέλεσης της περιβαλλοντικής μελέτης.
   Γ. Να δεσμευτεί η εταιρεία για μεγιστοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων για την Ιτέα και για το δήμο Δελφών. 
   Δ. Με την λήξη των περιβαλλοντικών παρεμβάσεων σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη μέσα στο 2018, πρέπει να γίνει πιστοποίηση από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα (Τμήμα Περιβάλλοντος Περιφέρειας) ότι εκτελέστηκε η μελέτη, άλλως να καταγγελθεί η μίσθωση. 
   Τη διαδικασία αυτή θα την παρακολουθήσει στενά και ο Δήμος Δελφών σε κάθε περίπτωση. καθώς και η μεταβολή του σκοπού ή της χρήσης της παραχώρησης ή της έκτασης που έχει παραχωρηθεί για χρήση, αποτελεί λόγο ανάκλησής της με απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής του Λιμενικού Ταμείου Ιτέας Ν. Φωκίδας, η οποία θα εγκρίνεται από την οικεία Περιφέρεια, συνεπάγεται δε την αυτοδίκαιη έκπτωση της παραχωρησιούχου εταιρείας η οποία υποχρεούται στην περίπτωση αυτή στην άμεση εγκατάλειψη του χώρου, χωρίς να δικαιούται καμίας μορφής αποζημίωση.
    22. Η αυστηρή εφαρμογή των όρων της παρούσας, θα ελέγχεται αρμοδίως από την οικεία Λιμενική Αρχή, προς τις υποδείξεις της οποίας οφείλει να συμμορφώνεται η παραχωρησιούχος. 
      Η απόφαση αυτή πήρε αριθμό 02/2015.

 Έγινε, αποφασίσθηκε και υπογράφηκε αυθημερόν…

5 σχόλια:

  1. ΔΗΛΑΔΗ ΒΡΗΚΑΝ ΕΝΑ ΕΥΣΧΗΜΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΥΝ ΑΕΡΑ 50.000 €..ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ????
    ΕΝΩ, ΑΜΑ ΤΗΝ ΕΚΜΙΣΘΩΝΑΝΕ ΤΣΑΜΠΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ, ΤΙ ΘΑ ΛΕΓΑΜΕ ΤΟΤΕ????
    Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΗ ΣΑΣ ΔΙΑΘΕΣΗ, ΣΕ Ο,ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΑΡΧΕΣ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εάν εννοείτε το κείμενο, τότε προφανώς θα πρέπει να απευθύνετε το μήνυμά σας εκεί που
    " Έγινε, αποφασίσθηκε και υπογράφηκε αυθημερόν"…
    Μήπως τελικά, η "αντιπολιτευτική διάθεση" δεν αφορά εμάς...;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο παλιός δρόμος Ιτέας-Γαλαξιδίου δεν είναι κοινόχρηστος;
    Είναι ελεύθερη η πρόσβαση σε αυτόν στο κομμάτι που παραχωρήθηκε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΛΑΣΠΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΙΡΡΑΣ ΠΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ΚΑΛΟΠΑΙΔΑ? ΜΗΠΩΣ ΛΕΩ ΤΟ "ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ" ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ ΕΠΕΙΔΗ ΠΡΟΣΑΡΑΞΕ ΣΤΗΝ ΚΑΜΙΩΤΙΣΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=197704

    «Παρνασσός ΙΙ»

    Προσάραξη φορτηγού πλοίου στην Ιτέα

    ΑπάντησηΔιαγραφή