Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή...Καταλονία...!!!


    Περί της «Οδού Καταλανών»...



    Από την πόλη της Άμφισσας και την ευρύτερη περιοχή της έχουν διέλθει στο πέρασμα της Ιστορίας πλήθος λαών ως κατακτητές και επιδρομείς.
   Μέχρι το μεσαίωνα Γαλάτες, Ρωμαίοι, Βούλγαροι, Σέρβοι, Φράγκοι, Καταλανοί κ.α. και πιο πρόσφατα Τούρκοι, Γερμανοί, Ιταλοί. Στο σύνολό τους σχεδόν επέδειξαν τη σκληρότητα που χαρακτηρίζει τους κατακτητές εξ αντικειμένου. 

    Ο 14ος αιώνας της ιστορίας της πόλης μας σηματοδοτείται από την κυριαρχία των Καταλανών, παρουσιάζει όμως έντονο ενδιαφέρον, αφού οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν περιελάμβαναν και χαρακτηριστικά συνεργασίας και αλληλοβοήθειας.

    Στην Κομητεία των Σαλώνων, που έφτασε να εποπτεύει και αυτήν της Αθήνας, ‘Ελληνες και Καταλανοί συνεργάστηκαν και συμπολέμησαν εναντίον κοινών επιδρομέων (Ναββαραίοι), συνήψαν μικτούς γάμους (Luis Fadrique και Ελένη Καντακουζηνή), έθεσαν τα σπέρματα δημιουργίας θεσμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτή η πολύ ενδιαφέρουσα για τον τόπο μας περίοδος έλαβε τέλος με την κατάληψη της πόλης από τους Οθωμανούς το 1394. 

    Για τους Καταλανούς σήμερα η «Κομητεία των Σαλώνων» αποτελεί ορόσημο στην κατακτητική τους περιπέτεια της Βαλκανικής Χερσονήσου το 14ο αι., καθώς αποτέλεσε την πιο ισχυρή και την πιο φημισμένη θέση τους στα ιστορικά όρια της επέκτασής τους. Aπό τον 19ο αιώνα Έλληνες και Καταλανοί ιστορικοί ερευνητές μελετούν την περίοδο, ανταλλάσουν σκέψεις και καλλιεργούν κλίμα φιλίας και αλληλεγγύης ανάμεσα στους δύο λαούς. 

    Αλλά και στους καιρούς μας, με ανανεωμένη διάθεση εξέχοντες Καταλανοί φίλοι, που έχουν την Ελλάδα σαν δεύτερη πατρίδα τους, συνεργάζονται με Έλληνες ντόπιους ερευνητές, ανταλλάσσουν στοιχεία, εκδίδουν βιβλία, δίνουν διαλέξεις που προάγουν την ιστορική έρευνα, προβάλλουν διεθνώς τον τόπο μας, αναδεικνύουν μία άκρως ενδιαφέρουσα ιστορική περίοδό του και συνάπτουν φιλικούς δεσμούς που φέρνουν κοντά λαούς με κοινά χαρακτηριστικά, ευαισθησίες, αλλά και παρόμοια σύγχρονα προβλήματα. 

    Η Καταλονία στις μέρες μας αποτελεί την πιο προοδευμένη και πιο προοδευτική, την πιο καλλιεργημένη και πιο ευημερούσα περιοχή της Ισπανίας, με πληθυσμό επτά περίπου εκατομμυρίων κατοίκων και έδρα τη σύγχρονη Μητρόπολη Βαρκελώνη.
  Το ενδιαφέρον σημαντικών προσωπικοτήτων της σημερινής Καταλονίας για την ανάδειξη της «καταλανικής περιόδου» στην Ελλάδα και για την εμβάθυνση των σχέσεων ειδικά με την πόλη της Άμφισσας και την περιοχή του Δήμου Δελφών αποτελεί μια ουσιαστική ευκαιρία εξωστρέφειας και ανάπτυξης διεθνών σχέσεων φιλίας και κατανόησης που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή μας και η χώρα μας ευρύτερα. 

   Με αυτό το σκεπτικό και αξιοποιώντας μια παλιά φιλία με τον επί πολλά έτη διευθυντή του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα και σήμερα καθηγητή Πανεπιστημίου στη χώρα του, Εουσέμπι Αγιένσα, στον οποίο ανήκει και ο βασικός κορμός της ιδέας (η οποία διατυπώθηκε στο περιθώριο του επιτυχημένου συνεδρίου για το Κάστρο των Σαλώνων το Νοέμβριο του 2013), ο Δήμαρχος Δελφών πρότεινε την τιμητική απόδοση του ονόματος «οδός Καταλανών» σ’ έναν κεντρικό δρόμο της Άμφισσας.

    Στις 29 Αυγούστου του τρέχοντος έτους θα διεξαχθεί μια εκδήλωση της ελληνο-καταλανικής φιλίας, που θα περιλαμβάνει τη μετονομασία του πεζοδρόμου πίσω από την κεντρική πλατεία της πόλης σε «οδό Καταλανών» και θα ακολουθήσει μια μουσική βραδιά με τον πολύ φημισμένο Καταλανό τραγουδιστή, Ζοζέφ Τερό.

    Η εκδήλωση θα τύχει ευρείας προβολής στην Καταλονία, αφού ήδη μεγάλα μέσα ενημέρωσης, αλλά και σημαντικά πνευματικά Ιδρύματα (Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα κλπ) έχουν επιδείξει ζωηρό ενδιαφέρον. 
  Πιστεύουμε ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να έχει συνέχεια και αρκετές προοπτικές για την πόλη της Άμφισσας και για το Δήμο Δελφών, ο οποίος άλλωστε συμβολίζει και οφείλει να λαμβάνει πρωτοβουλίες με σκοπό την συναδέλφωση των λαών. 

   Μιλώντας γενικότερα πιστεύουμε ότι καλό και χρήσιμο για την πατρίδα μας είναι να μην αναζητούμε εχθρούς που δεν υπάρχουν, αλλά να προσελκύουμε και να ενθαρρύνουμε τους φίλους λαούς, όταν μάλιστα ζητούν οι ίδιοι να προσεγγίσουν την Ελλάδα και ειδικότερα τον ευλογημένο τόπο μας.

------------------------------------------------------------------------------------------------ 

Ο Δήμαρχος Δελφών 
Αθανάσιος Ηλ. Παναγιωτόπουλος

7 σχόλια:

  1. ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΓΙΑΤΙ Η ΑΜΦΙΣΣΑ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΛΟΥΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ, ΕΧΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφού δεν τον θέλει ο δήμαρχος μέσα στην Άμφισσα ας μας δώσει το άγαλμα στη Δεσφίνα ή να το πάει στο Χρισσό που ήταν η έδρα του Ησαΐα και εκεί άλλωστε κήρυξε την Επανάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΙ ΣΑΣ ΕΦΤΑΙΞΕ;;;;;;; ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΣΠΟΖΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ......ΜΗΠΩΣ Ν ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΛΕΩ ΕΓΩ.....ΚΑΤΙ ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΝΙΚΟ....ΑΜΦΙΘΑ.....
    .....ΝΕΑ ΗΘΗ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αμφιθανασακησ; παει με το κομιτατο των σαλωνων. ρε δεν παμε καλα σας λεωωωωωωωωωωωω

      Διαγραφή
    2. Το "θ" είναι ισπανικό, δεν υπάρχει στα καταλανικά.

      Διαγραφή
  4. ΑΙΣΧΟΣ...!!!
    ...μικρότερος των περιστάσεων..ο ΜΕΓΑΛΟμανής νέος Δήμαρχος..
    θα μείνει το όνομά του...στη νεότερη Ιστορία της Πόλης της Αμφισσας ...ως ...δεν ακούω
    ΚΑΝΕΝΑΝ , και κάνω του ΚΕΦΑΛΙΟΥ ΜΟΥ...
    Στην αγωνία σου να γίνεις "σημαντικός"...στο τέλος θα αυτό-γελειοποιηθείς Θανάση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Fokidatv νομίζω ότι εκείνο το παλιό άρθρο για την μανταμΣουσού των Σαλώνων έρχεται γάντι. Δεν το ξαναβάζεις ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή