Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης μας, πρώην Φωκίδος Αθηναγόρας …

ΣΉΜΕΡΑ     Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεὶ  ώρα 12 μεσημβρινὴ στον Ιερὸ Μητροπολιτικὸ Ναὸ «Ὁ Εὐαγγελισμὸς τῆς Θεοτόκου» Ἀμφισσας

 7:30 π.μ. Αρχιερατικὴ Θεία Λειτουργία

Μετά την Εξόδιο Ακολουθία η ταφή θα πραγματοποιηθεί στην Μονή Προφήτη Ηλία.


 
    Εκοιμήθη σήμερα το απόγευμα σε ηλικία 83 ετών, ο επί 28 χρόνια Μητροπολίτης Φωκίδας Αθηναγόρας (κατά κόσμον Νικόλαος Ζακόπουλος), μετά από ραγδαία επιδείνωση της υγείας του κυρίως το τελευταίο διάστημα. 

   Ο Μακαριστός Αθηναγόρας γεννήθηκε στον Αμάραντο Κόνιτσας του Νομού Ιωαννίνων το 1931.  
  Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε το 1956.
  Το 1967 ανακηρύχθη διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, ενώ είχε πραγματοποιήσει μεταδιδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, του Τορόντο, του Σικάγο και στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, στα αντικείμενα της Ψυχολογίας, της Παιδαγωγικής και της Φιλοσοφίας.
    Είχε εργαστεί ως καθηγητής Ηθικής και Κοινωνικής Φιλοσοφίας, Φιλοσοφίας της Θρησκείας και Φιλοσοφίας του Δικαίου σε διάφορα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
  Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος το 1959. 
   Από το έτος της χειροτονίας του έως την εκλογή του σε Επίσκοπο διετέλεσε ιερατικός προϊστάμενος αλλά και διευθυντής εκπαίδευσης των Ελληνικών Σχολείων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. 
  Ακόμα το 1986 είχε διατελέσει εφημέριος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. 
   Το 1986 εξελέγη Μητροπολίτης Φωκίδος, έχοντας πράξει σημαντικό έργο στον εκπαιδευτικό τομέα, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, είτε από τη θέση του διδάσκοντα είτε έχοντας διοικητική εκπαιδευτική θέση. 
   Σημαντική ήταν η συμβολή του στην ανάπτυξη της μοναστικής ζωής και της επαναλειτουργίας αρκετών ερειπωμένων μοναστηριών της περιοχής, κυρίως όμως στην απόκτηση για πρώτη φορά Γηροκομείων στην Μητρόπολη. 
   
  Στις 18 Μαρτίου 2014, μετά από 28 χρόνια ποιμαντορίας, παραιτήθηκε από τα καθήκοντα του στην Μητρόπολη Φωκίδος, επικαλούμενος λόγους γήρατος.
 Η παραίτησή του πραγματοποιήθηκε πριν εξετασθεί η υγεία του από την Τριμελή Επιτροπή της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

    Ο μακαριστός Αθηναγόρας υπήρξε άοκνος εργάτης και Ποιμήν της Μητροπόλεως Φωκίδος, ακόμη και την περίοδο της ασθενείας του. Η συγγραφή, η μελέτη και η δράση χαρακτήρισαν την ποιμαντορία του, ενώ η δράση του κατά των αιρέσεων καθώς και η φροντίδα των κατηχητικών Σχολείων, της Ιεραποστολής, των ευαγών Ιδρυμάτων, των κληροδοτημάτων, ο φιλομοναχισμός του και η άνθιση της μοναχικής ζωής, ήταν μερικοί μόνο από τους τομείς που υπηρέτησε με πνευματικότητα και λειτουργική συνέπεια. 

    Την Τετάρτη η σορός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα και το πρωί της Πέμπτης θα τελεστεί η Εξόδιος Ακολουθία του Μακαριστού Ιεράρχη και στην ιερά Μονή Προφήτη Ηλία,  θα ακολουθήσει ο ενταφιασμός… 

 Αιωνία η μνήμη Αυτού...

20 σχόλια:

  1. Λυπάμαι πολύ.Καλό Παράδεισο,παππούλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΣΠΟΤΑ ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΑΝΑΠΑΥΣΟΝ ΤΟΝ ΔΟΥΛΟΝ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ ΑΡΧΙΕΡΕΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΕ ΚΑΙ Η ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑΦΕΙΣ ΝΑ ΣΕ ΞΕΚΟΥΡΑΣΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Θεος να τον αναπαυσει! Αιωνια η μνημη του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ του Σεβασμιωτάτου & Θεοπροβλήτου Μητροπολίτου, της Αγιωτάτης Μητροπόλεως ΦΩΚΙΔΟΣ, ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΙΩΝΙΑΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ ΔΕΣΠΟΤΑ ΑΓΓΙΕΕΕΕ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η τελευταία μεγίστη προσφορά στην Φωκίδα ήταν η κατάπτυστη δικαστική καταδίκη του για το Γηροκομείο Άμφισσας, στον βωμό τη θυσίας που του επέβαλε το ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ που τον ταλαιπώρησε μέχρι του διωγμού του..............!!!!!!!!!!!!!!!!!..............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΟΥ ΕΙΧΑΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΔΕΙΞΗ ΚΑΠΟΙΩΝ!!!!!!!!!!! ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΑΠΕΙΝΩΜΕΝΟΣ!!!!!!!! ΕΜ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕ Ο ΘΕΟΚΤΙΣΤΟΣ!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ζουσε απο ελεημοσυνη του Θεόκτιστου τους τελευταίους μήνες.αισχοςςςςςςςςςς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Άν τους έχει μείνει κάτι μέσα τους, αυτών που έπαιξαν άσχημα παιχνίδια στη πλάτη του, σε βάρος της Άμφισσας, εκμεταλλευόμενοι την γηροντική του αδυναμία και ίσως και κάποια άνοια, άς ανάψουν κρυφά κανένα κεράκι για την ανάπαυση της ψυχούλας του και να μη πατήσουν κατα την εξόδιό του ακολουθία και ταράξουν τις πρώτες ώρες της αιώνιας ηρεμίας του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φαινεται εσυ θα ησουνα πολυ κοντα εκμεταλλευομενος την γεροντικη του αδυναμια

      Διαγραφή
    2. Για να δούμε ποιοί θα εκφωνήσουν επικήδειο;;;;;
      Θα βγούν πολλά συμπεράσσματα...

      Διαγραφή
  10. ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΤΟΥ ΕΙΧΕ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ !
    ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΙΚΑ ΕΙΧΕ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ !
    ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΘΕΟΚΤΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ! ΤΡΕΛΛΟΣ ΕΙΝΑΙ? ΑΣΕ ΠΟΥ ΤΑ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ ΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΝ ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ.......................ΤΣΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ο Θεοκτιστος εδειξε το "δειγμα γραφης" του χαρακτηρα του και σίγουρα δεν ειναι της ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ.

      Διαγραφή
  12. Ο αείμνηστος Μητροπολίτης μας κυρός Αθηναγόρας υπήρξε πρότυπο σεπτού Ιεράρχη. Ήταν ένας ιερωμένος με άριστη θεολογική κατάρτιση, ένας άνθρωπος του πνεύματος, ένας πραγματικός πατέρας που τον χαρακτήριζαν οι χαμηλοί τόνοι. Διακριτικός, με αξιοθαύμαστη ευσυνειδησία και αυταπάρνηση, που άκουγε με προσοχή, που συμπονούσε, φιλεύσπναχνος και φιλάνθρωπος, ακολουθώντας το δρόμο του Θεού και της Εκκλησίας που τόσο αγάπησε.
    Ήταν πάντα δίπλα μας σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, συμπαραστάτης σε όλους μας, εκπαιδευτικούς, γονείς και πάνω από όλα μαθητές, φάρος δύναμης και πίστης.
    Τα χρόνια που υπηρέτησε με δυναμισμό και σθένος ψυχής τον τόπο μας έχουν εντυπωθεί στη μνήμη όλων μας και θα παραμείνουν ζωντανά στις συνειδήσεις μας. Από τις πατρικές του συμβουλές όλοι όσοι τον ζήσαμε από κοντά έχουμε πάρει πολύτιμα μαθήματα, που θα μας οδηγούν στη ζωή μας.
    Αιωνία σου η μνήμη πολυσέβαστε Γέροντα και Δεσπότη, Μακαριστέ Ιεράρχη μας.
    Θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο θεός να τον αναπαύσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ενας καλοσυνατος ηπειρωτης που η επιθυμια του ηταν να ταφει στα δικα μας χωματα, αυτο λεει πολλα.Ο Θεος να τον αναπαυσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή