Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Χρήστος Βανδώρος: τα μεταλλεία δεν είναι οικονομικό θέμα...είναι πολιτικό...!!!

       ΛΑΡΝΑΚΙ  ΙΤΕΑ  2011 – 2015 
(σκάλα φόρτωσης κλπ)
Εργοστάσιο Λαρνάκι

    Μετά από 4 περίπου χρόνια, στην ίδια αίθουσα του Δημαρχείου Ιτέας, και με παρόμοιους σχεδόν πρωταγωνιστές, επαναλήφθηκε η συζήτηση σχετικά με το Λαρνάκι και τη σκάλα φόρτωσης, τις εκεί εγκαταστάσεις της εταιρείας βωξιτών, την ΜΠΕ, και τις επιπτώσεις 
στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης και του νομού γενικότερα. 

   Την διαφορά στην όλη συνεδρίαση, έκανε το νέο κοινοτικό συμβούλιο και ο πρόεδρός 
του κ Γουώρθ, ο οποίος έδωσε τον λόγο σε κάθε ενδιαφερόμενο χωρίς διακοπές και τσιγκούνικες διατυπώσεις. 

   Οι πολίτες της Ιτέας γέμισαν ασφυκτικά τον χώρο.

    Πολλές ομιλίες, μικροεντάσεις και μικρής κλίμακας αντιπαραθέσεις. 
  Η όλη διαδικασία ξεκίνησε με την ανάγνωση από τον αντιδήμαρχο κ Ανδρέα Παναγιωτόπουλο σχετικής θέσης του Δημάρχου:

   

Ακολούθησαν τοποθετήσεις της συμβούλου κ Σκώττη, εκπροσώπων της εταιρείας οι οποίοι επί χάρτου έλυσαν όλα τα προβλήματα και με το μαγικό ραβδί τους μετέτρεψαν 
το Λαρνάκι σε νέο Παρθενώνα, κατόπιν του κ. Ε Σκαρίμπα, και αρκετών πολιτών. 

    Μερικά χαρακτηριστικά στιγμιότυπα μπορούμε να παρακολουθήσουμε παρακάτω: 

(κ Σκώττη κ. Σανούδος)

 



(τοποθέτηση Βανδώρου) 




(τοποθέτηση κ Γ. Αγγελέτου)




 
Τοποθέτηση κ. Στατζούρη & "έκρηξη" Βανδώρου   





   Σε όλες τις τοποθετήσεις ήταν διακριτή η σφραγίδα των τεσσάρων χρόνων αγώνων, κινητοποιήσεων, εξώδικων, δικαστικών παρεμβάσεων από τους ενεργούς πολίτες της περιοχής κατά της αυθαιρεσίας της εταιρείας και της γλοιώδους πρακτικής των ποικιλώνυμων εκφραστών της «εταιρικής υποτέλειας».

    Αποτέλεσμα αυτών των αγώνων και όλης της προηγούμενης προσπάθειας, η όποια εφαρμογή της κουτσουρεμένης ΜΠΕ, η θέση της κοινότητας Ιτέας αλλά και η δήλωση του Δημάρχου δια του αντιδημάρχου.

   Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, η τοποθέτηση των κοινοτικών συμβούλων έκφρασε κατά πλειοψηφία τον σκεπτικισμό όλων των πολιτών για την μέχρι τώρα πολιτεία και συμπεριφορά της εταιρείας απέναντι στα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου. 
 Λευκή επιταγή δεν υπογράφηκε. 

  Ελπίζουμε στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας να επικρατήσει παρόμοιο πνεύμα. 
 Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η λιμενική επιτροπή, η θητεία της οποίας ουσιαστικά έχει λήξει θα σταθμίσει την κατάσταση σύμφωνα με την σχετική απόφαση της δημοτικής ενότητας Ιτέας, και τις ανάγκες και προτεραιότητες της τοπικής κοινωνίας.

    Σίγουρα πάντως πρέπει να καταλάβουμε ότι το ζήτημα Λαρνάκι-μεταλλεία—περιβάλλον-ανάπτυξη δεν είναι απλά οικονομικό. Αλλά πολιτικό, και μόνο αν το δούμε και το αντιμετωπίσουμε σαν τέτοιο μπορούμε να τροχιοδρομήσουμε λύσεις συμβατές με το επίπεδο αναγκών και προτεραιοτήτων που η ελληνική κοινωνία πρέπει να θέσει στα πλαίσια ενός νέου Ευρωπαϊκού και παγκόσμιου καταμερισμού εργασίας. 

   Με άλλα λόγια, η απάντηση στο ερώτημα ΠΩΣ , ΠΟΤΕ, ΠΟΣΟ, και ΠΟΙΟΣ είναι το καθοριστικό και όχι απλά ο όποιος χωροταξικός σχεδιασμός, ή αντίστοιχα η εφαρμογή μιας περιβαλλοντικής μελέτης. 

                                                                              Χρήστος Βανδώρος

6 σχόλια:

  1. ΣΩΩΩΩΩΠΑΑΑΑΑΑΑ !!!!!!!
    ΕΜΑΘΕΣ ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε δεν είπες και τίποτα ρε μεγάλε και έλεγα ότι έχασα την ευκαιρία να σε απολαύσω. ευτυχώς που δεν ήρθα γιατι θα έχανα τον χρόνο μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όσο εγώ είμαι αστροναύτης άλλο τόσο και η εταιρία θα πάρει οποιοδήποτε περιβαλλοντικό μέτρο. Είδαμε πόσα εφάρμοσε από την περιβαλλοντική μελέτη εδώ και τρια χρόνια στο Λαρνάκι. Οι κ.κ. Γιογάκης Παναγιωτόπουλος κλπ έχουν δει να εφαρμόζεται έστω και μια απο τις υποχρεώσεις της εταιρίας; Όλος ο κόσμος βλέπει την κατάσταση που επικρατεί εκεί. Όχι προσωρινή άδεια δεν έπρεπε να δώσουν αλλά να καταγγείλουν και τη σύμβαση του Λαρνακιού και να παγώσουν οποιαδήποτε διαδικασία μέχρι η εταιρία να σεβαστεί όσα η ίδια έχει δεσμευτεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα αρκετά τοπικά πολιτικά πρόσωπα της περιοχής ανάμεσα στους οποίους Παπαθανάση, Κατσαρός, Φουσέκης, Ματζώρος, Λαΐνη, Μπακολουκά, Ράμμος, Μανδρέκα, Παπαθανασίου, Γαζή και σύντομα Γιογάκης έχουν πάρει το δρόμο για τα σπίτια τους αφήνοντας μια ρημαγμένη Ιτέα, μια ρημαγμένη Φωκίδα.
    Κάποια στιγμή πρέπει να φτιαχτεί ένα μνημείο για όλους αυτούς για να θυμίζει σε όσους επιζήσουν το καλό που έκαναν στον τόπο τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από όλη την υπεροχη συνεδρίαση εμένα περισσότερο απ όλα μου άρεσε όταν ο Σανούδος είπε στην Καλοτίνα: Απολαμβάνω τη συζήτηση μαζί σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σήμερα γάμος γίνεται χωρίς καλεσμένους. Απόψε στις 6 στο Λιμενικο Ταμείο κρεμάνε το γαμπρό. Γειά σου Νίκο Γιογάκη με τα ωραία σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή