Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Αφροδίτη Παπαθανάση: Ένα Ελληνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων για ελάφρυνση του χρέους...


 



     Η συζήτηση για το δημόσιο χρέος δεν μπορεί να γίνει χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πραγματικά δεδομένα και χωρίς να τεθεί η παράμετρος των εξελίξεων σε επίπεδο πολιτικής διαπραγμάτευσης στην Ευρώπη

   1.ΔΕΔΟΜΕΝΑ :
1. Σήμερα, το χρέος βρίσκεται στα 318 δισ. δηλαδή κοντά στο επίπεδο που ήταν το 2009,
2. Στα πέντε χρόνια που μεσολάβησαν τροφοδοτήθηκε από νέα ελλείμματα.
3. Σε αυτό κομβικό ρόλο έπαιξαν το PSI και η επαναγορά μέσω των οποίων αφαιρέθηκαν από το χρέος 126 δισ.
2. ΠΟΙΟ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ PSI :
Το μεγαλύτερο όφελος από το PSI είναι ότι άλλαξε δυο σημαντικές παραμέτρους του χρέους, που λαμβάνουν υπόψη τους οι αγορές.
1. Το επιτόκιο και την περίοδο χάριτος. Έτσι σήμερα το κόστος εξυπηρέτησης ταμειακά είναι περίπου στα 6 δισ. αντί για 13,2 δισ. που ήταν το 2010.
2. Η αποσύνδεση του ύψους του χρέους από το ρίσκο αναχρηματοδότησής του μέσω της επιμήκυνσης της περιόδου που έληγαν ομόλογα.
3. ΠΩΣ ΚΑΤΑΝΕΜΕΤΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ, ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ : το δημόσιο χρέος διακατέχεται στο PSIμεγαλύτερο μέρος του από το ESM, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και χώρες της Ε.Ε , δηλαδή όχι από ιδιώτες αλλά από θεσμικούς εταίρους.
4.ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ;; : κάθε κίνηση για μονομερή διαγραφή χρέους θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη χώρα και θα της στερήσει την πρόσβαση σε διεθνή κεφάλαια. Για αυτό στη συζήτηση για το χρέος πρέπει να συμμετέχουν όλοι με αίσθημα ευθύνης, καθώς αποδέκτης των προτάσεων είναι εθνικά Κοινοβούλια άλλων χωρών.
5. ΤΙ ΠΗΓΕ ΛΑΘΟΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΝ 31.12.2014 : Εδώ και δύο χρόνια, η χώρα όφειλε έγκαιρα να προετοιμαστεί για την ομαλή και ασφαλή έξοδο στις αγορές, για να καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, με δεδομένο ότι το Πρόγραμμα τελείωνε τον Δεκέμβριο του 2014.
Η κυβέρνηση του Α. Σαμαρά απέτυχε να βγάλει με ασφάλεια τη χώρα από το πρόγραμμα. Σήμερα, η χώρα βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με τις ίδιες αβεβαιότητες που αντιμετώπιζε το 2012, εξαιτίας και τότε της εμμονής της ΝΔ να διεξαχθούν εκλογές.
Την αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα επιτείνει το γεγονός ότι η χώρα έμεινε πίσω στις μεταρρυθμίσεις που θα ανασυγκροτούσαν τον τρόπο λειτουργίας της κράτους και της οικονομίας.
6. ΠΟΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ : Η χώρα την επόμενη ημέρα πρέπει να παρουσιάσει ένα Ελληνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων με προοδευτικό πρόσημο, που θα ενεργοποιεί τις διαδικασίες μετασχηματισμού της οικονομίας σε ανταγωνιστική και εξωστρεφή και θα προτάσσει την αντιμετώπιση της ανεργίας και των κοινωνικών ανισοτήτων. Αυτή η πρόταση θα πρέπει να στηρίζεται από όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα.
7. ΠΟΙΑ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ : προτείνουμε την πραγματοποίηση μιας διάσκεψης στην Ελλάδα με εμπειρογνώμονες από διεθνείς οργανισμούς, προκειμένου να συζητηθούν όλες οι εναλλακτικές προτάσεις για το χρέος και να προκριθούν αυτές που ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες τη χώρας.
Με βάση τα προαναφερθέντα η χώρα μπορεί να θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων τις ακόλουθες προτάσεις:
  • Την επιμήκυνση για 70 χρόνια των Ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια των εταίρων μας.
  • Τον μηδενισμό του περιθωρίου στο επιτόκιο των ομολόγων.
  • Τη σταθεροποίηση των ετήσιων τόκων που πληρώνουμε σε ένα χαμηλό επίπεδο για τις επόμενες δεκαετίες.
  • Μια παράταση της περιόδου χάριτος στις αποπληρωμές των επίσημων δανείων
  • Την ανταλλαγή μέρους των ομολόγων με άλλα που θα έχουν ρήτρα ανάπτυξης και θα αποπληρώνονται όσο πάει καλύτερα η οικονομία.
Πέρα από τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του Ελληνικού Χρέους είναι αναγκαίο να γίνει μια συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αξιολογηθούν και να προκριθούν προτάσεις που οδηγούν στην αμοιβαιοποίηση του χρέους μέσω πχ της κοινής έκδοσης ομολόγων ή ακόμη και της απομείωσης του χρέους.
Είναι αναγκαίο να συζητάμε για την επίλυση του προβλήματος του χρέους που συσσωρεύτηκε.  

   Εξίσου αναγκαίο όμως είναι να προτείνουμε με βάση την αρνητική εμπειρία από το παρελθόν πως αυτό δεν θα ξανασυμβεί, χτίζοντας μια υγιή οικονομία που δεν θα συσσωρεύει χρέη σε βάρος των επόμενων γενεών...


7 σχόλια:

  1. ΤΡΕΙΑ ΠΟΥΛΑΚΙΑ ΚΑΘΟΝΤΑΝ
    ΑΛΛΟΣ ΣΩΤΗΡΑΣ ΑΠΟ ΄ΔΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ειναι δυνατον να υπαρχουν ανισοροποι που θα ψηφισουν εσας.Δεν ντρεπεσαι καθολου?λιγο τσιπα δεν εχετε?ΑΙΣΧΟΣΣΣΣΣΣΣΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ.
    ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΧΑΥΤΟΥΜΕ ΣΑΝ ΧΑΝΟΙ ΟΤΙ ΜΑΣ ΛΕΤΕ; ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΣΑ ΔΕΝ ΚΑΝΑΤΕ, ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΚΑΝΕΤΕ ΤΙΣ ΒΡΩΜΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΑΤΕ; ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΤΕ ΑΥΤΑ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΙΟΙ ΚΑΙ ΟΜΟΙΕΣ ΣΑΣ;
    ΞΥΠΝΗΣΑΜΕ ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑΜΕ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΞΥΠΝΗΤΗΡΙ ΣΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ.
    ΑΦΟΥ ΧΩΡΙΣ ΙΧΝΟΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΒΓΗΚΑΤΕ ΣΤΗ ΠΙΑΤΣΑ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΨΗΦΟ ΚΑΝΤΕ ΛΙΓΗ ΥΠΟΜΟΝΗ ΔΥΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΡΕΣ ΜΕΊΝΑΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΟ ΒΙΑΓΚΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΑΣ ΛΕΙΠΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΚΥΡΙΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΟΓΟΥΣ:1.ΥΨΙΛΟΜΙΣΘΟ ΚΟΜΑΤΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΑΠΟ ΝΕΑΡΗ ΗΛΙΚΙΑ,ΑΡΑ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ(τελευταία σύμβουλος πασοκου υπουργού Μανιατη κυβέρνησης Σαμάρα...δυστυχώς και εδώ ο λογαριασμός πήγε στην άνεργη κοινωνία μας)2.ΜΕΝΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΤΖΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Φ .ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗ(θα επανέλθω...)3.Η ΘΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΑΠ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ,ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ,ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ...ΚΤΛ .ΠΗΓΑΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ. ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ.4.ΠΟΛΛΑ ΨΕΜΑΤΑ(ας κοιτάξει κάποιος το προεκλογικό υλικό της πριν εκλεγεί). ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ...ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ,ΖΗΤΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΕΡΓΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ(εσείς που φέρατε το Δ.Ν.Τ και την φτώχεια στην ΕΛΛΑΔΑ μας)ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ....ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΤΡΟΠΗ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΝΙΩΘΩ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ,ΟΤΙ ΕΙΣΑΣΤΕ ΜΙΑ ΟΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟΨΗ ΣΤΗΝ ΦΩΚΙΔΑ.ΝΑ ΣΑΣ ΕΧΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΛΑ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΝΙΩΘΩ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ,ΟΤΙ ΕΙΣΑΣΤΕ ΜΙΑ ΟΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟΨΗ ΣΤΗΝ ΦΩΚΙΔΑ.ΝΑ ΣΑΣ ΕΧΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΛΑ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ουσιαστικές θέσεις μέσα στη θάλασσα της φλυαρίας και της ασάφειας που ακούσαμε και αυτές τις εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή