Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Και η ΝΔ "ματώνει" από τα Super Puma...

Εφημερίδα Βήμα


Τρεις Υπουργούς "δαγκώνουν" οι συμβάσεις των Super Puma 

δύο του ΠΑΣΟΚ - ο ένας είναι φυλακή

και ένα της ΝΔ

     Τρεις υπουργούς Εθνικής Άμυνας, δύο του ΠΑΣΟΚ και έναν της ΝΔ «δαγκώνει» η προμήθεια των ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης μάχης (CSAR) AS332 Super Puma που ήρθε στην επιφάνεια με την αποκάλυψη ροής «μαύρου» χρήματος προς την off shore εταιρεία Catalina Ltd του Γιώργου Καρατζαφέρη.
   Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ όχι μόνο δεν είχε δικαίωμα παρέμβασης στη συγκεκριμένη προμήθεια, αφού αυτή έγινε το 2000, αλλά δεν υφίστατο καν στην ελληνική πολιτική σκηνή μέχρι και τις εκλογές του 2007.Αργότερα κάνει την εμφάνιση του στο… χώρο της άμυνας όπως αποδεικνύεται με την κατάθεση χρημάτων στο λογαριασμό της εταιρείας του. Πληρωμή η οποία συμπίπτει με την προμήθεια των δύο τελευταίων Super Puma επί υπουργίας Ευάγγελου Μειμαράκη.

    ...Ο εισαγγελέας Εφετών κ. Μπρακουμάτσος περιμένει την ερχόμενη εβδομάδα την απάντηση της Βουλής και αναλόγως θα κρίνει αν και για ποια αδικήματα πρέπει να ασκήσει τη δίωξη. Μίζες 5,5 εκατομμυρίων ευρώ και πέντε κατηγορουμένους περιέχει το πόρισμα των εισαγγελέων για την αντιμετώπιση της Διαφθοράς Αντώνη Ελευθεριάνου και Πόπης Παπανδρέου, οι οποίοι εντόπισαν και τις δυο offshore του προέδρου του ΛΑΟΣ και του συγγενούς του. Πέντε πρόσωπα, πλην Καρατζαφέρη, εμπλέκονται στο πόρισμα, εναντίον των οποίων ασκήθηκαν διώξεις για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. 
Οι τρεις από αυτούς είναι στρατιωτικοί... 
 Σύμφωνα με το πόρισμα των εισαγγελέων «η εισαγγελική έρευνα εντόπισε για την προμήθεια των ελικοπτέρων AS 332 CI Super Puma που προμηθεύτηκε το Ελληνικό Δημόσιο από την εταιρεία EUROCOPTER έναντι τιμήματος 21,04 δισ. δραχμών, προμήθεια 5,5 εκατ. ευρώ. Προέκυψε ότι οι εταιρείες KESTREL και MALWERN, συμφερόντων Σταύρου Κομνόπουλου και Αλέξανδρου Τσάτσου, είναι οι μεσάζοντες στην επίμαχη σύμβαση. Η εταιρεία Malwern έχει έδρα τον Παναμά και είναι αυτή που στέλνει χρήματα στην υπεράκτια του Γιώργου Καρατζαφέρη».
    Η τράπεζα στην οποία διατηρούσε τον λογαριασμό η υπεράκτια, που έστειλε τα χρήματα (δύο εμβάσματα ύψους 1,6 εκατ. ευρώ το 2007 και το 2008) πιστώθηκε κατά το εισαγγελικό πόρισμα με το ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ από το διάστημα 2002-2008 από τις λιβανέζικες εταιρείες με επωνυμίες COPSI SAL και MEDIFIN SAL. Ο τελευταίος λογαριασμός ανήκε στον Λιβανέζο Omar Zeidan, ο οποίος είναι ο βασικός μέτοχος της EUROCOPTER.
    Μετά το εισαγγελικό πόρισμα ο φάκελος διαβιβάστηκε στον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή και αντίγραφο για την πορεία των χρημάτων στον Καρατζαφέρη διαβιβάστηκε από τον εισαγγελέα Μπρακουμάτσο στη Βουλή.

   Η ανώνυμη καταγγελία υπέδειξε ότι η υπεράκτια CATALINA είναι συμφερόντων Καρατζαφέρη, ενώ η άλλη υπεράκτια HOMERIC GT με έδρα τα νησιά Τερκς και Κέικος αποκαλύφθηκε από έγγραφα της τράπεζας της πρώτης υπεράκτιας. Η τελευταία πάντως είχε ιδρυθεί από το 1983!
     Η πλευρά Κομνόπουλου, πάντως, υποστηρίζει ότι δεν «γνωρίζει τον Γιώργο Καρατζαφέρη» και ότι τον συνάντησε πρώτη φορά μετά τη δημοσιοποίηση των εμβασμάτων. Ο δικηγόρος του, Δημήτρης Παπαδημητρίου, δηλώνει ότι είχε εμφανιστεί στην Εισαγγελία μετά τη δημοσιοποίηση του ονόματος του πελάτη του από τον Αντώνη Κάντα και ότι είχε ζητήσει να δώσει εξηγήσεις, αλλά ποτέ δεν εκλήθη πριν από την άσκηση της δίωξης.
     Η σύμβαση υπεγράφη επί Ακη Τσοχατζόπουλου το 2000 και αφορούσε την αγορά τεσσάρων ελικοπτέρων έναντι 61.741.925 ευρώ. Στη σύμβαση υπήρχε η πρόβλεψη για αγορά άλλων δύο ελικοπτέρων, κάτι που έγινε το 2002 επί Γιάννου Παπαντωνίου.
Το όνομα Κομνόπουλος, εκτός από τον Αντώνη Κάντα ο οποίος ομολογεί ότι δωροδοκήθηκε με το ποσό των 400.000 ευρώ, αναφέρθηκε και από τον εφοπλιστή Μιχάλη Ματαντό. Απολογούμενος ενώπιον του ανακριτή Μαλλή περιέγραψε πως εκτός από την καλοστημένη μηχανή με μίζες, οργανωμένο από τους Γερμανούς το σχέδιο περιείχε και δωροδοκίες της αντίπαλης εταιρείας.


  ....

    Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Το 2000, παραμονές Χριστουγέννων (21 Δεκεμβρίου) υπεγράφη η σύμβαση 037/2000 για την προμήθεια 4 ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης μάχης Super Puma, η οποία προέβλεπε και το δικαίωμα άσκησης προαίρεσης (option) για την επιπλέον προμήθεια 2 ελικοπτέρων. Το κόστος μόνο για την προμήθεια των τεσσάρων ελικοπτέρων ήταν περίπου 61 εκ. ευρώ. Ποιος έβαλε την υπογραφή στην αρχική σύμβαση; Μα φυσικά ο Άκης Τσοχατζόπουλος που έχει υλοποιήσει εξοπλιστικά προγράμματα δισεκατομμυρίων ευρώ.
Άφησε όμως κάτι και στον Γιάννο Παπαντωνίου που τον διαδέχθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Δύο χρόνια μετά την υπογραφή της πρώτης σύμβασης, ο κ. Παπαντωνίου υπέγραψε το 2002 την άσκηση προαίρεσης για την απόκτηση των δύο επιπλέον ελικοπτέρων Super Puma. Το κόστος της συμφωνίας ήταν 34 εκατομμύρια ευρώ.
Το 2004 εκφράσθηκε η αναγκαιότητα από το υπουργείο Υγείας για την άμεση απόκτηση 2 ελικοπτέρων με διαμόρφωση MEDEVAC (μεταφοράς τραυματιών), λόγω της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Στα πλαίσια αυτά άλλαξε η διαμόρφωση των ελικοπτέρων της option από CSAR σε MEDEVAC, προκειμένου να καλυφθούν το ταχύτερο δυνατό οι απαιτήσεις του υπουργείου Υγείας.
Τα 34 εκατομμύρια της option πιστώθηκαν στο λογαριασμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας λίγο καιρό αργότερα και αφορμής δοθείσης η Πολεμική Αεροπορία ζήτησε να διατεθεί το ποσό αυτό προκειμένου να αποκτηθούν δύο ακόμη ελικόπτερα με δυνατότητες CSAR, αφού δεν καλύπτονταν η αρχική απαίτηση με τη μετατροπή των δύο σε MEDEVAC.
Για περίπου τέσσερα χρόνια το αίτημα αυτό παρέμεινε στα συρτάρια, παρ’ ότι το ποσό ήταν διαθέσιμο. Μεσολάβησαν οι εκλογές του 2004, αλλά και οι εκλογές του 2007 που έφεραν το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη στην ελληνική Βουλή να διεκδικεί ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία.
Υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει αναλάβει ο Βαγγέλης Μειμαράκης (από το Φεβρουάριο του 2006 μέχρι τις εκλογές του 2009) ο οποίος και ανέλαβε κάνοντας χρήση της διακρατικής συμφωνίας με τη Γαλλία να προμηθευτεί δύο ελικόπτερα (CSAR) AS-332C1 Super Puma.
Το κόστος της σύμβασης ωστόσο δεν ήταν τα 34 εκατομμύρια που είχαν δοθεί από το υπουργείο Υγείας, αλλά άγγιξε το ποσό των 41,3 εκατομμυρίων ευρώ.
Αυτή η εξέλιξη δικαιολογεί απολύτως και το γιατί τα ποσά του 1,65 εκατ. ευρώ για την προμήθεια των Super Puma φαίνονται να κατατίθενται στο λογαριασμό της off shore εταιρείας του Γιώργου Καρατζαφέρη μέχρι το 2008.
Και το ερώτημα είναι, όταν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έλαβε 1,65 εκατ. ευρώ όντας μόλις ένα ή δύο χρόνια στην ελληνική Βουλή και χωρίς κανένα δικαίωμα υπογραφής, τι συνέβη με τους τρεις υπουργούς Εθνικής Άμυνας και τα «συστήματα» τους που ενεπλάκησαν στις συμβάσεις των Super Puma;
Γιατί αμέσως μετά τέθηκε επιχειρησιακή ανάγκη που πρόβαλε μάλιστα στις πρώτες προτεραιότητες της Πολεμικής Αεροπορίας για την απόκτηση συνολικά 15 καινούργιων Super Puma, αλλά δεν προχώρησε ποτέ αυτή η προμήθεια;
Είναι προφανές πώς το «πάρτι» είχε στηθεί γύρω από κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα. Η έρευνα μέχρι στιγμής για την προμήθεια των Super Puma «καίει» τον Γιώργο Καρατζαφέρη. Θα μείνει όμως μόνο σε αυτόν ή θα επεκταθεί σε αναζήτηση της ροής «μαύρου» χρήματος και σε άλλα πολιτικά πρόσωπα;... 


πηγη Εφημερίδα Βήμα

3 σχόλια:

  1. Ασχολείστε με τι ματώνει τη ΝΔ ενώ ματώνει η Υγεία στη Φωκίδα! Παραιτήθηκαν οι δύο παθολόγοι του νοσοκομείου! Δεν υπάρχει πια εφημερεύων παθολόγος, δε γίνονται πια εισαγωγές στην παθολογική κλινική! ΛΟΥΚΕΤΟ! Για οτιδήποτε πέραν μιας απλής ένεσης οι ασθενείς θα πηγαίνουν για νοσηλεία στη Λαμία αν είναι τυχεροί, μέχρι Λάρισα θα φτάνουν για να βρουν παθολόγο να τους εξετάσει ή θα τα σκάνε χοντρά στους ιδιώτες γιατρούς! Ξυπνήστε πρόβατα, καίγεται το σπίτι σας τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν κάποιος έχει ασχοληθεί συστηματικά εδώ και χρόνια με τα προβλήματα του Νοσοκομείου είμαστε εμείς. Χαιρόμαστε που τώρα ασχολούνται πενιχρά και κάποιοι άλλοι αλλά είναι κάπως αργά... 'Ομως δεν αντιλαμβανόμαστε την παραίνεσή σας. Δεν θα θέλατε να κάνουμε αναφορά στα τρομερά που συμβαίνουν...;
      Υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να είστε από αυτούς που όταν κάναμε αναφορά στο Νοσοκομείο μας έλεγαν τα ίδια περίπου;...

      Διαγραφή
  2. ενας λογος που ματωνει η υγεια εχει και σχεση με το ματωμα της νδ απο τις αμαρτωλες μιζες των εξοπλιστικων γιατι αυτα τα λεφτα μαζι με τις υπερτιμολογημενες αγορες ελειψαν και λειπουν απο παραγωγικες δομες της χωρας οποτε πρεπειι και εχουμε καθε δικαιωμα σαν πολιτες που μας φορτωσαν τις δικες τους αμαρτιες να ασχολουμαστε και να περιθωριοποιουμε τους φταιχτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή