Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Καταργούν τις Εφορείες Αρχαιοτήτων!! λαύρος ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων κατά Τασούλα-Μενδώνη...!

Μετά το νέο οργανισμό...το χάος...

     Ενεργοποιείται το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού σύμφωνα με το οποιο καταργούνται οι Εφορείες Κλασσικών και Προιστορικών Αρχαιοτήτων και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων οι οποίες πλέον ενοποιούνται και λειτουργούν ως ενιαία «Εφορεία Αρχαιοτήτων».

  SOYEREF KONSTANTINOS  Ο Κωνσταντίνος Σουέρεφ, προϊσταμένος στην Εφορεία Κλασσικών Αρχαιοτήτων είναι ο προϊσταμένος της νέας ενιαίας «Εφορείας Αρχαιοτήτων».

     Παρά τις αντιδράσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, που μιλάει για συρρίκνωση των δομών, το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού έγινε ήδη πράξη. 
  Ένα από τα χαρακτηριστικά του νέου οργανογράμματος είναι η κατάργηση 500 κενών οργανικών θέσεων, ενώ σύμφωνα με τον σύλλογο, ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση διαφόρων αρχαιολογικών υπηρεσιών. Με το νέο πλάνο, καταργούνται οι Εφορείες Κλασικών-Προϊστορικών και οι Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αυτές ενοποιούνται και ονομάζονται πια Εφορείες Αρχαιοτήτων. 

  Ο Κώστας Σουέρεφ, ήταν μέχρι πρότινος προϊστάμενος της γιαννιώτικης ΙΒ' Εφορείας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων...
  
  Μετά το νέο οργανισμό ήρθαν και οι τοποθετήσεις των νέων διευθυντών και τμηματαρχών. Η αλήθεια είναι ότι παρά τις προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας να πείσει ότι οι τοποθετήσεις πραγματοποιήθηκαν με τον πιο αξιοκρατικό τρόπο η απλή ανάγνωση και μόνο αποδεικνύει ότι οι προσωπικές φιλίες, το αθάνατο μέσο ήταν εκείνο που επικράτησε στη σκέψη της και στην πρακτική της. 
 Πολύ καλά λοιπόν τα λέει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στη σχετική ανακοίνωσή του. Από νωρίς είχαμε επισημάνει ότι την πλήρη και μοναδική ευθύνη για τη διάλυση της αρχαιολογικής υπηρεσίας θα την έχει και τελικώς την έχει η Γενική Γραμματέας του υπουργείου η οποία δεν είναι μόνο πολιτικό πρόσωπο, αλλά και αρχαιολόγος. Έτσι βλέπουμε εν μια νυκτί συγχωνευμένες υπηρεσίες (ή χωνευμένες από την καταβρόχθιση ελέω μνημονιακής πολιτικής) χωρίς καμιά προετοιμασία και με 30% λιγότερες δομές κατ’ επιτάσεως του μνημονίου. Βλέπουμε μια πλήρη ανατροπή στις τοποθετήσεις των προϊσταμένων και αποκεφαλισμούς. Συγκεκριμένα απομάκρυνση όσων δεν μας κάνουν και έχουν πει μεγάλα ή μικρά όχι ενόψει μεγάλων έργων και όχι μόνο, αλλά και έχουν επισημάνει τα κακώς κείμενα της υπηρεσίας τα τελευταία χρόνια και εκτοπισμός άλλων προϊσταμένων μόνο και μόνο γιατί δεν προσχωρούν στο κλίμα της πολιτικής της κυβέρνησης. Θ΄ακολουθήσουν κι άλλα;
                Η πολιτική ηγεσία βρίσκεται πολιτικά στα τελευταία της και όπως το θηρίο γίνεται επικίνδυνη. Ας θυμούνται όλοι αυτοί ότι οι πολιτικές μέρες τους είναι μετρημένες. Ας τις ζήσουν με εντιμότητα.



                ΥΓ: Ερώτηση: Ένα κείμενο (και το γνωρίζω καλά αυτό) κατά του νέου οργανισμού και κατά της πολιτικής ηγεσίας και της «νυν και αεί» (όπως λανθασμένα θεωρεί) Γενικής γραμματέως, θα υπέγραφαν με βεβαιότητα κάποιοι (η συντριπτική πλειοψηφία και πολλοί περισσότεροι) από αυτούς που υπέγραψαν το κείμενο υπεράσπισης της διαφορετικής επιστημονικής άποψης, με αφορμή την Αμφίπολη. Είμαι βέβαιος όμως από την άλλη, ότι πολλά και τρανταχτά ονόματα θα δίσταζαν να υπερασπίσουν τους συναδέλφους που εκδιώκονται και δεν θα προσυπέγραφαν ενα άλλο  κείμενο –η ανακοίνωση του ΣΕΑ ας πούμε. Εδώ πράγματι καλούμαστε να πάρουμε θέση. Τα άλλα, τα επιστημονικά τα θεωρώ και να με συγχωρέσουν όλοι ανώδυνα και εκ του ασφαλούς.
 © Επιμελητής Επιμελητόπουλος


ακολουθεί το κείμενο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων


 Δευτέρα 27/10/2014: μια «μαύρη μέρα» για την αρχαιολογία

 


     Η Αρχαιολογική Υπηρεσία, η αρχαιότερη Υπηρεσία του νέου ελληνικού κράτους, έχει μπει εδώ και καιρό στο στόχαστρο των διαφόρων πολιτικών ηγεσιών, για την παρρησία με την οποία ασκεί τον ελεγκτικό και αποφασιστικό της ρόλο, υπερασπιζόμενη μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, για την επιμονή της να προασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, για την επιμονή της να είναι μια παραγωγική Δημόσια Υπηρεσία.

    Σήμερα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού επιφέρει στην Υπηρεσία ένα τεράστιο πλήγμα με την υλοποίηση του νέου Οργανογράμματος του ΥΠΠΟΑ: Το βράδυ της Δευτέρας 27.10.2014, παραμονή αργίας, οι προϊστάμενοι και οι τμηματάρχες, που τοποθετούνται πλέον με αναπλήρωση απευθείας από τον Υπουργό, αλλά και απλοί υπάλληλοι, έμαθαν από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (!) ότι θα πρέπει να αναλάβουν καθήκοντα σε νέες Υπηρεσίες και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
  
  Έως αυτή την ώρα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ δεν έχει δώσει καμία εξήγηση για τους τρόπους με τους οποίους προτίθεται να αντιμετωπίσει την τεράστια εμπλοκή που προξενεί  στα εκατοντάδες έργα ΕΣΠΑ και τεχνικά έργα τρίτων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με τη διοικητική αλλαγή των Υπηρεσιών και των υπολόγων. Δεν έχει δώσει καμία λύση για την συνέχιση των έργων και των διαδικασιών που μένουν μετέωρες και τους χιλιάδες ωρομίσθιους εργαζόμενους που θα μείνουν απλήρωτοι μέχρι να διευθετηθούν τα ιδιαίτερα χρονοβόρα γραφειοκρατικά εμπόδια.

   Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων από την πρώτη στιγμή επεσήμανε με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους τους κινδύνους ματαίωσης των έργων που κρύβει η εφαρμογή οποιουδήποτε νέου Οργανογράμματος σ’ αυτή τη χρονική στιγμή, 14 μόνο μήνες πριν το τέλος της διαχειριστικής περιόδου του ΕΣΠΑ, στις 31.12.2015. Σε πολλές περιπτώσεις δε οι νέες Εφορείες δεν έχουν καθόλου εγκαταστάσεις και υποδομές. Το κόστος βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση και ειδικότερα τον Υπουργό Πολιτισμού Κ. Τασούλα και την Γενική Γραμματέα Λ. Μενδώνη που δημιούργησαν αυτό το χάος με προσωπική τους ευθύνη.

    Τη στιγμή που περιχαρείς προβαίνουν σε ανακοινώσεις για την ανασκαφή της Αμφίπολης –εκμεταλλευόμενοι ανερυθρίαστα τον αγώνα και το έργο των αρχαιολόγων της Υπηρεσίας για την προσωπική τους προβολή- ας θυμόμαστε όλοι ότι αυτή η πολιτική ηγεσία φέρει ακέραια την ευθύνη για την χωρίς κανένα κριτήριο και καμία σοβαρότητα άρον άρον συγχώνευση υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, αφήνοντας εκκρεμή και με χιλιάδες προβλήματα έργα, μνημεία, εργαζόμενους και υποθέσεις των πολιτών.
Είναι αυτή η πολιτική ηγεσία που έχει μετατρέψει την διοίκηση του ΥΠΠΟΑ σε επίλυση «προσωπικών λογαριασμών» με όποιον τολμά να αρθρώσει διαφορετικό λόγο!

    Αρχαιολόγοι με σημαντικό έργο και με οικογένειες πίσω τους μετακινούνται σαν άψυχα πιόνια από την μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη. Διευθυντές και Τμηματάρχες που διαχειρίζονται δεκάδες έργα ΕΣΠΑ, άλλοι που έχουν διαπρέψει σε συγκεκριμένα επιστημονικά αντικείμενα, μετακινούνται σε άλλες Υπηρεσίες, χωρίς να ρωτηθούν, χωρίς κανένα αντικειμενικό κριτήριο και χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση του έργου τους. Τμηματάρχες στέλνονται 500 χλμ μακριά μόνο και μόνο για να εξαναγκαστούν σε παραίτηση και να μείνουν απλοί υπάλληλοι. Η «λογική» που κυρίως επικράτησε ήταν τα παλαιοκομματικού τύπου κριτήρια: οι προσωπικές εμπάθειες της Γενικής Γραμματέως και η κομματική ταυτότητα. Προφανώς έχουν στο νου τους στην επόμενη φάση, μετά τους Διευθυντές και Τμηματάρχες, να εκτοπίσουν σιγά σιγά και τους υπαλλήλους.

    Είναι ο Υπουργός Κ. Τασούλας και η Γενική Γραμματέας Λ. Μενδώνη που έφεραν στην Βουλή φωτογραφική διάταξη στον Ν. 4304 (άρθρο 31) μόνο για να μπορέσουν να απομακρύνουν τελικά απολύτως αυθαίρετα τη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων κα Μ. Βλαζάκη -τη στιγμή μάλιστα που αυτή παρευρίσκεται σε συνέδριο που διοργανώνεται προς τιμήν της στην Ιταλία. Είναι ο Υπουργός Κ. Μητσοτάκης που είπε ψέματα μέσα στη Βουλή ότι η τροπολογία δεν ήταν φωτογραφική, μόνο που τελικά την εφάρμοσαν μόνο στο ΥΠΠΟΑ! Υπενθυμίζουμε ότι η κα Βλαζάκη ήταν επιλεγμένη από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής (ΕΙΣΕΠ) και τώρα «παύεται» με μόνη υπογραφή του Υπουργού κου Κ. Τασούλα! Αυτή είναι η Δημόσια Διοίκηση που ονειρεύονται.

   Λένε ότι οι τωρινές τοποθετήσεις είναι προσωρινές, καθώς ήδη (27/10) το ΥΔΜΗΔ ανακοίνωσε ότι αρχίζουν οι νέες κρίσεις Διευθυντών. Λένε ψέματα: από το 2010 ως σήμερα, όλο το δημόσιο λειτουργεί με τις… «προσωρινές» τοποθετήσεις, άλλοτε του  Ν. 3839, άλλοτε του Ν. 4024, άλλοτε του Ν. 4275. Κι αν το σύστημα αυτό είναι «προσωρινό», και σε μερικούς μήνες θα γίνουν κρίσεις, ποιος ο λόγος που ανακατεύουν έτσι τους Διευθυντές, αντί να τους αφήσουν στη θέση που ήταν, περιμένοντας να γίνουν επιλογές νέων;

   Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων απαιτεί να ριχτεί άπλετο φως στην διαδικασία τοποθέτησης των διευθυντών και των τμηματαρχών: να δημοσιοποιηθεί αμέσως και χωρίς καμιά καθυστέρηση η επίσημη εισήγηση της διοικητικής ιεραρχίας του Υπουργείου Πολιτισμού προς την Γενική Γραμματέα.

   Για όλους τους παραπάνω λόγους ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει αποφασίσει να παρασταθεί και να παράσχει συνδικαλιστική και νομική στήριξη σε όσους συναδέλφους θεωρούν ότι οι επιλογές της πολιτικής ηγεσίας έχουν επιφέρει βλαπτική μεταβολή στην υπηρεσιακή τους κατάσταση. Κανείς δεν θα μετακινηθεί χωρίς τη θέλησή του, είτε τώρα είτε στην επόμενη φάση στελέχωσης του Οργανισμού. Θα φροντίσουμε όλοι για αυτό.

    Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία και την κυβέρνηση και καλεί όλα του τα μέλη σε ενότητα και ομοψυχία. Όπως οι προκάτοχοί μας υπεράσπισαν τα μνημεία και την Αρχαιολογική Υπηρεσία στην  Κατοχή και τη Χούντα, παρά τις επαπειλούμενες απολύσεις και τις μετακινήσεις προσωπικού, έτσι και εμείς τώρα πρέπει να σταθούμε όρθιοι και να υπερασπίσουμε τα μνημεία και τα μουσεία της Ελλάδας! Δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε η Αρχαιολογική Υπηρεσία να λειτουργεί υπό το καθεστώς «κατοχής» και φόβου για «εκτοπίσεις».
 

Για το ΔΣ

Η Πρόεδρος                                                              Ο Γενικός Γραμματέας

Όλγα Σακαλή                                                         Θέμης Βάκουλης 


http://eforeiaarxaiotiton.blogspot.gr/  

1 σχόλιο:

  1. ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΖΟΥΝΕ ΣΤΗΝ ΚΟΣΜΑΡΑ ΤΟΥΣ..
    ΑΝΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΣ ΝΑ ΗΣΥΧΑΣΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή