Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Συνολικό σχέδιο διαχείρισης του Ελαιώνα της Άμφισσας από Παναγιωτόπουλο-Ράμμο...



 

 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                            ΑΜΦΙΣΣΑ, 26.09.2014

ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ                                                            

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ                                                             

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                        



Διεύθυνση: Πλατεία Κεχαγιά                

Τ.Κ. : 331 00 Άμφισσα                                

Τηλέφωνο: 2265350027      

FAX: 2265350021



Α.Δ.Τ.:  46/2014





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



ΘΕΜΑ:     Πρωτοβουλία του Δήμου Δελφών και της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας για την εκπόνηση ενός συνολικού σχεδίου διαχείρισης του Ελαιώνα της Άμφισσας.



         

Ο Δήμαρχος Δελφών, Θανάσης Παναγιωτόπουλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας, κ. Ιωάννης Ράμμος αναλαμβάνουν πρωτοβουλία εκπόνησης ενός σχεδίου συνολικής διαχείρισης του Ελαιώνα της Άμφισσας, όπως αναλύεται στο από κοινού δελτίο τύπου των δύο φορέων που ακολουθεί.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο Δήμος Δελφών και η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, προσκαλούν τους φορείς, οι οποίοι εμπλέκονται στη διαχείριση του Ελαιώνα και ζητούν την συμμετοχή τους σ’ ένα διαρκές σχήμα συνεργασίας, που θα χαράζει στρατηγική και θα εναρμονίζει τις παράλληλες δράσεις και αρμοδιότητες, οι οποίες σήμερα ασκούνται αποσπασματικά και πολλές φορές αντιφατικά από τις διάφορες πλευρές, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλαπλών προβλημάτων στους παραγωγούς και την αδυναμία ικανοποιητικής αξιοποίησης του Ελαιώνα. 

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει τη λογική της σύστασης εκ των υφισταμένων εμπλεκομένων τοπικών φορέων (Δήμος Δελφών, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Ε.Α.Σ. Άμφισσας, Ι΄ Ε.Π.Κ.Α. Δελφών, οι δύο Τ.Ο.Ε.Β. της περιοχής, το Ε.Β.Ε. Φωκίδας, το Κ.Π.Ε. Άμφισσας ως επιστημονικός σύμβουλος, λοιποί Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και Σύλλογοι)  ενός αντιπροσωπευτικού σχήματος (οιονεί «φορέα διαχείρισης»), που θα λειτουργεί ως άτυπο διαρκές όργανο με αρμοδιότητες: α) την εκπόνηση του ολοκληρωμένου σχεδίου συνολικής διαχείρισης, με τους παρακάτω αναφερόμενους άξονες και την παρακολούθηση της εφαρμογής του, β) το συντονισμό και την καθοδήγηση των διαφόρων υπηρεσιών που εμπλέκονται στις απαιτούμενες δράσεις, γ) την επιστημονική τεκμηρίωση των πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν και δ) την επικοινωνιακή υποστήριξη του εγχειρήματος. 

Κύριοι άξονες του σχεδίου διαχείρισης προτείνεται να είναι: α) Η βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας, β) Η τυποποίηση της ελιάς και του ελαιολάδου και η προώθηση του προϊόντος, γ) Η βέλτιστη αξιοποίηση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, δ) Η αποκατάσταση της καταστροφής από τη μεγάλη πυρκαγιά της 5ης Αυγούστου 2013, ε) Η λειτουργία του συστήματος άρδευσης, στ) Η διαχείριση των αποβλήτων, ζ) Η προστασία από νέες φυσικές καταστροφές και η) Η τουριστική ανάδειξη του Ελαιώνα.

Η πρωτοβουλία αυτή λαμβάνεται από το Δήμαρχο Δελφών και τον Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας, μετά από έναν κύκλο σημαντικών και επανειλημμένων επαφών που έχουν πραγματοποιηθεί με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μόσχο Κορασίδη, με το Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα» (πρώην ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.), κ. Κωνσταντίνο Μαλλίδη και τον Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Έρευνας του συγκεκριμένου φορέα κ. Σίδερη Θεοχαρόπουλο, με τον Πρόεδρο της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, κ. Πάνο Κανέλλη, καθώς και με αρκετούς ειδικούς επιστήμονες, με στόχο να καταλήξουν οι επαφές αυτές σε μια στενή συνεργασία μ’ έναν αξιόπιστο επιστημονικό φορέα, που θα συνδράμει συμβουλευτικά στην οργάνωση του σχεδίου συνολικής διαχείρισης του Ελαιώνα.

Ειδικότερα, το όλο εγχείρημα μετά τη συγκρότησή του οργάνου θα τεθεί υπό το συντονισμό της Π.Ε. Φωκίδας, στην οποία υπάγεται η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, που ασκεί τις περισσότερες αρμοδιότητες οι οποίες σχετίζονται με τη διαχείριση του Ελαιώνα της Άμφισσας.

Ο Δήμος Δελφών και η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας δεσμεύονται απέναντι στους συμπολίτες μας ότι θα κινηθούν συστηματικά και αποφασιστικά για την επιτυχία του εγχειρήματος, δεδομένης της ύψιστης προτεραιότητας που έχουν δώσει στα παραγωγικά θέματα της περιοχής μας, αλλά και της πίστης στις μεγάλες και εν πολλοίς αναξιοποίητες δυνατότητες του περίφημου Ελαιώνα μας.



Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΗΛ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΙΑΡΧΗΣ Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΜΜΟΣ

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3 σχόλια:

  1. αφηστε τη διαχειριση και κοιταξτε αμεσα να δωσετε καμια αποζημιωση στον κοσμακη που βλεπει καθημερινα την περιουσια του καμμενη απο την ανευθυνοτητα των καρεκλοκενταυρων χωρις να εχει παρει δεκαρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΤΕ ΜΙΑ ΧΑΡΑ (Δήμος Δελφών, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Ε.Α.Σ. Άμφισσας, Ι΄ Ε.Π.Κ.Α. Δελφών, οι δύο Τ.Ο.Ε.Β. της περιοχής, το Ε.Β.Ε. Φωκίδας, το Κ.Π.Ε. Άμφισσας ως επιστημονικός σύμβουλος, λοιποί Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και Σύλλογοι) . ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ρε ζαγαρια πατε να καλυψετε τους ενοχους φανερα και να φατε με τις εταιρειες ουστ

    ΑπάντησηΔιαγραφή