Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Ασπασία Μανδρέκα: άδικη και εξοντωτική η φορολογία των αγροτών...!

 

ΑΣΠΑΣΙΑ ΜΑΝΔΡΕΚΑ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ                             


 ΤΗΡΗΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ – ΕΞΟΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ


Η βουλευτής Φωκίδας, Ασπασία Μανδρέκα, από κοινού με άλλους συναδέλφους της από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, επεξεργάστηκαν τις προτεινόμενες διατάξεις για την τήρηση φορολογικών βιβλίων εκ μέρους των αγροτών και την εν γένει φορολόγηση αυτών και κατέληξαν στις εξής διαπιστώσεις και προτάσεις τις οποίες υπέβαλαν προς την Κυβέρνηση:
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
1)     Το Τέλος Επιτηδεύματος δεν πρέπει να επιβληθεί στους αγρότες διότι αυτοί δεν είναι έμποροι αλλά παραγωγοί αγροτικών προϊόντων.
2)     Τα πρόστιμα της νέας εφαρμογής φορολόγησης των αγροτών για τη μη υποβολή δήλωσης ΦΠΑ ή τη μη υποβολή παρακράτησης φόρου είναι υπερβολικά υψηλά.
3)     Ο προτεινόμενος συντελεστής 13% φορολόγησης των αγροτών είναι εξοντωτικός και σε μια διετία η συντριπτική πλειοψηφία τους θα έχει καταρρεύσει οικονομικά.
4)     Η προκαταβολή του 55% του φόρου είναι αδύνατο να καταβληθεί από τον αγρότη ο οποίος είναι ακόμη απλήρωτος.
5)     Πολλοί αγρότες δεν έχουν τις γνώσεις ή δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για το νέο καθεστώς.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
1)     Να ισχύσει το «κανονικό σύστημα φορολόγησης» των αγροτών που εφαρμόζεται σήμερα, με την τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων και την απόδοση ΦΠΑ που προκύπτει.
2)     Να φορολογηθεί ο αγρότης με συντελεστή φορολόγησης 5-7% επί των καθαρών κερδών, ώστε να μπορεί να είναι βιώσιμη η καλλιέργεια του για τον επόμενο χρόνο. Ο προτεινόμενος συντελεστής 13% θα εξοντώσει τους αγρότες το αργότερο σε μία διετία.
3)     Κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για τον αγρότη διότι αυτός δεν είναι έμπορος αλλά παραγωγός ο οποίος δεν κάνει λιανεμπόριο αλλά χονδρική πώληση και πουλάει μια φορά το έτος την παραγωγή του.
4)     Να υπάρξει αύξηση του ορίου τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων από τις 10.000 ευρώ σε 20.000 ευρώ.
5)     Να μπορούν να λάβουν τρίμηνη βίζα οι αλλοδαποί εργάτες γης οι οποίοι σήμερα έρχονται στη χώρα ως τουρίστες και εργάζονται παράνομα με αποτέλεσμα να χάνει το κράτος έσοδα. Με τον τρόπο αυτό και ο αγρότης θα μπορεί να «κολλάει» εργόσημο για να είναι νόμιμος στη δήλωση εξόδων του.
6)     Θα πρέπει να διευκρινιστεί τί θα γίνει με το εργόσημο των Ελλήνων πολιτών που θέλουν να απασχοληθούν συστηματικά ως εργάτες γης.
7)     Πρέπει να δοθεί λύση με τα μέλη της οικογένειας του αγρότη τα οποία ασχολούνται συστηματικά ως εργάτες γης.
8)     Πρέπει να εξεταστούν τα προβλήματα που θα προκύψουν από την υποχρέωση των συνταξιούχων του ΟΓΑ και των άλλων ταμείων οι οποίοι κινδυνεύουν να απολέσουν τη σύνταξής τους, διότι η τήρηση βιβλίων φορολογικά σημαίνει έναρξη επιτηδεύματος.

Οι ανωτέρω διαπιστώσεις και προτάσεις διαμορφώθηκαν σε κείμενο και υποβλήθηκαν με την υπ’ αριθμ. Πρωτ. 5601/22-1-2014 Κοινοβουλευτική Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στους οποίους επιπρόσθετα απευθύνθηκε το ερώτημα: τί προτίθενται αυτοί να πράξουν με το θέμα της φορολόγησης των αγροτών καθώς και τις προτάσεις που κατατέθηκαν από την ομάδα των βουλευτών.
            Τις ίδιες προτάσεις κατέθεσε η βουλευτής Φωκίδας μετά των συναδέλφων της σε συνάντηση που πραγματοποίησαν με τον Γενικό Γραμματέα Εσόδων, κ. Χάρη Θεοχάρη.

Αθήνα 27-1-2014
Από το Γραφείο Τύπου.


5 σχόλια:

  1. ΜΟΝΗ ΣΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ?? ΚΑΤΣΕ ΚΑΛΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. Η μερκελίστρια της Φωκίδας, αφού ψήφισε τον σφαγιασμό του έθνους της, τώρα σκούζει και κλαουνίζει ότι το μαχαίρι παραείναι κοφτερό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ "ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ασπασια ζεις?? Τι λες βρε παιδακι μου εσυ τα εκανες ολα αυτα? Βρε παιδακι μου αλλα ψηφισες.Μη μας δουλευτε ετσι βρε.τουλαχιστον συνενοηθηκες με την Αφροδιτη?Τον Σαρανταενα τον ρωτησες?Την Αφροδιτη Αλ Σαλεχ την ρωτησες για τους αλλοδαπους εργατες?Κανε κουραγιο κοριτσι μου μια τετραετια και πηρες συνταξη.Υ.Σ.Βοηθησε και κανα δυστηχο συναγωνιστη που ερχετε στην πορτα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή