Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Συνέβη κάτι στους Δελφούς αυτές τις ημέρες…;

   Η έγκριση  διεξαγωγής των επόμενων Παγκόσμιων Δελφικών Αγώνων Νέων, δόθηκε στους Δελφούς προς την  Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, διοργανώτρια πόλη του κράτους μέλους, η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Παγκόσμιας Διάσκεψης της Διεθνούς Επιτροπής  IDC που διεξήχθη στους Δελφούς και στην Αθήνα.



 Σημειωτέον ότι το μέγιστο ενδιαφέρον των χωρών μελών και των πόλεων αφορά στα ιδιαίτερα τουριστικά και οικονομικά ωφέλη, εξαιρώντας την πολιτιστική διπλωματία που ανθίζει στα παρασκήνια.

US Bidding Team for Junior Delphic Games 2015

 Ήδη στις 22 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος ΠΑΝΑΓΙΩΤΌΠΟΥΛΟΣ, υποδέχθηκε αντιπροσωπείες και εκπροσώπους των εθνικών συμβουλίων της IDC στο Μουσείο της Ακρόπολης, στην Αθήνα. Η συνάντηση έλαβε χώρα πριν από την Δελφική διάσκεψη κορυφής του 2013 στην Αθήνα και στους Δελφούς από 23 έως 28 Σεπτεμβρίου.

Greek Minister of Culture, received representatives of IDC and delegates of National Delphic Councils
Εικόνα: από δεξιά -  Kwan / Νότια Κορέα, υπουργός Πάνος ΠΑΝΑΓΙΩΤΌΠΟΥΛΟΣ , IDC Γενική Γραμματέας J. B. KIRSCH, καθηγητής Πρόεδρος IDC Divina BAUTISTA / Φιλιππίνες, Δρ ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, γενικός διευθυντής της B & M Θεοχαράκη, Ίδρυμα Καλών Τεχνών & μουσικής Αθήνας, ιδρυτής του Δελφικού Ελληνικού Συμβουλίου (HDC), Μαρίνα CHERNYAVSKAYA (Ρωσία), ΜΑΣ προσφοράς Ομάδα: Michele TARNOW, Dan ADAMSJennifer WARD, Roberta Williams γ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ 

  Οι  Δελφικοί Αγώνες και οι Δελφικοί Αγώνες των Νέων «συμβάλλουν στην
συνεννόηση των λαών και των πολιτισμών της Γης. Δελφικοί Πρέσβεις, μεταξύ τους εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Nelson Mandela, υποστηρίζουν τη δουλειά του ΔΔΣ».

   Είναι συγκινητικό να διαπιστώνει κανείς ότι το αδιάκοπα “λάλον ύδωρ” της Κασταλίας Πηγής ρέει ακόμα και ότι υπάρχουν άνθρωποι με την κατάλληλη ευαισθησία ώστε να το ακούσουν.
 Κωνσταντίνος Λέφας
Δήμαρχος Δελφών, Δεκέμβριος 1994

   Με την επανίδρυση των Δελφικών Αγώνων βρήκατε μια εξαιρετική δυνατότητα για ανθρώπους προερχόμενους από διαφορετικούς πολιτισμούς να συναντώνται στο πνεύμα της ανεκτικότητας και της συνεννόησης, και να αγωνίζονται για τα ιδανικά της διεθνούς συνεργασίας και του οικομενικού
διαλόγου που είναι και η επιδίωξη του οργανισμού.
Koïchiro Matsuura
Γενικός Διευθυντής της UNESCO, Μάιος 2000

 Υποστηρίζω την αναβίωση των Διεθνών Δελφικών Αγώνων. Σας εύχομαι μεγάλες επιτυχίες σ’ αυτό το δύσκολο αλλά ζωτικής σημασίας δρόμο.
 Mikhail S. Gorbachev (Μιχαήλ Γκορμπατσώφ)
Πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, Φεβρουάριος 1996

Η Ολυμπιακή Ιδέα συνδέει τους ανθρώπους της Γης, μέσα από κοινό ενθουσιασμό για τον αθλητισμό, για πάνω από εκατό χρόνια. Με τον ίδιο τρόπο φέρνουν κοντά και οι Δελφικοί Αγώνες τα Έθνη και τους Πολιτισμούς στην εποχή μας, με άξονα την γοητεία των τεχνών. Οι Δελφικοί Αγώνες, βασισμένοι στην παράδοση αιώνων με αφετηρία την ελληνική αρχαιότητα, συμβάλλουν σήμερα στον διάλογο μεταξύ όλων των πολιτισμών. Προσφέρουν στους εξέχοντες αντιπροσώπους της τέχνης και του πολιτισμο, των γραμμάτων και της πολιτικής από όλον τον κόσμο μια μοναδική ευκαιρία για διαγωνισμούς, διαλέξεις, παρουσιάσεις, ανταλλαγές και προώθηση…

Απονέμονται χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια για αξιολογήσιμα και συγκρίσιμα αγωνίσματα Καλών Τεχνών, ενώ οι Αγώνες Νέων διοργανώνουν τα πολύ δημοφιλή παιχνίδια.

   Με την Τελετή Ύδατος στην Κασταλία Πηγή, το νερό - σύμβολο των Νεότερων Δελφικών Αγώνων έχει όμοια σημασία με αυτήν της φωτιάς των Ολυμπιακών Αγώνων -έξι μήνες πριν από την έναρξη των αγώνων θα μεταφερθεί στην φιλοξενούσα χώρα και εκεί στην Εναρκτήρια Τελετή. Έτσι οι Δελφικοί Αγώνες συμβολικά επιστρέφουν στη γενέτειρά τους, την Κασταλία Πηγή στους πρόποδες του Παρνασσού στην Ελλάδα.

 Klaus Brähmig

 Το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Φόρουμ (ΠΠΦ, World Culture Forum, WCF) διοργανώνεται τρεις μέρες πριν από τους αγώνες. Συγκεντρώνονται εθνικοί και διεθνείς εκπρόσωποι των πολιτισμών, των τεχνών, της παιδείας, της πολιτικής, των μέσων ενημέρωσης και της οικονομίας για να μιλήσουν για συνεργασίες ή και για να βρουν νέες μορφές ανάπτυξης σχέσεων. Αποκορύφωμα η λήξη του ΠΠΦ.
Στην Εναρκτήρια Τελετή παρουσιάζονται θιασώτες και πρωτεργάτες του πολιτισμού και των τεχνών της φιλοξενούσας χώρας.

Οι Δελφικοί Αγώνες Νέων είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς για τα παιχνίδια που περιλαμβάνουν και για το 2015 θα διεξαχθούν στη Νέα Υόρκη με
Σύνθημα: Καλλιέργεια ειρήνης
Ο φάκελος-υποψηφιότητα που υποβλήθηκε επιτυχώς από την περιοχή Συρακούσες της Νέας Υόρκης ως κράτος τουρισμού!! του Περιφερειακού Δελφικού Συμβουλίου νομών του Onondaga, ΗΠΑ – συνθηματοποίησε το γεγονός ότι τα παιχνίδια θα φέρουν μεγάλο τουρισμό στην περιοχή διεξαγωγής…!

 Και ήρθαν στους Δελφούς να πάρουν την «φλόγα» -νερό  των Καλών Τεχνών.
Τους είδατε; Τους ακούσατε;
Αλήθεια, εκείνος ο Δήμος Δελφών υπάρχει;
 Ή ενδιαφέρεται μόνον όταν πρόκειται για τις ημέτερες εκδηλώσεις της  Δελφικής Ιδέας; Οι οποίες δεν έχουν και τόσο μεγάλη επιτυχία…λόγω της κρίσης μάλλον.







5 σχόλια:

  1. Έχουμε τόσες μεταλλευτικές στοές στην περιοχή μας για να προβάλουμε.
    Με τους Δελφούς θα ασχολούμαστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Δελφοί ερημώνουν και οι τουριστικές επιχειρήσεις τους αργοσβύνουν σε μια εποχή που σημειώνεται ρεκόρ τουριστών.
    Η καρδιά του Δελφικού τοπίου κάηκε.
    Ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκα το περικυκλώνουν.
    Στο λιμάνι της Ιτέας αντί για κρουαζιερόπλοια αγκυροβολούν πλοία που μεταφέρουν βωξίτη.
    Το Λαρνάκι και η Καμιώτισσα κοκκινίζουν όσο ποτέ.
    Η μαρίνα της Ιτέας ρημάζει περιμένοντας τον ξένο "επενδυτή".
    Αυτά και άλλα πολλά παραλείφθηκαν από τον απολογισμό του Δημάρχου.
    Απλώς άλλη μια παράλειψη ήταν και το θάψιμο από τους τοπικούς άρχοντες ενός τόσο σπουδαίου γεγονότος. Μάλλον θεωρήθηκε ασήμαντο μπροστά σε συμπόσια "Δελφικής Ιδέας". Ίσως να μην υπήρχαν και "μεγάλοι χορηγοί".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η καρδιά του Δελφικού τοπίου κάηκε.

    Κάηκε η κοιλάδα του Πλειστού; Κάηκε ο Κόχραν; Κάηκε το Χρισσό;
    Σημείωση για μη σκεπτόμενους: Αντιλέγω ότι κάηκε η καρδιά του Δελφικού τοπίου δεν σημαίνει ότι μειώνω/αποπροσανατολίζω την καταστροφή που έγινε στον ελαιώνα μας.

    Ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκα το περικυκλώνουν.

    Που ακριβώς; Ανεμογεννήτριες έχει τριάντα (;) πάνω από τα Πέντε Όρια. Φωτοβολταϊκά που; Μη μου πεις αυτά πίσω από το Λαρνάκι ... ;

    Το Λαρνάκι και η Καμιώτισσα κοκκινίζουν όσο ποτέ.
    Εμένα μου φαίνονται το ίδιο κόκκινα όσο ήταν και δέκα χρόνια πριν. Και είκοσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ως σημείωση για μη σκεπτόμενους μέχρι εκεί καλή είναι.
    Μη βγείς παραέξω όμως πρός σκεπτόμενους.Θα εκτεθείς,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Κόχραν και το Χρισσό είναι καρδιά του Δελφικού τοπίου;
    Αυτό που κάηκε τι είναι το συκώτι ή τα πνευμόνια;
    Το βέβαιο είναι πως κάποιοι ήθελαν να το δουν νεκρό το Δελφικό τοπίο.

    Οι ανεμογεννήτριες στα Πεντεόρια κάνουν το ηλιοβασίλεμμα στους Δελφούς πιο ωραίο κι από της Σαντορίνης.

    Η μνήμη και η όραση ατονούν με το χρόνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή