Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΕΡΟΣΥΛΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ!...


Πρίν λίγες ημέρες καταστράφηκε απο φωτιά το 20% του ελαιώνα στο ιερό Δελφικό πεδίο.
Υπεραιωνόβια ελαιόδενδρα που έθρεψαν γενιές γενεών και κόσμησαν τη γη του Απόλλωνα παραδόθηκαν στις φλόγες.
Δεν ερευνώ τις ευθύνες, που όντως υπάρχουν, και αναμένω τις ενέργειες της δικαιοσύνης.
Αυτό που ξενίζει είναι : α)  η υποβάθμηση της είδησης απο τα ΜΜΕ  αν και αυτό κάποιος κυνικός πραγματιστής θα το εξηγούσε σαν προστασία του τουριστικού μας προϊόντος (!) και
β) η απουσία της κυβέρνησης δια των αρμοδίων υπουργών που, σε ο,τι αφορά στους Δελφούς, σπεύδουν μόνο σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
Τόσο ο υπουργός πολιτισμού όσο και ο
υπουργός γεωργίας είχαν καθήκον να είναι παρόντες και να συμμετέχουν στον συντονισμό της πυρόσβεσης. Θα περιμέναμε να ήταν εδώ κι ας δήλωναν πως ευθύνεται ο “στρατηγός άνεμος”!

  Ο ελαιώνας των Δελφών, της Αμφισσας, της Ιτέας, του Χρισσού έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακός και προστατεύεται. Το τι σημαίνει “προστασία” όμως αφορά μόνο στις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών της γής και οχι στις ευθύνες του κράτους.
Επι πλέον η ευρύτερη περιοχή των Δελφών έχει χαρακτηρισθεί με νόμο του κράτους ως “Δελφικό τοπίο” με περιορισμούς στη δόμηση και σε άλλες δραστηριότητες των κατοίκων χωρίς αυτοί οι περιορισμοί να τους καθιστούν αποδέκτες κάποιων ανταποδοτικών παροχών και οφελημάτων. Είναι αυτονόητο και ορθόν πως δεν επιτρέπεται η αλλαγή χρήσης της γής (πχ απο ελαιοπαραγωγή σε κηπευτικά ή άλλη καλλιέργεια).
Δυσάρεστη είναι επίσης η στάση των τοπικών αρχών που, εκτός των άλλων, δηλώνουν ή διαρρέουν πως η ευθύνη της φωτιάς βαραίνει  τους αγρότες που δεν είχαν καθαρίσει τα κτήματά τους απο τα ξερά χόρτα. Δεν αναφέρουν όμως την δική τους ανεπάρκεια, την ανυπαρξία έργων προστασίας και τον κακό προγραμματισμό ενός συγκεκριμένου έργου που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Αυτόν τον καιρό πραγματοποιούνται στον ελαιώνα έργα για την καλύτερη άρδευσή του όπου εκτός των άλλων γίνεται και τοποθέτηση σωλήνων για την μεταφορά του νερού.
Δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη το πόρισμα της πυροσβεστικής υπηρεσίας αλλά λέχθηκε, και είναι μια ισχυρή εκδοχή,  πως απο σπινθήρα κατά την κοπή ή συγκόλληση μεταλλικού σωλήνα ξεκίνησε η φωτιά.
Εκτός απο την ευθύνη του εργολάβου τα ερωτήματα είναι αμείλικτα  όπως διατυπώθηκαν σε ενημερωτική σελίδα :
1. Υπάρχει επίσημο πόρισμα για την αιτία της φωτιάς από ανακριτικό τμήμα της ΠΥ;
2. Από τι προκλήθηκε η φωτιά;
Εάν υποθέσουμε ότι προκλήθηκε από τον εργολάβο:
α. Ποιος του ανέθεσε το έργο μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου; Γιατί το (απαραίτητο) έργο δεν έγινε την άνοιξη ή το φθινόπωρο / χειμώνα;
β. Είχε γίνει μελέτη των εργασιών; Εάν υπήρχαν "θερμές" εργασίες (τροχοί, συγκολήσεις κλπ) υπήρχε σχέδιο πρόληψης και αποφυγής κινδύνων (risk assesment / management); Ποιος το ενέκρινε;γ. Η ΠΥ απαγορεύει (και καλά κάνει)κάψιμο κλαδιών κλπ από 1η Μαϊου. Ήταν ενήμερη για την εργασία που ο εργολάβος είχε αναλάβει να κάνει υπό υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους;
Ο,τι κι αν ειπωθεί δεν μπορεί να αποτυπώσει την οδύνη για την μεγάλη καταστροφή.
Και δεν μπορεί να υποθέσει κανείς τι θα γινόταν αν συνεχίζονταν οι βορειοανατολικοί άνεμοι και η φωτία περνούσε απο το Χρισσό και ανέβαινε στους Δελφούς.
Αν κάποιοι σταθούν στον μεγάλο κίνδυνο, στην ιερότητα του χώρου ή στην πληγωμένη αισθητική του τοπίου δεν θα έχουν άδικο.
Ομως υπάρχουν κι αυτοί που τα ελαιόδενδρα ήταν κυριολεκτικά η ζωή τους. Μαθαίνουμε για οικογένειες, καθαρά αγροτικές, που έχασαν το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος των δένδρων τους.
Θα υπάρξει μέριμνα της πολιτείας γι αυτούς ή θα τους εξοντώσει διπλά η “κρίση”;
Και τελικά τι σημαίνουν οι Δελφοί για τον πρόεδρο της χώρας; τον πρωθυπουργό; το υπουργικό συμβούλιο;
Αν δεν σημαίνουν τίποτα ας βγούν να το δηλώσουν δημοσίως χωρίς αιδώ και χωρίς παρεξήγηση απο μέρους μας. Αλλωστε έχουμε πια πειστεί πως η αιδώς εκλείπει γενικώς απο το είδος τους.
Δελφικός
autochthonesellhnes
* Οι πληροφορίες και οι φωτογραφίες είναι απο τις τοπικές ενημερωτικές σελίδες :  fokidatv.blogspot.gr κλπ

1 σχόλιο:

  1. Οι τοπικοί φορείς τι έκαναν για να ευαισθητοποιήσουν τον πρόεδρο της χώρας, τον πρωθυπουργό, το υπουργείο πολιτισμού κλπ.
    Κυρίως τι έκαναν για να κινητοποιήσουν διεθνείς φορείς, όπως η UNESCO, η οποία έχει κηρύξει την περιοχή των Δελφών μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, για να υπάρξει βοήθεια από το εξωτερικό στην προστασία του δελφικού τοπίου;

    ΛΑΜΠΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΑΝ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΔΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ.
    ΓΙΑΤΙ;;;;;;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή