Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Ξεσηκώνονται για το ΤΑΙΠΕΔ που παίρνει τις ιαματικές πηγές της Στερεάς....

Σας αποστέλλουμε προς ενημέρωση σας Δελτίο Τύπου πρωτοβουλίας πολιτών της περιοχής μας, για την προσφυγή τους στο ΣτΕ ενάντια στην μεταβίβαση της ιαματικής πηγής Θερμοπυλών- Καλλιδρόμου στο ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.

Το Δελτίο Τύπου και το κείμενο της προσφυγής στο συνημμένο 



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ
Το τελευταίο διάστημα η συγκυβέρνηση εντείνει τις κινήσεις και ενέργειες ιδιωτικοποίησης της τουριστικής περιουσίας. Υλοποιεί «στρατηγικές» επιλογές και ειδικά μέτρα που αφορούν στην προώθηση τουριστικών επενδύσεων μαζικού( all-inclusive) χαρακτήρα, στην πλήρη ελαστικοποίηση των περιβαλλοντικών εγκρίσεων των επενδύσεων, στη συγκέντρωση αποφασιστικών και εκτελεστικών αρμοδιοτήτων σε κοινωνικά μη νομιμοποιημένες δομές (π.χ. ΤΑΙΠΕΔ), στην ουσιαστική αποδόμηση και απαξίωση των υφιστάμενων διοικητικών μηχανισμών του τουρισμού (ΥΠΟΤ, Ε.Ο.Τ., Ο.Τ.Ε.Κ.), στις προκλητικές επιχορηγήσεις, φοροαπαλλαγές και ατέλειες των μεγαλοεπενδυτών, στην κατ’ ουσίαν νομιμοποίηση πολεοδομικών παραβάσεων και αυθαιρεσιών, στην πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, στην καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων και στον εκμηδενισμό της κοινωνικής συμμετοχής στον αναπτυξιακό σχεδιασμό.
Πρόσφατα μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε η πλήρης κυριότητα, νομή και κατοχή των Ιαματικών Πηγών Θερμοπυλών – Καλλιδρόμου, της Υπάτης, τριών Ιαματικών Πηγών στα Καμένα Βούρλα  και η πηγή της Αιδηψού-Ιστιαίας, προκειμένου να «παραχωρηθούν» (βλ. πουληθούν) σε ιδιώτες.
Η εφαρμογή της παραπάνω στρατηγικής, υποτίθεται ότι θα οδηγήσει σε συνθήκες ανάπτυξης του τουρισμού και συνακόλουθα αύξησης της απασχόλησης. Ωστόσο, προκαλεί ταυτόχρονα και μία σειρά κρίσιμων ερωτημάτων-ζητημάτων, όπως:
-       Ποια θα είναι η ωφέλεια που θα προσπορίσει αυτού του είδους η ανάπτυξη στην κοινωνία;
-       Ποια μέριμνα έχει ληφθεί, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο πλούτος που θα προκύπτει θα έχει υψηλό βαθμό αναδιανομής,  με προτεραιότητα στην τοπική κοινωνία;
-       Ποια πρόβλεψη υπάρχει, ώστε η πολυθρύλητη αύξηση της απασχόλησης μέσω της αποκρατικοποίησης να μην συνεπάγεται στρατιές υπαμειβόμενων ημι-ανέργων ή εποχικά απασχολουμένων και εργαζομένων υπό διαρκή ομηρία;
-       Ποια μέριμνα έχει ληφθεί για την προστασία των αρνητικών επιπτώσεων των μαζικών αυτών επενδύσεων στις μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον γειτνιάζοντα με την επένδυση χώρο;
-       Πως θα αποφευχθεί η συστηματική αλλοίωση του πολιτισμικού περίγυρου και θα συνδεθούν οι επενδύσεις με την τοπική ιδιαιτερότητα, την παραγωγική οργάνωση και τις παραδόσεις;
-        Πως θα επιτυγχάνεται η ποιοτική ιδιαιτερότητα και η «μοναδικότητα» της τουριστικής εμπειρίας που θα απολαμβάνουν οι τουρίστες-πελάτες και δεν θα περιορίζεται η ελευθερία των τουριστών επισκεπτών να επιλέξουν μεταξύ των διαθέσιμων επιλογών;
Η εκποίηση αυτή έρχεται να συμπληρώσει την , έως σήμερα, μη αξιοποίηση και απαξίωση των ιαματικών πηγών και των υποδομών τους.
Εκτιμούμε ότι οι επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι τραγικές όχι μόνο επειδή  οι προορισμοί θα στερηθούν σημαντικούς πόρους και εργαλεία ανάπτυξης, αλλά και για τις χιλιάδες των λουομένων, καθώς είναι βέβαιο ότι το κόστος των ιαματικών λουτρών θα αυξηθεί υπέρμετρα.
Η πώληση των Ιαματικών Πηγών είναι παράνομη, δεδομένου ο νόμος 3498/2006 (ΦΕΚ 230 Α) εκτελεστικός του άρθρου 18 παρ1 του Συντάγματος προβλέπει ότι η κυριότητα των Ιαματικών Πηγών ανήκει στον ΕΟΤ, ο οποίος μπορεί μόνο να τις ενοικιάζει για περιορισμένο χρονικό διάστημα και όχι να τις πουλήσει.
Με το σκεπτικό αυτό εμείς, κάτοικοι της περιοχής και ενεργοί πολίτες, καταθέσαμε την Δευτέρα 03/06/2013 προσφυγή στο ΣτΕ κατά της μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ της  Ιαματικής Πηγής Θερμοπυλών –Καλλιδρόμου. Ταυτόχρονα θα προβούμε σε κάθε πρόσφορη νομική ενέργεια ώστε να προασπίσουμε και τις υπόλοιπες ιαματικές πηγές της περιοχής μας.
Καλούμε κάθε ενεργό πολίτη και  φορέα σε συντονισμό, για να αποτρέψουμε αυτό το, κοινωνικό, οικονομικό και οικολογικό έγκλημα.
Ακολουθεί το κείμενο της προσφυγής

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ.
    ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ. ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥΣ ΙΑΜΑΤΙΚΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ.
    ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΓΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΘΝΙΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ. ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΙ ΠΩΣ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΥΠΟΤΕΛΕΙΣ.
    ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΕΡΟ, ΤΟ ΙΑΜΑΤΙΚΟ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ.
    ΤΟ ΖΕΙΔΩΡΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΑΘ, ΤΟ ΝΕΡΑΚΙ ΜΑΣ, Η ΖΩΗ ΜΑΣ.
    ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ, ΣΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ, ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΖΩΗ.
    ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ ΝΑ ΠΑΛΕΨΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ, ΑΣ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΤΟΥ.
    ΩΣ ΑΙΔΩ, ΚΥΡΙΟΙ ΕΠΙΟΡΚΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.
    ΤΟΝ ΝΟΥ ΜΑΣ, ΑΔΕΡΦΙΑ! ΕΑΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΕΡΟ, ΤΟ ΙΑΜΑΤΙΚΟ, ΚΑΙ ΤΟ ΖΩΟΓΟΝΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΑΘ, ΘΑ ΠΟΥΝ, ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ, ΟΤΙ "Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΟΧΙ, ΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ". ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΔΗΛΑΔΗ.
    ΟΧΙ!
    ΕΑΝ ΔΕΝ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΘΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΣΙΓΟΥΡΑ.
    ΕΑΝ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ.
    ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ.
    ΟΡΘΙΟΙ!
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ/φουσέρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή