Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων των οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Παρνασσού Φωκίδας...

"ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΣΤΗ Δ.Ε ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ.



Ασπασία Π. Μανδρέκα
Βουλευτής Νομού Φωκίδας
Γραφείο Τύπου


Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Όπως ήδη έχετε ενημερωθεί με Δελτίο Τύπου, η Βουλευτής Φωκίδας, κ. Ασπασία Μανδρέκα, κατέθεσε την υπ’ αριθμ. πρωτ. 8788/22-3-2013 Κοινοβουλευτική Ερώτησή της προς τον κ. Υπουργό των Οικονομικών σχετικά με την «Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων των οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Παρνασσού Φωκίδας». Στην Ερώτηση αυτή, δε, έλαβε την υπ’ αριθμ. πρωτ. ΔΤΥΔ’ 1064864 ΕΞ 2013/12-4-2013 Απάντηση με την οποία ο αρμόδιος Υπουργός «άφηνε ανοιχτό» το θέμα της αναπροσαρμογής σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Στα πλαίσια όμως της αναπροσαρμογής των Αντικειμενικών Αξιών δίνεται η δυνατότητα για επανεξέταση και καθορισμό τιμών που να ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται στην αγορά των ακινήτων, πράγμα που μπορεί να σημαίνει και μείωση αυτών, όπου απαιτείται, εφόσον ξεπερνούν τις εμπορικές τιμές».
Κατόπιν αυτών η Βουλευτή Φωκίδας προέβη και στις εξής ενέργειες:
Α. Την 5η-6-2013 πραγματοποίησε συνάντηση με το Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Μαυραγάνη, κατά την οποία συζητήθηκε γενικότερα το θέμα των αντικειμενικών αξιών στο Νομό Φωκίδας αλλά και ειδικότερα στη Δημοτική Ενότητα Παρνασσού.
Β. Την 6η-6-2013 πραγματοποίησε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, κ. Α. Γούναρη, κατά την οποία συζητήθηκε το σχετικό θέμα ενδελεχώς. Στη συζήτηση μάλιστα συμμετείχε αρμόδιος για το θέμα τεχνικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα.
Γ. Η Βουλευτής Φωκίδας κατά τις ανωτέρω συναντήσεις κατέθεσε και σχετικό Υπόμνημά της το οποίο έλαβε αρ. πρωτ. 1784/6-6-2013 και του οποίου το περιεχόμενου έχει ως εξής:


ΑΣΠΑΣΙΑ Π. ΜΑΝΔΡΕΚΑ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ
Μητροπόλεως 1, Αθήνα
Εθν. Αντιστάσεως 20, Άμφισσα
Αθήνα, 13 Μαϊου 2013
Αριθμ. Πρωτ: 311


ΠΡΟΣ:

1. Υπουργό Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρα,
2. Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Μαυραγάνη,
3. Γ. Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, κ. Α. Γούναρη.


Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α

Θέμα: «Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων των οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Παρνασσού Φωκίδας».

Μετά την υπ’ αριθμ. πρωτ. 8788/22-3-2013 σχετική με το θέμα Ερώτησή μου προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών, την υπ’ αριθμ. πρωτ. ΔΤΥΔ’ 1064864 ΕΞ 2013/12-4-2013 Απάντηση αυτού και γνωρίζοντας ότι στα πλαίσια της σχεδιαζόμενης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών δίνεται η δυνατότητα για επανεξέταση και καθορισμό τιμών που να ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά των ακινήτων, έχω την τιμή να επανέρθω και απευθυνόμενη σε σας να ζητήσω την αναθεώρηση των αξιών των ακινήτων στη Δημοτική Ενότητα Παρνασσού του Δήμου Δελφών Φωκίδας.
Ειδικότερα, με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 1175023/3752/00ΤΥ/3752/00ΤΥ/Δ/28-12-2010 ΠΟΛ. 1200, (ΦΕΚ. τευχ. Β’, 2038/29-12-2010), απόφαση του Υπουργού Οικονομικών εντάχθηκαν από την 1η-1-2011 στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων 4.489 νέοι οικισμοί από 25 Νομούς της χώρας μεταξύ των οποίων και οικισμοί του Νομού Φωκίδας.
Με τον τρόπο αυτό καθορίστηκε ενιαία τιμή ζώνης 1.500 ευρώ/τετραγωνικό μέτρο για τις εντός ορίων οικισμού περιοχές του πρώην Καποδιστριακού Δήμου Παρνασσού και ήδη Δημοτικής Ενότητας Παρνασσού του Δήμου Δελφών Φωκίδας, (οικισμοί: Πολυδρόσου, Άνω Πολυδρόσου, Λιλαίας και Επταλόφου).
Είναι φανερό, όμως, ότι οι αντικειμενικές αξίες που καθορίστηκαν με την προαναφερόμενη απόφαση είναι πολύ υψηλές, άδικες φορολογικά, επιβαρύνουν αδικαιολόγητα τους δημότες, δεν παρέχουν τα κίνητρα και δεν δημιουργούν τους όρους για την ύπαρξη σταθερής οικιστικής ανάπτυξης στους οικισμούς αυτούς.
Στο σημείο αυτό, κι αν ακόμη υποθέσουμε ότι για τον καθορισμό της προαναφερθείσας τιμής ζώνης λήφθηκε υπόψη έρευνα στα στοιχεία των τότε αγοραπωλησιών ακινήτων στην περιοχή, θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα στοιχεία αυτά δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, (είναι πλασματικά), δεδομένου ότι αυτοί που επένδυαν στην περιοχή σε εξοχικές - παραθεριστικές κατοικίες προέβαιναν στις σχετικές αγοραπωλησίες καταβάλλοντας το τίμημα από προϊόν στεγαστικών δανείων. Όπως γίνεται αντιληπτό στον καθένα, αποτελούσε πρακτική να «εμφανίζεται» στα συμβόλαια όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τίμημα για τις αγοραπωλησίες αυτές ώστε και το αντίστοιχο τραπεζικό δάνειο που λάμβαναν οι αγοραστές να διαμορφώνεται στο μέγιστο δυνατό ποσό προς όφελός τους.
Σε κάθε, όμως, περίπτωση, τα τελευταία χρόνια η πτώση των τιμών των ακινήτων είναι διαρκής και οι πραγματικές τιμές που ισχύουν στην αγορά ακινήτου στην περιοχή έχουν καταρρεύσει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης με ολέθριο αποτέλεσμα οι αντικειμενικές αξίες να αφίστανται σημαντικά από τις εμπορικές – πραγματικές αξίες. (Οι αντικειμενικές είναι κατά πολύ υψηλότερες των εμπορικών – πραγματικών αξιών που ισχύουν στην αγορά).
Επειδή οι μόνιμοι κάτοικοι των οικισμών της Δ.Ε Παρνασσού στους οποίους ανήκει και το συντριπτικό ποσοστό της πλειοψηφίας των ιδιοκτησιών υφίστανται σήμερα την, από τη διαμορφωθείσα κατάσταση, εις βάρος τους αδικία, μη δυνάμενοι να ανταπεξέλθουν στους φόρους και τις επιβαρύνσεις που συνδέονται με τις ιδιοκτησίες τους.
Επειδή η κατάσταση αυτή ιδίως στις μέρες μας, που βιώνουμε εξαιρετικά μεγάλη κρίση, όχι μόνο αποτελεί τροχοπέδη για την οικιστική και εν γένει ανάπτυξη της περιοχής αλλά επιβαρύνει εξαιρετικά τον αγώνα για επιβίωση της πλειοψηφίας των πολιτών.
Επειδή είναι αδήριτη η ανάγκη αλλά και βάσιμο, από κάθε άποψη, το αίτημα να αναθεωρηθούν οι αντικειμενικές αξίες στην περιοχή.
Για όλους αυτούς τους λόγους, Σάς παρακαλώ να στέρξετε στο αίτημά μου και να προβείτε σε κάθε ενέργεια ώστε να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες της Δ.Ε Παρνασσού του Δήμου Δελφών προκειμένου αυτές να προσεγγίσουν τις πραγματικές, αγοραίες αξίες που ισχύουν για τα ακίνητα της εν λόγω περιοχής.

Συνημ. στο παρόν:

1. αντίγραφο της υπ’ αριθμ. πρωτ. 8788/22-3-2013 Κοινοβουλευτικής Ερώτησής μου προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών,
2. αντίγραφο της υπ’ αριθμ. πρωτ. ΔΤΥΔ’ 1064864 ΕΞ 2013/12-4-2013 Απάντησης του κ. Υπουργού Οικονομικών,
3. σχετικός φάκελος που μού διαβίβασε ο Πρόεδρος του Δ.Σ Δελφών με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 12834/10-5-2013 έγγραφό του.


Με τον δέοντα σεβασμό,

Ασπασία Π. Μανδρέκα,
Βουλευτής Φωκίδας."

5 σχόλια:

  1. ΙΔΟΥ!! Η Υψηλή πολιτική τέχνη της γνωστής παλιομοδίτικης Μαυρογιαλούριας πολιτικής τακτικής σκέψης.
    Ενώ ψηφίζουμε την σχιζοφρένια ως φορολογικό νόμο με γνώμονα την αύξηση των εσόδων.. τρομάρα μας....κατόπιν κάνουμε "ερωτήσεις" με τις οποίες αποβλέπεται ξεκάθαρα ο ιδεοτελής στόχος (ναι!! και σαφώς κάνω δίκην προθέσεων) της συγκράτησης των όποιων ψήφων έχουν απομείνει στο δισάκι της βουλευτού μας....
    Αυτή η συμπεριφορά λίαν επιεικώς και ασφαλώς μπορώ να πω και να την χαρακτηρίσω ,..ότι συγκαταλέγεται αλλά και αποτελεί το «όνειδος» της επαρμένης κακουργίας.
    Εσείς δεν μπουχτίσατε πια με την πολιτική συμπεριφορά της σοφιστείας, τις τιπολογίες, τους εξυπνακισμούς, τα κούφια λόγια και τους αυθάδεις χαμαιλεοντισμούς???
    ΗΜΑΡΤΟΝ ΠΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να μας πει και πόσο είναι στα εκτός σχεδίου οι βιλάρες με τις εσωτερικές πισίνες και ζακουζι που χτίστηκαν αφού πρώτα αποψίλωσαν τον δασικό δρυμό του παρνασσού οι μεγαλοδημοσιογράφοι , πολιτικοί, μεγαλογιατροί και δικηγόροι. Θα γελάσετε, πληρώνουν λιγότερα από ότι οι καλύβες για τα πρόβατα. Ψάξτε το!!!!! Δεν μπορώ να καταλάβω τι σχέση έχει ο μόνιμος κάτοικος του Πολύδροσου που βρήκε ένα σπιτάκι απ τον παππού του να πληρώνει το ίδιο με έναν που ήρθε στον Παρνασσό να ξεπλύνει το μαύρο χρήμα που απέκρυπτε εδώ και χρόνια επιμελώς απ την εφορία και έφτιαξε την βιλάρα του για τα χειμερινά Σαββατοκύριακά του. Νίκος Β. Σταντζούρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγω θα της προτεινα να παρεμβει , ετσι ωστε να ....βελτιωθουν οι βαθμοι των μαθητων του Νομου στις Πανελλαδικες εξετασεις!!!! Ελεος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εντάξει,μην κουράζεστε με άλλα σχόλια,έχουμε αντιληφθεί ότι σας ενοχλεί η κοινοβουλευτική δραστηριότητα της κ.Μανδρέκα,αλλά όχι ρε παιδιά να εκφράζετε την ενόχλησή σας με τέτοιο τρόπο που να προδίδει ότι είστε σε διατεταγμένη αποστολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο SCRPGE ΓΙΑ TON ΦΟΒΟ ΤΩΝ ΙΟΥΔΑΙΩΝ2 Ιουλίου 2013 στις 9:55 π.μ.

    δεν ενοχλεί η "δραστηριτητα".....η "σφαγη" που ψηφισε και με τα δυο της χερια ενοχλεί....πάντως ανώνυμε 11:08 μ.μ....ποιος ειναι σε διατεταγμενη υπηρεσία φαίνεται ,κραυγαζει,...οσο και να θελεις να ριξεις Σταχτι στα ματια ...το ξερεις και εσυ καλα και το αφεντικο σου..... ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΜΗΝΙΝ ΣΤΗΝ ΦΩΚΙΔΑ.... και ειδικα στην ΙΤΕΑ.... οσο ακομα μπορει και κυκλοφορα η Μανδρεκα ...ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΤΗΣ ΛΕΝΕ ΟΥΤΕ ΚΑΛΗΜΕΡΑ,,,,,,εκτος απο τα γνωστα "ξεσκονοπανα"..... ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ...ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ "ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ" ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΑΣ..
    ΤΟΣΟ ΕΣΕΙΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΑ ΞΕΣΚΟΝΟΠΑΝΑ ΣΑΣ ΕΣΤΕ ΣΕ ΠΑΝΙΚΟ... ΟΥΤΕ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΛΟΓΟΚΛΟΠΗ .... CLOPY PASTE ... αφηστε λοιπον κατα μερους τις γκεμπελικες πρακτικες και τα δηθεν προβοκατορικα σχολιακια σας με τους γνωστους σας παπαγαλους ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή