Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση του ΕΠΑΛ Άμφισσας...







   Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 14-5-2013 η εκδήλωση ενημέρωσης και πολιτισμού του ΕΠΑ.Λ. Άμφισσας στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Άμφισσας και εν συνεχεία στην Πλατεία Κεχαγιά. Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν πολλοί συμπολίτες μας που ενδιαφέρθηκαν να ενημερωθούν, αλλά και να ψυχαγωγηθούν.
Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου, υπήρξε ενημέρωση για τους τομείς και τις ειδικότητες του ΕΠΑ.Λ. Άμφισσας. Υπήρξαν ομιλίες από το διευθυντή του ΕΠΑ.Λ. 



  Άμφισσας και το διευθυντή του 1ου Σ.Ε.Κ. Άμφισσας. Ενώ στη συνέχεια, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου παρουσίασαν τους τομείς Μηχανολογίας, Οχημάτων, Δομικών Έργων, Ηλεκτρονικής, Ηλεκτρολογίας, Υγείας – Πρόνοιας, Γεωπονίας – Τροφίμων & Περιβάλλοντος, Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών, Πληροφορικής, καθώς και τις ειδικότητες που λειτουργούν. Σημειώνεται πως το σχολείο διαθέτει κατάλληλα εργαστήρια ώστε να μπορεί να υποστηρίξει όλους τους παραπάνω τομείς.
Παράλληλα, υπήρξε ενημέρωση για το πλαίσιο λειτουργίας του Επαγγελματικού Λυκείου. Στην Α΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. έχουν δικαίωμα να εγγραφούν μαθητές με απολυτήριο Γυμνασίου. Στη Β΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. δικαίωμα εγγραφής έχουν οι μαθητές που έχουν ολοκληρώσει τη φοίτησή τους στην Α’ τάξη ΕΠΑ.Λ. ή Γενικού Λυκείου. Επίσης, δικαίωμα εγγραφής έχουν και οι απόφοιτοι Α’ κύκλου Τ.Ε.Ε. Τέλος, δικαίωμα εγγραφής στη Γ’ τάξη έχουν όσοι μαθητές έχουν αποφοιτήσει από τη Β’ τάξη ΕΠΑ.Λ.


  Η εκδήλωση πολιτισμού που ακολούθησε στην Πλατεία Κεχαγιά περιελάμβανε πλούσιο πρόγραμμα με χορό και ποικιλία ακουσμάτων. Πιο συγκεκριμένα:
- Το χορευτικό του ΕΠΑ.Λ. Άμφισσας με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό Ελένη Ανθιμοπούλου εκτέλεσε παραδοσιακούς χορούς.
- Το ροκ συγκρότημα του ΕΠΑ.Λ. Άμφισσας με υπεύθυνο τον εκπαιδευτικό Ιωάννη Σύρο εκτέλεσε κομμάτια σύγχρονων ελλήνων καλλιτεχνών.
- Συγκρότημα πνευστών με συμμετέχοντες από τη Φιλαρμονική Δήμου Άμφισσας και υπεύθυνο τον εκπαιδευτικό Βασίλη Μπράτσο εκτέλεσε μουσικά κομμάτια μεγάλων Ελλήνων δημιουργών του 20ου αιώνα.
- Ορχήστρα με υπεύθυνο τον εκπαιδευτικό Ιωάννη Σύρο εκτέλεσε λαϊκά τραγούδια.
Σημαντική η συμβολή στην υποστήριξη των παραπάνω συγκροτημάτων ήταν η συμμετοχή του εκπαιδευτικού κ. Αργύρη Ιωάννου του Μουσικού Σχολείου Άμφισσας στα ντραμς.          


  Η διευθύνσεις του ΕΠΑ.Λ. και 1ου Σ.Ε.Κ. Άμφισσας ευχαριστούν θερμά όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης για την επιτυχία της.

    Ομιλία Δ/ντή ΣΕΚ
  Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι.
  Χριστός  Ανέστη  και χρόνια πολλά.

  Τα ΣΕΚ (Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα) είναι ξεχωριστές σχολικές μονάδες και έχουν  αυτοτελή διοικητική δομή στην λειτουργία τους.
       Ο βασικός στόχος των ΣΕΚ είναι να εξυπηρετούν την  διεξαγωγή  των  εργαστηριακών  μαθημάτων  των ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ  και ΙΕΚ.
        Το δικό μας ΣΕΚ,  που λειτουργεί από το σχολικό έτος 1999-2000 συνεργάζεται με το ΕΠΑΛ και το ΙΕΚ  Άμφισσας και διαθέτει 17 εργαστηριακές αίθουσες με εξοπλισμό ικανοποιητικού επιπέδου.  
       Οι δυνατότητές του όμως είναι πολύ μεγαλύτερες και  αξιοποιώντας τες δείχνει  εξωστρέφεια προσφέροντας και κοινωνικό έργο.
        Οι δράσεις του  1ου ΣΕΚ Άμφισσας είναι πάρα πολλές .
      Ενδεικτικά  αναφέρουμε  ότι έχουν περατωθεί περισσότερα από 20 προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων στην Πληροφορική σε συνεργασία με το ΙΔΕΚΕ και το ΚΕΕ. που είναι φορείς του Υπουργείου Παιδείας με συμμετοχή εκπαιδευόμενων από όλο το νομό της Φωκίδας .
     Από τον τομέα Πληροφορικής κατασκευάστηκαν ιστοσελίδες για φορείς της περιοχής μας όπως οι: Φιλαρμονική Δήμου Άμφισσας, Αρχαιολογικό Μουσείο Άμφισσας, Λαογραφικό Μουσείο Γραβιάς, Λαογραφικό Μουσείο Αγόριανης και το Μουσείο Δελφικών Εορτών. Επίσης, δημιούργησε τα ιστολόγια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Άμφισσας και του παραρτήματός της, της Βιβλιοθήκης Γιώργου Γάτου. Ακόμη, ο τομέας Πληροφορικής έχει αναπτύξει το λογισμικό δανεισμού της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Άμφισσας, ενώ έχει ψηφιοποιήσει και αρχειακό υλικό με ενδεικτική περίπτωση αυτή του αρχείου Αλέξανδρου Δελμούζου. Ο τομέας Πληροφορικής έχει συνεχή συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Άμφισσας εδώ και μια δεκαετία.
       Επίσης, έχουμε συμμετοχή, τα τελευταία χρόνια, με αρκετές δεκάδες συνεργασιών με ευρωπαϊκά σχολεία από Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ισπανία, Σουηδία, Τουρκία, Κύπρο, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ιταλία,  Λιθουανία, Πολωνία, FYROM, κλπ. μέσω του προγράμματος  eTwinning προβάλλοντας κατά κύριο λόγω  τις ομορφιές και τα αξιοθέατα της περιοχής μας.
   Μάλιστα, με στοιχεία που είδαμε μέσω της ιστοσελίδας του eΤwinning το σχολικό έτος 2008-2009, το 1ο Σ.Ε.Κ. Άμφισσας, βρισκόταν στη 2η  θέση πανελλαδικά με βάση τον αριθμό των συνεργασιών.
      Βοηθήσαμε στην οργάνωση, εγκατάσταση και συντήρηση εργαστηρίου Η/Υ στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.  Άμφισσας. Επίσης, στη συντήρηση και αποκατάσταση προβλημάτων στα εργαστήρια Η/Υ των 2ου και 3ου Δημοτικών Σχολείων Άμφισσας.
      Βοηθήσαμε στην εγκατάσταση και συντήρηση δύο συστημάτων Η/Υ στην έδρα των σκακιστικών συλλόγων της Άμφισσας.
     Σε συνεργασία με το Σύλλογο Αγιοθυμιωτών, ο τομέας Πληροφορικής προχώρησε στην ψηφιοποίηση του βιβλίου: «Η Φωκίδα της επανάστασης» (Τόμος Ι) του Ε.Ν.Σταθόπουλου, ενώ φέτος ψηφιοποιήθηκαν βιβλία του ιστορικού Θανάση Χρήστου.
     Εκτός αυτού, το 1ο ΣΕΚ Άμφισσας έχει προβεί και σε τέσσερις εκδόσεις βιβλίων.
    Ο τομέας Πληροφορικής  σχεδίασε και κατασκεύασε ημερολόγια τοίχου με θέματα: (α) την Άμφισσα και τη Φωκίδα (β) τις συνεργασίες eTwinning 2005-2012 (γ) τον ποιητή Άγγελο Σικελιανό και (δ) με  ντόπιους καλλιτέχνες (Παναγιώτης Καργάκος – Ηλίας Αργυρόπουλος).
     Στα πλαίσια της δράσης «Πάμε Ελλάδα», δημιουργήσαμε πεντάλεπτη ταινία με θέμα: «Μια βόλτα στο Δήμο Δελφών», την οποία «ανεβάσαμε» σε δικτυακό τόπο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και στη Βικιπέδια. Το ίδιο συνέβη και με την ταινία «Γλυκό του κουταλιού» του Π. Μισερλή του Σ.Δ.Ε. Άμφισσας, της οποίας το μοντάζ έγινε στα εργαστήρια Πληροφορικής του 1ου Σ.Ε.Κ. Άμφισσας.
     O Τομέας Υγείας–Πρόνοιας με τα τμήματα Νοσηλευτικής και Βρεφονηπιοκόμων κάνουν κάθε χρόνο επισκέψεις στους παιδικούς σταθμούς και στα γηροκομεία Άμφισσας και Ιτέας και προσφέρουν εθελοντική εργασία.
    Γενικά, προσφέρουμε τεχνική υποστήριξη σε διάφορες εκδηλώσεις.
    Επίσης και οι άλλοι τομείς  προσφέρουν εργασία όπου χρειάζεται. 
    Αυτές είναι  μερικές από τις δραστηριότητες μας που αφορούν το κοινωνικό μας έργο. Όμως οι δραστηριότητες μας δεν τελειώνουν εδώ .
    Έχουμε πραγματοποιήσει πλήθος προγραμμάτων είτε μόνοι μας είτε σε συνεργασία με πανεπιστήμια για εκπαίδευση ή επιμόρφωση εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης σε όλα τα επίπεδα. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις, τα τελευταία δυο χρόνια είναι ή επιμόρφωση εκπαιδευτικών σε εξειδικευμένα προγράμματα διδασκαλίας, όπως η ασύγχρονη εκπαίδευση  μέσω της μαθησιακής πλατφόρμας Moodle, τα ιστολόγια, η ηλεκτρονική τάξη και οι διαδικτυακές υπηρεσίες Web 2.
    Επίσης, έχουμε συμμετάσχει  με έργα στα προγράμματα  ΔΑΙΔΑΛΟΣ της τεχνικής εκπαίδευσης με αρκετές διακρίσεις από τους τομείς Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας, Κατασκευών και Πληροφορικής. Ενώ διοργανώσαμε, τα τελευταία χρόνια, και δυο διαγωνισμούς φωτογραφίας μέσω διαδικτύου.

         
Ομιλία Δ/ντή ΕΠΑΛ
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, 
           σας καλωσορίζουμε στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από το  ΕΠΑ.Λ. 'Αμφισσας, σε συνεργασία με το 1ο Σ.Ε.Κ. Άμφισσας και σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας.
          Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την ενημέρωση της τοπικής μας κοινωνίας για την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, ώστε οι μελλοντικοί μαθητές μας να έχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τις επαγγελματικές προοπτικές που προσφέρει το Σχολείο μας.
          Η Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση αποβλέπει στο συνδυασμό της γενικής παιδείας με την τεχνική επαγγελματική γνώση, με ειδικότερους σκοπούς την ανάπτυξη των ικανοτήτων, της πρωτοβουλίας, της δημιουργικότητας και της κριτικής σκέψης των μαθητών, τη μετάδοση των απαιτούμενων τεχνικών και επαγγελματικών γνώσεων και την ανάπτυξη των συναφών δεξιοτήτων τους καθώς και την παροχή στους μαθητές των γνώσεων και εφοδίων για τη συνέχιση των σπουδών τους στην επόμενη εκπαιδευτική βαθμίδα. Επιπλέον, τα Επαγγελματικά Λύκεια δίνουν επαρκή γενική παιδεία και παρέχουν επαγγελματική εκπαίδευση με εύρος, η οποία δεν απαξιώνεται με το χρόνο αλλά αποτελεί ισχυρή βάση για μελλοντικές νέες επαγγελματικές ενασχολήσεις με την πρόοδο της τεχνολογίας. 
          Οι τομείς που μπορούν να λειτουργήσουν στο Επαγγελματικό Λύκειο είναι οι εξής:
           1.  Μηχανολογίας
           2.  Οχημάτων
           3.  Ηλεκτρολογίας
           4.  Δομικών Έργων
           5.  Εφαρμοσμένων Τεχνών
           6.  Ηλεκτρονικής
           7.  Υγείας Πρόνοιας
           8.  Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος
           9.  Πληροφορικής
          10.  Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών
          11.  Ναυτικού (Πλοιάρχων και Μηχανικών)
           Στους αποφοίτους του ΕΠΑ.Λ. χορηγούνται με ενδοσχολικές εξετάσεις απολυτήριο Λυκείου, ισότιμο με το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου, τόσο για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όσο και για την πρόσληψη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και πτυχίο επαγγελματικής ειδίκευσης, που παρέχει το δικαίωμα να λάβουν άδεια άσκησης επαγγέλματος και πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, οι απόφοιτοι ΕΠΑ.Λ. έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται στα ΙΕΚ, και κατά προτεραιότητα σε τμήματα ανάλογης ειδικότητας με αυτήν του πτυχίου τους. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η πλειονότητα των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στο Νομό Φωκίδας είναι απόφοιτοι του ΕΠΑ.Λ. του Τ.Ε.Ε. του ΤΕ.Λ. της Τ.Ε.Σ. της Μέσης και Κατωτέρας Σχολής Άμφισσας.
            Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού που ανήκει στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Φωκίδας, για την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη του εκπαιδευτικού μας έργου, καθώς και για τη σημαντική του βοήθεια στον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών μας. 
!

2 σχόλια:

  1. Φοβερη εκδήλωση . Συγχαρητήρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φοβερη εκδήλωση.Συγχαρητήρια στα παιδια και τους καθηγητες του ΕΠΑΛ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή