Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Απάντηση Κουφάλη στην Νίκη Βούλγαρη: δεν αντέχετε τις συγκεντρώσεις ...γι' αυτό συνάντησα τοίχο!!!


                                                        

 Μετά το έγγραφο της απαντητικής επιστολής της  προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Ιτέας σε επιστολή μου για συγκέντρωση και συζήτηση των προβλημάτων της πόλης μας, εκτιμώ ότι μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματα σας, χωρίς σχόλια δικά μου, τα οποία  δεν χρειάζονται γιατί είναι εύκολο ο κάθε δημότης μπορεί να διαμορφώσει την άποψή του! 

 Σε σχέση  με τα τεκταινόμενα στην Δημοτική μας Κοινότητα, θέλω να πληροφορήσω με την επιστολή μου τους δημότες, γιατί συνάντηση ζωντανή μαζί σας όπως καταλαβαίνετε δεν θα υπάρξει: 

 Οι κυβερνώντες τον Δήμο δεν αντέχουν τις συγκεντρώσεις και τους απολογισμούς!  Γνωρίζουν τι έχουν να αντιμετωπίσουν  και το απεύχονται, παρά την πρόβλεψη του Νόμου ότι κάθε χρόνο πρέπει να γίνεται δημόσια λογοδοσία.

 Δεν είναι τυχαίο που έως τώρα, μόνο στο Δήμο μας,  δεν έχει γίνει συνολικός απολογισμός από τον κ. Δήμαρχο, και αυτή η γραμμή φυσικά κατεβαίνει και προς τα κάτω.

  Όταν ξεκίνησε η θητεία μας και σύμφωνα μα τον Νόμο του Καλλικράτη (Ν.3852/2010) υπήρχε η εντύπωση ότι οι Κοινότητες  θα είχαν αρκετές αρμοδιότητες και  οι Δήμαρχοι θα μπορούσαν να εκχωρήσουν επί πλέον αρμοδιότητες με στόχο την ελάφρυνση του Δημοτικού Συμβουλίου για να ασχοληθεί με την κεντρική πολιτική κατεύθυνση του Δήμου.

 Αυτό ήταν και είναι η Μεγάλη Απάτη.

 Ο στόχος του Καλλικράτη δεν ήταν αυτός, αλλά κάτι άλλο.

 Με το προσωπείο που σας ανέφερα ο τελικός στόχος ήταν η απορρόφηση κάποιων Καποδιστριακών Δήμων με σχετικά καλή διαχείριση (π.χ. Ιτέα ) με ελλειμματικούς Δήμους (π.χ. Άμφισσα,  Γαλαξίδι) με απώτερο όφελος την εξυπηρέτηση των δανείων των υπερχρεωμένων Δήμων.

 Η ζημιά πού υπέστη η πόλη μας από το Καλλικράτη είναι πάρα πολύ μεγάλη. Μόνο με επιμονή,  σε βάθος χρόνου, και με την προϋπόθεση ότι θα αλλάξουν κάποιοι συσχετισμοί στην κεντρική κυβερνητική πολιτική είναι δυνατόν να υπάρξει αλλαγή.   
 Όσον αφορά στις Δημοτικές Κοινότητες,  ας εξετάσουμε τι τέλος πάντων αρμοδιότητες έχουν και τι δουλειά κάνουν.

-Η μόνη κάπως ουσιαστική αρμοδιότητα είναι η διαχείριση των κονδυλίων της Σ.Α.Τ.Α.(Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης)  όπου είναι μέρος των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.
 Αυτά τα χρήματα επέτρεπαν στις Δημοτικές Κοινότητες να κάνουν τα ελάχιστα έργα.
Για τα έτη 2011 και 2012 πήραμε την αναλογία μας, ποσά δεν αναφέρω σκόπιμα γιατί το πνεύμα του άρθρου είναι να κατανοήσει ο αναγνώστης το κλίμα που επικρατεί, και με τι καθεστώς δουλεύουν οι επί μέρους Κοινότητες.

 Από το 2013 πληροφορήθηκα ότι με προφορική εντολή Δημάρχου η ΣΑΤΑ καταργείται χωρίς να αναφέρουν τους λόγους αυτής της κατάργησης.

 Προφανώς είναι η κακή οικονομική κατάσταση του Δήμου, αλλά για αυτό η Ιτέα δεν ευθύνεται.

-Μια άλλη αρμοδιότητα των Κοινοτήτων είναι η διαχείριση ενός μικρού ποσού με τον τίτλο "Λοιπά Διάφορα Έξοδα"  όπου με αυτά θα μπορούσε η πρόεδρος να αντιμετωπίσει κάποια τοπικού χαρακτήρα έξοδα. Το προβλεπόμενο  ποσό ήταν  για το 2011 ελάχιστο.

 Μετά από το 2011 αυτή η αρμοδιότητα καταργήθηκε.

-Υπάρχει στον Νόμο του Καλλικράτη η δυνατότητα οι πρόεδροι των Κοινοτήτων να διαχειρίζονται ένα ποσό με την μέθοδο της πάγιας προκαταβολής δηλαδή μετά από την κατάθεση των τιμολογίων να υπάρχει η δυνατότητα ανανέωσης του ποσού.

 Αυτή η διάταξη εδώ στον Δήμο μας ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ!

  Υπάρχουν και κάποιες άλλες αλλά είναι επουσιώδεις.
 Και βέβαια υπάρχουν πολλές γνωμοδοτικού χαρακτήρα αρμοδιότητες.
Αυτές κατά τη γνώμη μου δεν θα πρέπει να αναφέρονται καν σαν αρμοδιότητες γιατί δεν είναι.
Γνώμη είναι ελεύθερος να εκφράσει ο κάθε δημότης.
 Αρμοδιότητα είναι η δυνατότητα απόφασης και μόνο αυτή.

 Συμπερασματικά οι Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες χωρίς προϋπολογισμό έργων (ΣΑΤΑ), χωρίς πάγια προκαταβολή, χωρίς Λοιπά Έξοδα τι τους έχει απομείνει;
 Η απάντηση δεν είναι δύσκολη και είναι το ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΙΠΟΤΑ.

 Πολιτικές θέσεις εκφράζω, αυτή είναι η πραγματικότητα αν δεν μας αρέσει, ας την αλλάξουμε.

 Σε αυτό το περιβάλλον θέλησα να προκαλέσω μια συζήτηση για το πού πάμε και συνάντησα τοίχο.


 Η συζήτηση αυτή έως σήμερα  γίνεται μόνον μέσα από τα μέσα ενημέρωσης που είναι πλέον ο μόνος τρόπος για την ενημέρωση των δημοτών...

Ιτέα 22 Απριλίου 2013   
Θανάσης Κουφάλης
Σύμβουλος Αντιπολίτευσης 
Δημοτικής Κοινότητας Ιτέας
       


  
  


    

10 σχόλια:

  1. Απ οτι ξερω...ο ερωτων Δημ Συμβουλος ειναι ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ και ξερει τι ζητα !!!!

    Η κα Προεδρος ως μη (οικονομολογος )
    ΟΥΤΕ ΞΕΡΕΙ ΟΥΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ν απαντησει !!!

    Τωρα γιατι ειναι ΠΡΟΕΔΡΟΣ (??? !!!).

    Αρμαγεδδων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ? ΣΤΑΥΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΗΠΩΣ ΑΠΟ ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχώς δεν αποφασίζουν για τις πόλεις τους τα τοπικά συμβούλια, ειναι εντελώς απαξιωμενα, οι πρόεδροι απλα υπογράφουν τα πιστοποιητικά θανάτων, έτσι ορίζει ο Καλλικρατης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επιστροφη στη νομιμοτητα των τριων Δημων στη Φωκιδα.
    Φτανει πια η κωμωδια αυτου του Δημου-τερατος των 8-
    πρωην Δημων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΕ ΚΟΥΦΑΛΗ ΤΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΝΕΙΣ ;ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ; ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΔΩ ΤΩΡΑ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μέσα από τα άρθρα μου εκφράζω τον εαυτό μου καί μόνο.
      Ο κάθε πολίτης έχει τίς απόψεις του, και με ελευθερία τίς δημοσιεύει.
      Καί βέβαια υπάρχουν και φερέφωνα αλλά εδώ ακριβώς έρχεται ο ενεργός πολίτης πού επιβάλλεται να τους απομονώσει.
      Μετά από αυτά τα γεγονότα δεν σταματώ, ούτε παρατώ το έργο μου.
      Θεωρώ υποχρεωσή μου πρός τον κόσμο που με ψήφισε, να συνεχίσω με όσα μέσα εχω στη διαθεσή μου.

      Διαγραφή
  7. ΚΑΙ ΕΣΥ ΡΕ ΣΥΝΗΓΟΡΕΙ ΤΗΣ ΝΙΚΟΛ,ΓΙΑ ΠΕΣ ΜΑΣ ΔΗΛΑΔΗ,Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΚΑΝΕ?ΤΗΣ Ν.Δ.?ΓΙΑΤΙ Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΟΤΙ Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΕΙ ΕΠ´ΑΥΤΟΥ.....ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΞΕΡΩ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΓΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΔΗΜΩΝ ΣΤΗΝ ΦΩΚΙΔΑ...ΓΙΑ ΨΑΧΤΗΤΕ ΛΙΓΑΚΙ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ρε αυτοί τα έχουν καταργήσει όλα ο Φσκς το μόνο που έκανε ήταν που έκανε τη σύζυγο Βς=[
    -* γραμματεα της προέδρου ΝΙΚΟΛ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κύριε Κουφάλη, ισως είναι και καλύτερα για σας που συναντήσατε τοίχο γιατί μπορεί να κρατούσατε και τη ΟΜΠΡΕΛΑ της εάν γινόταν η συγκέντρωση. Εάν δεν καταλάβετε και εσείς και πολλοί άλλοι ότι είσαστε ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ αυτά θα παθαίνετε. Εχετε δικαίωμα αλλα και ηυξημένη υποχρέωση (μετα τον τοίχο) να κάνετε εσείς όχι μία αλλά όσες θέλετε συγκεντρώσεις και να μας ενημερώνετε. Τα περι ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και ΑΔΕΙΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ είναι καραμέλες της συμπολίτευσης.Αυτά που έχετε να πείτε,εάν έχετε, κάντε μόνοι σας.Θέλετε και παρέα? Σας το απαγορεύει κανένας? Παριμένουμε! και καλέστε τους να σας ακούσουν. Και αν θέλουν ας έλθουν.Μόνο να ακούσουν όμως! Εάν θέλουν να μιλήσουν (να απαντήσουν)..στη δική τους συγκέντρωση. Αντε ξυπνήστε επί τέλους! Δεν θα φταίνε μόνο αυτοί... στη τελική

    ΑπάντησηΔιαγραφή