Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Παμφωκικό συλλαλητήριο στην Άμφισσα για τα Σχολεία!


  

   Μετά την διασυλλογική ανακοίνωση και των Συλλόγων γονέων του Δήμου Δελφών, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη τη Φωκίδα  θα παραμείνουν κλειστά αφού μαθητές, γονείς  και δάσκαλοι θα συμμετέχουν στην γενική εκπαιδευτική κινητοποίηση στην Άμφισσα.


 Σε όλες τις πρωτοβάθμιες σχολικές μονάδες του Νομού καθώς και στα οικεία Τοπικά Συμβούλια πραγματοποιήθηκαν έκτακτες συνελεύσεις με ανάλογα ψηφίσματα.

  Στον Δήμο Δελφών όλοι οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και φορείς εξέδωσαν καταδικαστικά ψηφίσματα, όπως άλλωστε και στον Δήμο Δωρίδας, όπου πρωτοστάτησε ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης, ο οποίος συναντήθηκε  με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προκειμένου να ενημερώσει για το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργούν στην περιοχή οι προτάσεις του Υπουργείου με την κατάργηση οργανικών θέσεων δασκάλων και συγχωνεύσεις σχολείων.


Επίσης δραματική είναι και η ανακοίνωση  της Τ.Ο. Νέας Δημοκρατίας Λιδωρικίου: 

  ...Η υποβάθμιση, κατάργηση και συγχώνευση σχολικών μονάδων πρέπει να γίνεται μετά από πλήρη και εμπεριστατωμένη εισήγηση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης και μετά από γνωμοδότηση του αρμοδίου οργάνου της τοπικής αυτοδιοίκησης, το οποίο λαμβάνει υπόψη του τις απόψεις, της τοπικής κοινωνίας, των εκπροσώπων των σχολικών μονάδων και των συλλόγων γονέων, οι οποίοι γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

Η οποιαδήποτε αναδιάρθρωση των σχολείων θα πρέπει γίνεται όχι με οικονομίστικα και λογιστικά κριτήρια  αλλά με αυστηρά παιδαγωγικά κριτήρια, υπηρετώντας κατά αρχήν τον μαθητή και την εκπαιδευτική κοινότητα.

Οι δρομολογούμενες αποφάσεις, για υποβάθμιση ή κατάργηση στα Δημοτικά Σχολεία, καθώς και η συνένωση ή κατάργηση ή οποιαδήποτε άλλη μεταβολή στα οκτώ Νηπιαγωγεία, του Δήμου Δωρίδος, οδηγούν στη ραγδαία υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών παιδείας.

Θεωρούμε ότι το βασικό κριτήριο για τον υποβιβασμό, τη κατάργηση ή τη συνένωση σχολικών μονάδων, είναι οικονομικό και δεν έχει καμία σχέση με την εκπαιδευτική και παιδαγωγική διάσταση που θα όφειλαν να έχουν οι αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας.

Η μεθόδευση του Υπουργείου Παιδείας οδηγεί στην αφαίρεση του δημοκρατικού ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης, των συλλόγων γονέων και των συλλογικών οργάνων της σχολικής κοινότητας, αφού καταστρατηγεί τη νομοθεσία αλλά και το ουσιώδες δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών να αποφασίζουν.

Δεν λαμβάνονται υπόψη, η γεωμορφολογία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής μας και οι δυσκολίες που απορρέουν για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Η κατάργηση οργανικών θέσεων θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα και σε υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και της ποιότητας των δημόσιων σχολείων.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

α) Την ανάκληση της εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, (τοπική αυτοδιοίκηση, εκπρόσωποι των σχολικών μονάδων, σύλλογοι γονέων), στη λήψη αποφάσεων.

β) Την μη υποβάθμιση - κατάργηση - συγχώνευση στις σχολικές μονάδες του Δήμου Δωρίδος.
γ) Τη διατήρηση της οργανικότητας των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων του Δήμου μας.

Η Δημοτική Τοπική Επιτροπή Λιδωρικίου Νέας Δημοκρατίας, δηλώνουμε αντίθετοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια και με οποιαδήποτε μορφή, του Υπουργείου Παιδείας για τη μείωση των οργανικών θέσεων και τον υποβιβασμό των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Δωρίδος, η οποία θα οδηγήσει σε υποβάθμιση και απαξίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στην περιοχή μας.

Δηλώνουμε ότι θα στηρίξουμε ενεργά τις δράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας - μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων, «γιατί πολύ απλά οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί δεν είναι στατιστικοί αριθμοί και η παιδεία δε . διαιρείται».
ΔΗΜ.Τ.Ο. ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου