Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Η φρίκη του ΕΠΑΛ 'Αμφισσας: τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού....



Πού σταματάει η ευθύνη σας κ. δήμαρχε; 
Πού σταματάει το χρέος σας κ. βουλευτά;
Πού σταματάει η υποχρέωσή σας κύριε υπουργέ;


                                              Ν Τ Ρ Ο Π Η !



Εικόνες ντροπής ή εγκατάλειψης... σε κάθε περίπτωση εικόνες ευθύνης...





...μαθήματα ταπείνωσης για τα παιδιά ενός κατώτερου κόσμου....




...ιδρυματικό περιβάλλον για να ανθίσουν τα εφηβικά όνειρα...



...εγκλωβισμένα σε μια τσιμέντινη φάκα...


...ο τοίχος  υψώνεται για να κρύβει καλά τα βλέμματα....



...με ερωτηματικά που πρέπει να συμβιβάσουν την γνώση με την απόγνωση...



...όταν οι σχολικές πόρτες ανοίγουν στην φρίκη, πρέπει να μάθεις:...



   ...τα παιδιά σας θα τα στέλνατε εδώ κύριε υπουργέ;;;....




      ...μέσα στην μούχλα και την σαπίλα του "συστήματος";...




ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ
ΕΠΑΛ-  1ου ΣΕΚ- ΙΕΚ  ΑΜΦΙΣΣΑΣ

  Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται  το ΕΠΑ.Λ.  Άμφισσας το 1ο ΣΕΚ (Σχολικό εργαστηριακό κέντρο) και το ΙΕΚ  Άμφισσας κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 κατά το μεγαλύτερο μέρος του και ο όροφος της νότιας πτέρυγας στην δεκαετία του 1980 αποτελεί δε το μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα της περιοχής.
Από την κατασκευή του μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία σοβαρή προσπάθεια συντήρησής με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε οριακή κατάσταση από άποψη λειτουργίας του.
 Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι πάρα πολλά.
 Αρχίζοντας από την στέγη όπου υπάρχουν σπασμένα κεραμίδια τα νερά της βροχής έχουν σαπίσει την ξυλεία  και από τις οροφές να πέφτουν οι σοβάδες.
  Από τα παράθυρα τα νερά της βροχής μπαίνουν σε πολλά σημεία στις αίθουσες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λίμνες, ή τα νερά να τρέχουν πάνω στις καλωδιώσεις του Ηλεκτρικού ρεύματος. Υπάρχουν χώροι παροπλισμένοι διότι είναι αδύνατη ή επικίνδυνη η χρησιμοποίησή τους.
 Οι ρωγμές που έχει το κτήριο χρόνο με το χρόνο μεγαλώνουν και δημιουργούνται και νέες. Σε πολλά σημεία  του κτηρίου υπάρχει μόνιμη μούχλα συνεπώς και μόνιμη εστία μόλυνσης.
   Πάρα πολλά τα έγγραφα και οι προσωπικές επαφές των διευθυντών και της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης προς κάθε κατεύθυνση (Δήμο Άμφισσας, Τεχνική υπηρεσία του Δήμου, Νομαρχία, Περιφερειακή διεύθυνση) και σε βάθος τουλάχιστον δεκαετίας.  Για κάποια από τα έγγραφα είχαμε κάποιες επισκέψεις αρμοδίων, κάποιες υποσχέσεις  και για τα υπόλοιπα  πλήρη απαξίωση.
 Για την στατικότητα του κτηρίου ο αντιδήμαρχος  του Δήμου Δελφών   επισκέφτηκε το σχολείο στις 21/9/2012 διαπίστωσε πλήθος ρηγματώσεων σε τοιχοποιίες  και πιθανόν στον φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα σε δύο πτέρυγες και σε έγγραφό του προς την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών ζητεί την περαιτέρω διερεύνησή  τους.
 Τον έλεγχο διενήργησε επιτροπή της Πολεοδομίας και σε έγγραφό της προς την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών στις 31/10/2012 διαπιστώνοντας σωρεία προβλημάτων  αναφέρει εν συντομία ότι:
 Οι ρωγμές στην ισόγειο αίθουσα εκδηλώσεων και η διατμητική  ρωγμή σε δοκό του Α΄ορόφου της Νότιας πτέρυγας  πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω. Μετά τις παραπάνω ενέργειες στο τέλος του 2012 έγινε μία συνάντηση του Δημάρχου με τον υπουργό κo Στυλιανίδη  για την αποκατάσταση των προβλημάτων μέσα από κονδύλια εκτάκτων αναγκών αλλά ο υπουργός το απέκλεισε λόγω έλλειψης χρημάτων.
 Παλαιότερο πρόγραμμα  μέσω του ΟΣΚ επίσης δεν προχώρησε.  
 Το τελικό αποτέλεσμα είναι  ότι  το κτήριο είναι σχεδόν  ερείπιο.
 Η δημοσιοποίηση του προβλήματος είναι η κραυγή αγωνίας όλων των εκπαιδευτικών των μαθητών και των γονιών του  σχολικού συγκροτήματος (είναι το μοναδικό Τεχνικό Σχολείο στο νομό Φωκίδας) καθώς και της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης ώστε να μην υπάρξει σοβαρό ατύχημα.

        
Για το ΕΠΑ.Λ. ΑΜΦΙΣΣΑΣ             Για το 1ο ΣΕΚ. ΑΜΦΙΣΣΑΣ
 Ο  Δ/ΝΤΗΣ                                             Ο  Δ/ΝΤΗΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ                  ΗΛΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ


       Τηλέφωνα επικοινωνίας
    
      2265029679     ΕΠΑΛ  ΑΜΦΙΣΣΑΣ
        2265072740     1ο ΣΕΚ  ΑΜΦΙΣΣΑΣ

4 σχόλια:

  1. Βρε παιδιά το είπε ο λεβέντης δημαρχός μας στό δημοτικό συμβούλειο οτι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με το κτίριο. Δεν πάνε τα δικά του τα παιδιά εκεί για να μάθουν γράμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α, για αυτό φτιάχνεται το καινούργιο κτίριο του ....ΤΕΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ετσι καταντησαμε.ποιος νοιαζεται? καθενας κοιτα τον εαυτο του.... το επαλ απεικονιζει την καταντια της κοινωνιας μας... τα πιο αδυναμα παιδια που θα επρεπε να τα προσεξουν πιο πολυ , στον καιαδα. ως γνωστο εκει στελνουν παιδια με πασης φυσεως μαθησιακες δυσκολιες.και ενα ποσοστο απο αυτα τα παιδια θα ειναι πιο επιρρεπη στην παραβατικοτητα(συμφωνα με στατιστικα) η οποια ειναι κοινο μυστικο οτι ανθιζει σ αυτο το περιβαλλον. μιλαμε δηλαδη για γκετοποιηση. αυτο το σχολειο θελει φτιαξιμο απ την αρχη, ειναι σαν φυλακη. πρεπει ν ανοιχτουν διοδοι προς τα εξω. να βαφτει, να φυγουν τα καγγελα. να γινει ομορφη η αυλη, να μπουν λουλουδια, να γινει ενα κυλικειο ανθρωπινο, οχι ΚΨΜ οπως ειναι τωρα, να ανοιξουν πορτες σε μερικα σημεια. ,να βλεπεις προς τα εξω, να μη νοιωθουν φυλακισμενα τα παιδια.να φτιαχτουν σημεια στεκια, μια βιβλιοθηκη, να διακοσμηθουν καποια σημεια απο τα ιδια τα παιδια ισως. να εμπλουτιστει με μεθοδους και υλικα για παιδια με μαθησιακες δυσκολιες...μηπως αφηγουμαι σεναριο φαντασιας η ειναι πραγματικη αναγκη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΤΗΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ.Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΜΕΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΟΥ ΕΒΓΑΖΕ ΕΡΓΟΔΗΓΟΥΣ.ΗΤΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟ Η ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑΤΙ ΔΙΕΘΕΤΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΡΑΦΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή