Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Μιχάλης Ηλιάδης: ΚΥΠΡΟΣ: ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΥΜΑ...



ΚΥΠΡΟΣ: ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΥΜΑ
Η μελετημένη, προγραμματισμένη και γνωστοποιημένη σε ημετέρους απόφαση του Eurogroup για τις καταθέσεις στην Κύπρο, έχει έντονη γεωπολιτική χροιά. Μεταφέρει δε, το κόστος από τα λάθη ενός αποτυχημένου συστήματος στους πολίτες.
Το ΑΕΠ της Κύπρου είναι περίπου 17 δις €, το ενεργητικό των τραπεζών της πάνω από 100 δις €, ενώ οι καθαρές καταθέσεις στις τράπεζες της είναι περίπου 70 δις €, εκ των οποίων 30 δις € περίπου είναι Ρωσικά κεφάλαια. Στην Κύπρο δραστηριοποιούνται 35 υποκαταστήματα διεθνών τραπεζών.
Η απόφαση αυτή, άσχετα με το αν πραγματοποιηθεί τελικά το κούρεμα των καταθέσεων και σε ποιο ποσοστό, θα λειτουργήσει καταστροφικά για την οικονομία της Κύπρου, διότι:
α. πλήττει καίρια την αξιοπιστία της, άρα θα υπάρξει φυγή κεφαλαίων και αντίστοιχη μείωση των εσόδων από υπηρεσίες και κατανάλωση υψηλού επιπέδου, όπως και μείωση των θέσεων εργασίας στους αντίστοιχους τομείς.
β. η συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα οδηγεί σε αντίστοιχη μείωση των θέσεων εργασίας, ενώ η ελάττωση των αποθεματικών των τραπεζών, θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην δανειοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, άρα μείωση των επενδύσεων με αρνητικότατες συνέπειες και στο επίπεδο απασχόλησης.
Ανάλογο πρόβλημα αντιμετώπισε η Ιρλανδία το 2008, της οποίας το τραπεζικό σύστημα είχε ενεργητικό επίσης περίπου πενταπλάσιο από το ΑΕΠ της χώρας. Εκεί όμως εκτεθειμένες ήταν οι Γερμανικές τράπεζες κι έτσι δεν υπήρξε ανάλογη απόφαση με αυτήν για την Κύπρο, όπου εκτεθειμένες είναι Ρωσικές τράπεζες.
Το πρόβλημα που προέκυψε με τις τράπεζες της Κύπρου έχει ουσιαστικά να κάνει με την μείωση του αποθεματικού τους. Το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου σχετίζεται άμεσα με αυτό της Ελλάδος. Το πρόβλημα κυρίως δημιουργήθηκε από την έκθεση των τραπεζών της Κύπρου σε Ελληνικά ομόλογα τα οποία κουρεύτηκαν, αλλά και από την εσκεμμένη διαρροή καταθέσεων.
Όλα αυτά που ζει και θα ζήσει η Κύπρος, καθώς κι η αδιέξοδη και τραγική οικονομική και όχι μόνο, πορεία της Ελλάδος, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν υπήρχε το Εθνικό νόμισμα. Τώρα η Ελλάδα και η Κύπρος έχοντας απολέσει την δυνατότητα άσκησης εθνικής δημοσιονομικής πολιτικής, γίνονται έρμαια, τόσο των αγορών όσο και των αποφάσεων των "φίλων" και "εταίρων", οι οποίοι θησαύρισαν από το σύστημα Ευρώ σε βάρος των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.
Στην Ελλάδα τα κόμματα της Βουλής – θιασώτες του Ευρώ, συνεχίζουν το χιλιοπαιγμένο έργο των αλληλοκατηγοριών, προσπαθώντας να κερδίσουν τις εντυπώσεις, ενώ ο λαός εξαθλιώνεται καθημερινά χάρις στις επιλογές τους.
Κεντρική Επιτροπή
Πολιτικής Παράταξης «ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

1 σχόλιο:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή