Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Λαογραφικό Μουσείο Άμφισσας... η νύφη τόσκασε!... (αναμνήσεις...)


Λοιπόν,τα φαντάσματα στο παλιό Νοσοκομείο της Άμφισσας φταίνε για όλα! 

Δεν υπάρχει αναφορά στα Πολιτιστικά της Φωκίδας και δη της Άμφισσας χωρίς την συμμετοχή του Λαογραφικού Μουσείου. 
 Παράλληλα με το Αρχαιολογικό Μουσείο αναφέρεται σε κάθε πρόταση  επισκεψιμότητας στην περιοχή.

 Το 2009 ήταν το τελευταίο ρεπορτάζ που είδε το κτήριο και ήταν ένα ωραίο πλήρως ανακαινισμένο εξωτερικά κτήριο, το παλιό Νοσοκομείο της Άμφισσας.          Μέσα ήταν εντελώς γιαπί. Τσιμέντα, αχανείς χώροι, σκάλες, σκόνη, ποντικάκια και σωλήνες εξαερισμού -κλιματισμού με χυμένα καλώδια.

 Η αναφορά της δημοτικής αρχής του Ασημακόπουλου ήταν σαφής: προεκλογική παραπλάνηση από την απελθούσα δημοτική και μετέπειτα  νομαρχιακή αρχή, το κτήριο ήταν "απέξω κούκλα και από μέσα πανούκλα" , είναι ακριβώς τα λόγια που χρησιμοποιήθηκαν. Εγκαταλελειμμένο, σκονισμένο και ημιτελές.  


2010ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ12,000.00

  Τότε λοιπόν ανακοινώθηκαν περαιωτικές εργασίες. 

 Στην συνέχεια, με τον Καλλικράτη όλο και ακούγαμε μέχρι το 2012 για αναθέσεις που κυμαίνονταν στις 18, 20, 6, κλπ χιλιάδες ευρώ. Η τελευταία αναφορά που θυμόμαστε: 

  ...Ο Δήμος Δελφών αποφάσισε την ανάθεση εκτέλεσης εργασιών αποκατάστασης στο Λαογραφικό Μουσείο Άμφισσας, στον ανάδοχο ...

 Ο προϋπολογισμός των εργασιών ανέρχεται σε 6.900 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) και η χρηματοδότησή του προέρχεται από ΣΑΤΑ 2012...
 Η αποπεράτωση των εργασιών θα γίνει εντός 2 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ των δύο πλευρών.Τα προς προμήθεια υλικά θα πρέπει να πληρούν απαραίτητα τις τεχνικές προδιαγραφές όπως αυτές περιγράφονται στην ανωτέρω αναφερόμενη μελέτη...
ΘΕΜΑ:«Ανάθεση προμήθειας ειδών υγιεινής για το Λαογραφικό Μουσείο Δ.Κ.Άμφισσας»...
ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο Αντιδήμαρχος Δελφών
Έχοντας υπόψη:
5. Η δαπάνη της προμήθειας βαρύνει τον ΚΑ 15-7135.017 του εκτελ/νου προϋπ/σμού
6. Η σύμβαση της προμήθειας θα υπογραφεί από τον ανάδοχο και τον Αντιδήμαρχο.
7. Το οικείο χρηματικό ένταλμα πληρωμής θα εκδοθεί στο όνομα του δικαιούχου με την ολοκλήρωση της προμήθειας.
Άμφισσα 23 Αυγούστου 2012
Ο Αντιδήμαρχος Δελφών
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ Γ. ΜΑΝΤΖΩΡΟΣ

Έκτοτε, σιωπή. 
Συμπεραίνουμε ότι ο χώρος πρέπει να είναι έτοιμος για να αγοραστούν ακόμη και καλάθια απορριμμάτων κλπ Επίσης είχαν γίνει οι αναθέσεις ταξινόμησης χώρου και θέσης προθηκών. 
Άρα που βρισκόμαστε; 

 Εάν πρόκειται να περιμένει σαν στολισμένη νύφη για προεκλογικές επενδύσεις, θα πρέπει να διασφαλιστούν τα "προικιά" , διότι είναι από τα πλουσιότερα της χώρας. Καταγεγραμμένα μάλιστα σε εκπομπή αρχείου, λεπτομερώς...
 Εάν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ακόμη, θα πρέπει να υπάρξει πειστικός απολογισμός του έργου...
  Εάν υπήρχε λειτουργικό ή τεχνικό πρόβλημα, θα το γνωρίζαμε. 

  Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα...
 συμπεθέρια, όταν πάνε στο παλιό οικοτροφείο των Αγίων Θεοδώρων όπου βρίσκονται στοιβαγμένα και κλειδωμένα(;) τόσα καλοκαίρια και χειμώνες τα "προικιά"...

 Να, τώρα μούρχεται στο νου μια συμπεθέρα που δεν θα χαρεί και πολύ αν δει σκωροφαγωμένες τις σφραγίδες στα φωτοστοιχειοθετημένα αρχεία... έτσι και αναβιώσει το θέμα, πόσο χρόνο έχει η νύφη να το σκάσει;;...

 Τίποτα, για όλα φταίνε τα φαντάσματα του παλιού Νοσοκομείου! Μήπως να κάνουμε κι άλλο ένα  θρύλο;



  Το Λαογραφικό Μουσείο Άμφισσας είναι ένα διώροφο λιθόκτιστο κτίριο, αναφέρει στην σελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού  η πολιτικός μηχανικός Ακριβή Κατσιγιάννη.
Η στέγη του κτιρίου είναι τετράρριχτη. Περιμετρικά της στέγης υπάρχουν ακροκέραμα και στις ακμές των όψεων υπάρχουν παραστάδες με επίκρανα κορινθιακού ρυθμού. Κάτω από τα ακροκέραμα υπάρχει γείσο και τραβηχτό κονίαμα και κάτω από αυτό υπάρχει ανάγλυφη οδοντωτή ταινία. Μεταξύ γείσου, σκεπής και υπερθύρων, υπάρχει περιμετρική ανάγλυφη διακοσμητική ταινία. Σε μικρή εσωτερική εσοχή και στο κάτω μέρος των παραθύρων υπάρχει ανάγλυφη κορνίζα.



 Τα ανοίγματα του ορόφου είναι συμμετρικά ως προς τα ανοίγματα του ισογείου. Τα θυρώματα του ορόφου είναι γαλλικού τύπου και στις δύο όψεις του κτιρίου υπάρχουν εξωστόθυρες που βαίνουν σε εξώστη με μαρμάρινη βάση, μαρμάρινα φουρούσια και σφυρίλατο περίτεχνο κάγκελο. Περιμετρικά του κτιρίου διαγράφεται κυματοειδής ταινία από τραβηχτό κονίαμα που ορίζει το ισόγειο από τον όροφο. Στο ισόγειο τα ανοίγματα είναι ξύλινα και στο κάτω μέρος ταμπλαδωτά ενώ τα υπόλοιπα με τζάμι.



* αρχική αναφορά: ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Ιδρύθηκε από την εταιρία Φωκικών Μελετών και στεγάζεται στο διώροφο νεοκλασικό του Παναγιώτης Λύτρα. Από τα πλουσιότερα της χώρας, διαθέτει αντικείμενα που χρονολογούνται από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Διασώζονται σε καλή κατάσταση πλήρεις συλλογές μη υφιστάμενων ή προς εξαφάνιση σήμερα βιοτεχνιών, εργαστηρίων, ακόμα και εργοστασίων. Τα σπουδαιότερα εκθέματα αποτελούν μηχανές και εξαρτήματα του βυρσοδέπτη, του κουδουνά του σχοινοποιού, του βαρελά, του σαγματοποιού, καθώς και του άλλοτε εργοστασίου σιγαρέτων Ταλαμάγκα. Διαθέτει επίσης παλαιά σπάνια αντικείμενα οικιακής χρήσεως και οικονομίας.

5 σχόλια:

  1. Μέχρι τις παραμονές των εκλογών που ενδέχεται ο Δήμαρχος να το ξεκινήσει, ο Λαογραφικός πλούτος που άλλοι μάζεψαν κομμάτι-κομμάτι για να κάμει το...κομμάτι του ο μονίμως αυτοπροβαλλόμενος, όσα εκθέματα γλιτώσουν από τα ποντίκια του ορφανοτροφείου της Άμφισσας που είναι στοιβαγμένα, θα έχουν σαπίσει και δεν θα υπάρχει τίποτα για να μπει στο μουσείο.
    Τότε , θα έχει τις άριστες προϋποθέσεις να…. εκτεθεί ο ...προβαλλόμενος.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ. ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΓΕΝΙΚΑ ΤΑ ΛΕΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πιστεύω ότι προορίζεται για στέγαση της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. οι απευθειας αναθεσεισ το ωριμασαν το εργο. τι κι αν εχουν προβλημα τα εκθεματα; μπορουν παντα να το κανουν εικονικης πραγματικοτητας και να το νοικιασουν !!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στέλνετε γράμματα εριστογειτονος 11-13 αθηνα και γράφετε αριστογειτονος λαθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή