Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Α. Μανδρέκα: παρέμβαση στο Οικονομικών για αναπροσαρμογή αντικειμενικής αξίας στο δήμο Παρνασσού!



ΑΣΠΑΣΙΑ ΜΑΝΔΡΕΚΑ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 
                                                                  ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς: τον Υπουργό Οικονομικών, κ . Ιωάννη Στουρνάρα.

           

Θέμα: «Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών των ακινήτων των οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Παρνασσού Φωκίδας».
           

Στο Υπουργείο Οικονομικών έχει συσταθεί Ομάδα Εργασίας, από τις 30.1.2013, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, έργο της οποίας είναι «η μελέτη και εισήγηση για την αναθεώρηση της διαδικασίας προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, προκειμένου να εξομοιωθούν, κατά το δυνατόν, με τις εμπορικές αξίες».
Ουσιαστικά, για πρώτη φορά, το υπουργείο Οικονομικών μελετά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας, μέσω της σύστασης αυτής της Ειδικής Επιτροπής – Ομάδας Εργασίας, που θα εξετάσει εκ νέου τις αξίες των ακινήτων, καθώς και τον τρόπο προσδιορισμού τους.
Όπως γίνεται αντιληπτό, οι αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές θα συμπαρασύρουν τουλάχιστον 16 φόρους και τέλη, όπως το έκτακτο τέλος ακινήτων και τα τεκμήρια διαβίωσης έως τα δημοτικά τέλη και τους φόρους μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών.
Η αναφερόμενη Επιτροπή, δε, θα έπρεπε, σύμφωνα με την απόφαση, να παραδώσει το πόρισμά της στον Υπουργό και τον Υφυπουργό Οικονομικών έως τις 28 Φεβρουαρίου 2013.
Εξάλλου, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 1175023/3752/00ΤΥ/3752/00ΤΥ/Δ/28-12-2010 ΠΟΛ.1200 απόφαση του υπουργού Οικονομικών, εντάχθηκαν από 1-1-2011 στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων 4.489 νέοι οικισμοί από 25 Νομούς της χώρας μεταξύ των οποίων και οικισμοί από το Ν. Φωκίδας.
Ειδικότερα, καθορίστηκε ενιαία τιμή ζώνης 1.500 ευρώ/τετραγωνικό μέτρο για όλα τα χωριά του πρώην Καποδιστριακού Δήμου Παρνασσού, (ήδη Δημοτικής Ενότητας Παρνασσού του Δήμου Δελφών Φωκίδας), και τους οικισμούς Πολυδρόσου, Άνω Πολυδρόσου, Λιλαίας και Επταλόφου.
Η ανωτέρω τιμή, δε, όπως ήδη αναφέρθηκε είναι ενιαία. Δηλαδή είτε πρόκειται για αστικό ακίνητο με επ’ αυτού κτίσματα, είτε για ακίνητο με αγροτική χρήση, ή ακόμη, ακόμη για ακίνητο με καμία χρήση, η αντικειμενική αξία είναι η ίδια.
            Είναι φανερό ότι οι αντικειμενικές αξίες που καθορίστηκαν με την προαναφερόμενη απόφαση είναι πολύ υψηλές, άδικες φορολογικά, επιβαρύνουν αδικαιολόγητα τους δημότες, δεν παρέχουν τα κίνητρα και δεν δημιουργούν τους όρους για την ύπαρξη σταθερής οικιστικής ανάπτυξης στους οικισμούς αυτούς.          
Τα τελευταία χρόνια η πτώση των τιμών των ακινήτων είναι διαρκής και οι πραγματικές τιμές που ισχύουν στην αγορά ακινήτου στην περιοχή έχουν καταρρεύσει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης με ολέθριο αποτέλεσμα οι αντικειμενικές αξίες να αφίστανται σημαντικά από τις εμπορικές – πραγματικές αξίες. (Οι αντικειμενικές είναι κατά πολύ υψηλότερες των εμπορικών – πραγματικών αξιών που ισχύουν στην αγορά).

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. υπουργός Οικονομικών:

1) Έχει ολοκληρωθεί το έργο της συγκεκριμένης Ομάδας Εργασίας;
2) Σε ποιές προτάσεις - εισηγήσεις έχει καταλήξει η Ομάδα αυτή για τον τρόπο προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων;
3) Θα υπάρξει διαφορετικός τρόπος υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των προαναφερομένων περιοχών αλλά και τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς, στους οικισμούς της Δημοτικής Ενότητας Παρνασσού, προκειμένου να συντελεστεί μείωσή τους, η οποία και επιβάλλεται ώστε να επέλθει φορολογική ελάφρυνση των δημοτών;

 Αθήνα, 22 Μαρτίου 2013


                                                                                                        Η ερωτώσα Βουλευτής
                                                                                                        Ασπασία Π. Μανδρέκα

3 σχόλια:

  1. Τί μπορεί να σημαίνει αυτό;
    Μείωση αντικειμενικών αξιών μόνο στο Παρνασσό;
    Και με ειδικό τρόπο υπολογισμού;
    Μόνο εκεί είναι άδικες φορολογικά για τους Δημότες;
    Και πόσο άδικες μπορεί να είναι οι αντικειμενικές αξίες όταν υπάρχουν
    ‘’εκτιμήσεις ΄΄ που καθορίζουν αξίες 0,48 του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στη καρδιά του Παρνασσού;
    Πότε θα εκλείψει το ‘’κράτα με να σε κρατώ’’ για επιφανείς ομάδες πολιτών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μη τσιμπατε μωρε κακομοιρηδες με το παραμικρο !! διαβαστε πρωτα τι λει η ανακοινωση και στα χωρια που αφορα!! τοση προκαταληψη πλεον !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή