Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Την Παρασκευή στο Νοσοκομείο Άμφισσας ο Βασίλης Κυριακάκης: κ. Πρωθυπουργέ, ξεχάσατε....


Το πρακτικό της ομιλίας του Βασίλη Κυριακάκη Βουλευτή Φθιώτιδας ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στην  ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ  ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΕ΄ -  ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ                 

 ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ
                                                Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο
(Άρθρο 40 παρ. 1 του Κ.τ.Β.)

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ: Γελοίος και τραγικός συνάμα ο τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση φέρνει προς συζήτηση και ψήφιση το βάρβαρο πακέτο μέτρων του μεσοπρόθεσμου που κατεδαφίζει την ελληνική κοινωνία, εξαθλιώνει τον ελληνικό λαό, οδηγεί τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού σε φυσική εξόντωση, υπονομεύει το μέλλον της χώρας ως κυρίαρχης κρατικής οντότητας. Ένα μόνο άρθρο, διαδικασία κατεπείγοντος, 800 σελίδες. Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο; Περιλαμβάνει μέτρα περικοπών 13,5 δισ. με τα 11 δισ. του 2013, που μπορούμε να τα χωρίσουμε σε 4 κατηγορίες. Πρώτον, νέες αιματηρές περικοπές μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, προσλήψεων με διατήρηση το 1 προς 5. Άραγε από το 2010 πόσοι μόνιμοι υπάλληλοι προσλήφθηκαν για τους δεκάδες χιλιάδες που συνταξιοδοτήθηκαν, με βάση τα προηγούμενα μνημόνια που έχετε ψηφίσει;
Δεύτερον, παραπέρα ανατροπή των εργασιακών σχέσεων προς την κατεύθυνση της θεσμοθέτησης του εργασιακού μεσαίωνα, που στην πράξη ισχύει από χρόνια.
Τρίτον, παραπέρα αύξηση του κόστους ζωής με νέους φόρους, αύξηση εισιτηρίων, τιμολογίων ΔΕΗ, αντικειμενικών αξιών ακινήτων, μεγαλύτερη συμμετοχή ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη και στις δαπάνες υγείας.
Τέταρτον, μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση της υγείας και της παιδείας με την απελευθέρωση και των τελευταίων περιορισμών σε μια σειρά επαγγέλματα και ρυθμιστικές διατάξεις και την απελευθέρωση αγοράς προϊόντων π.χ. το γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας, απελευθέρωση εγκληματική για το μητρικό θηλασμό.
 Τουλάχιστον, δύο σοβαρές συνέπειες των μέτρων αυτών θα υπάρχουν. Πρώτον, ανελέητο κτύπημα του κοινωνικού κράτους με περικοπές 6,2 δις, με περικοπές κοινωνικών επιδομάτων ακόμη και των αναπήρων. Δεύτερον, υπονόμευση της μελλοντικής ανάπτυξης της χώρας, με το χτύπημα π.χ. της γεωργικής παραγωγής, καθώς και των επενδύσεων στα φωτοβολταϊκά.
Αυτά τα μέτρα, κυρίες και κύριοι βουλευτές, είναι και απάνθρωπα και αναποτελεσματικά. Απάνθρωπα, γιατί πρώτον έρχονται σε μια ήδη καθημαγμένη κοινωνία με 1.500.000 ανέργους, με το 1/3 του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας, τη στιγμή που οι ανάγκες για κοινωνικές και υγειονομικές παροχές είναι παραπάνω από κατεπείγουσες. Δεύτερον, γιατί είναι προϊόν προεκλογικής και μετεκλογικής εξαπάτησης από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης και τρίτον, διότι τα φέρνουν μεταξύ άλλων και αυτοί που έκρυβαν στα συρτάρια τους τις λίστες των φοροφυγάδων. Είναι, όμως, και αναποτελεσματικά, ως προς το διακηρυγμένο στόχο το δικό σας, της δημοσιονομικής εξυγίανσης, διότι πρώτον, θα επιδεινώσουν την ύφεση, με αποτέλεσμα να χρειαστούν σύντομα νέα μέτρα, παρά τις περί αντιθέτου διακηρύξεις σας και δεύτερον, γιατί η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού προβλέπει αύξηση του δημόσιου χρέους στο 189% του ΑΕΠ το 2013 και στο 192% του ΑΕΠ το 2014, παρά το ότι είπε ο κ. Γεωργιάδης θα απεμπλακούμε από το δανεισμό αν ψηφίσουμε και αυτό το μνημόνιο. 
Το γεγονός ότι ενώ αποτυγχάνουν οι στόχοι του μνημονιακού προγράμματος, αυτό συνεχίζεται πιο επιθετικά, δείχνει ότι ο πραγματικός στόχος του δεν είναι η δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά «το ξεδόντιασμα» κοινωνικών και εργασιακών κατακτήσεων ενός αιώνα και η δημιουργία ευνοϊκότερων συνθηκών για την κερδοφορία και την επιβίωση του κεφαλαίου. Το ότι η συνέχιση μιας αποδεδειγμένα αποτυχημένης και καταστροφικής πολιτικής δεν συνιστά λύση για την ελληνική κοινωνία το έχει συνειδητοποιήσει και το βιώνει με τραγικό τρόπο η συντριπτική πλειοψηφία της. Στο δίλημμα, συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής και κατεδάφιση της κοινωνίας ή ανατροπή του μνημονίου και νέα στρατηγική εξόδου από την κρίση, όλοι οι βουλευτές πρέπει να πάρουν θέση. Ιδιαίτερα, να πάρουν θέση πάνω στη συνταγματικότητα ή μη του νομοσχεδίου, όσον αφορά στη σχετική παράγραφο με τις περικοπές των συντάξεων, το πακέτο των 5,5 δις. Ο γενικός επίτροπος του ελεγκτικού συνεδρίου, κ. Λασκαράτος, σε γραπτή του γνωμοδότηση ήταν σαφής. «Κατά το άρθρο 73, παράγραφος 2 του Συντάγματος, τα νομοσχέδια για συντάξεις πρέπει να είναι ειδικά. Δεν επιτρέπεται με ποινή την ακυρότητα, να αναγράφονται συντάξεις σε νόμους που αποσκοπούν στη ρύθμιση άλλων θεμάτων. Συνεπώς, συνεχίζει, το σχέδιο νόμου που έρχεται για γνωμοδότηση  στο Ελεγκτικό Συνέδριο, κατά τα ως άνω άρθρο, ως τμήμα μέρους άλλου νόμου που ρυθμίζει διάφορα θέματα και όχι ως ειδικό νομοσχέδιο, όπως απαιτεί το άρθρο 73 του Συντάγματος, ενέχει τον κίνδυνο ακυρότητάς του».
 Ετσι, εάν ψηφίσετε αυτό το αντισυνταγματικό νομοσχέδιο, εμείς, με την πρώτη θεσμικά δυνατή ευκαιρία θα κάνουμε ένσταση αναστολής και ακύρωσης κατά το άρθρο 73 του Συντάγματος, ως προς το ότι οι ρυθμίσεις για τις συντάξεις δεν έρχονται σε ξεχωριστό νομοσχέδιο και ξέρετε ότι αυτό ήδη έχει κριθεί, δεν ξανακρίνεται, είναι τελεσίδικο. Ο Γενικός Επίτροπος Επικράτειας ήταν  σαφέστατος στην τοποθέτησή του και είμαστε βέβαιοι ότι με την καταλυτική κινητοποίηση του λαού θα κερδίσουμε, (ολοκληρώνω κύριε Πρόεδρε), την αίτηση αναστολής, αποτρέποντας έτσι τουλάχιστον την εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν τις συντάξεις, το πακέτο των 5,5 δις, που εσείς κόβετε από τους συνταξιούχους, οδηγώντας τους στην απελπισία. Αλήθεια, θα υπάρξουν βουλευτές και της ΔΗΜΑΡ ιδιαίτερα, που θα συναινέσουν  σε αυτή την συνταγματική εκτροπή; 
Κυρίες και κύριοι βουλευτές της συγκυβέρνησης έχετε ιστορική ευθύνη απέναντι στο λαό και τη χώρα. Εάν θέλετε να κοιτάτε το λαό στα μάτια, μια μόνο επιλογή αξιοπρέπειας και ιστορικής ευθύνης υπάρχει. Να καταψηφίσετε το Μεσοπρόθεσμο και τον Προϋπολογισμό. Τα μνημόνια και η τρόικα έχουν υποδουλώσει και χρεοκοπήσει την Ελλάδα. Πρέπει να φύγουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ απευθύνει παλλαϊκό κάλεσμα ενότητας και αγωνιστικότητας για να μην περάσουν τα μέτρα, για να φύγει και αυτή η κυβέρνηση. Είμαστε έτοιμοι, με τον ελληνικό λαό στο πλάι, να αναλάβουμε την ιστορική ευθύνη της ανασυγκρότησης της χώρας καταργώντας και αυτό και όλα τα προηγούμενα μνημόνια. Σας ευχαριστώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου