Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Υπόμνημα του Συμβούλου Ιτέας Θανάση Κουφάλη για το Ωδείο: καταγγέλλει την στάση της δ. αρχής και ζητά διαχειριστικό έλεγχο


   Στην επιχείρηση που εργαζόμουν και στο τμήμα εκπαίδευσης υπήρχε, και υπάρχει ακόμη, ένα θαυμάσιο γνωμικό  «Το ομιλείν είναι ανάγκη, αλλά το ακούειν είναι τέχνη».
Αυτό είναι και το ζητούμενο για όλους μας και πιο πολύ για τους αιρετούς. Οι δύσκολες μέρες πού περνάμε απαιτούν έργα , γρήγορες αποφάσεις και λίγα μεστά περιεχομένου λόγια όπου αυτά τα λόγια θα έχουν πλήρη ταύτιση με τα έργα μας.
 Μόνο έτσι θα αποκτήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου.
Ερχόμαστε τώρα στο χθεσινό (9-10-2012) συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Ιτέας και αναφέρομαι στο πρώτο θέμα πού ήταν η κατάσταση στο ωδείο της πόλης μας.
Είπαμε πολλά αλλά κενού περιεχομένου τα περισσότερα, και γενικά η ατμόσφαιρα δεν ήταν πολιτισμένη. Από αυτή την παραζάλη μόνο αυτοί που θέλουν να αποφύγουν τις σαφείς απαντήσεις  ωφελούνται, για να συνεχίσουν αυτή την πολιτική τους.
Δεν θα σας απασχολήσω άλλο με την εισαγωγή μου φίλοι αναγνώστες, απλά σας προτείνω να διαβάσετε το υπόμνημα μου για το ωδείο, και σημειώστε ότι απαντήσεις σε αυτά πού ζήτησα δεν έλαβα.

Συγκεκριμένα

-Δεν απαντήθηκε γιατί καθυστέρησε η πληρωμή των καθηγητών τόσο πολύ-μιλάμε για πληρωμή των δεδουλευμένων της προηγούμενης περιόδου. Έχει το δικαίωμα ο Δήμος να εισπράττει τα δίδακτρα από τους γονείς και τις πληρωμές των καθηγητών να τις κάνει όποτε θέλει ;

-Δεν απαντήθηκε η θέση της αντιπολίτευσης για  διαχειριστικό έλεγχο του ωδείου

-Δεν απαντήθηκε για το κτίριο πού στεγάζεται τώρα το ωδείο, γιατί ΤΩΡΑ εν μέσω οικονομικής κρίσης πρέπει να γίνει λαογραφικό μουσείο –αν το μουσείο είναι βιώσιμο οικονομικά - και πού θα μεταφερθούν τα παιδιά.

Και τέλος περιμένουμε να δούμε το εργασιακό καθεστώς των καθηγητών χωρίς να έχουμε τώρα κανένα σχόλιο, απλά περιμένουμε.

  

  

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΓΙΑ ΤΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΙΤΕΑΣ


Σε συνέχεια της επιστολής μου από 21-9-2012 όπου ζήτησα την σύγκλιση του συμβουλίου μας, και για να εξηγήσω στο σώμα τις απόψεις μου καταθέτω το παρόν υπόμνημα έχοντας κατά νου ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλα θέματα προς συζήτηση.
Υπάρχει ένα ποσό διδάκτρων για το ωδείο που καθορίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο τελευταίος καθορισμός διδάκτρων πού έχω είναι της 28-11-2011 όπου καθορίζονται τα ποσά ως ακολούθως

Ειδικό Αρμονίας      55,00€ αντί του προηγουμένου 70,00€
Βυζαντινή                 30,00€ αντί του προηγουμένου 40,00€
Δίπλωμα Οργάνου  80,00€ αντί του προηγουμένου 100,00€

Σε συζητήσεις που είχα με γονείς μαθητών, μου ανέφεραν ότι όχι μόνο δεν ζήτησαν τη μείωση των διδάκτρων, αλλά αυτή η μείωση δημιούργησε πρόβλημα πληρωμής των καθηγητών.

Αυτά τα έσοδα των διδάκτρων, καθώς  οι εισπράξεις για τις εγγραφές των μαθητών, και τα εξέταστρα ζητούμε σήμερα να μας απαντήσετε σε πιο κωδικό του προϋπολογισμού του Δήμου εμφανίζονται, και επί πλέον ζητούμε έναν οικονομικό απολογισμό εισπράξεων και πληρωμών.

Σε συζητήσεις που είχα με παλαιότερους που είχαν την ευθύνη του ωδείου μου ανέφεραν ότι ΟΥΔΕΠΟΤΕ κατέθεταν τα δίδακτρα στο ταμείο του Δήμου Ιτέας.
Υπήρχε ένας διαχειριστής που είχε και την ευθύνη των πληρωμών και κράταγε το ταμείο και αυτή η τακτική συνεχίστηκε και μετά το 1990 πού το ωδείο λειτουργούσε ως δημοτικό. Τα σχετικά βιβλία και παραστατικά υπάρχουν προς επιβεβαίωση των όσων αναφέρω.

Σχετικά τώρα με την πληρωμή και το καθεστώς των καθηγητών της μουσικής έχω να παρατηρήσω ότι για  τις πληρωμές θέλω να γνωρίζω τον κωδικό του προϋπολογισμού. Για δε το  εργασιακό καθεστώς των καθηγητών, ότι αυτό είναι επιεικώς απαράδεκτο ‘όχι μόνο για τη συχνότητα των πληρωμών τους, αλλά κυρίως γιατί το εργασιακό καθεστώς δεν είναι αυτό που αρμόζει σε διδάσκοντα.

Οι καθηγητές είναι και αυτοί εργαζόμενοι και η εργασία που προσφέρουν πρέπει να είναι σύννομη με μια ατομική σύμβαση εργασίας αορίστου η ορισμένου χρόνου με την ανάλογη ασφάλεια και τα ένσημα ώστε ο εργαζόμενος να νοιώθει το αίσθημα ασφαλείας για να μπορέσει να αφοσιωθεί στο έργο του. Αυτή είναι η γνώμη όχι μόνο η δική μου αλλά και πολλών άλλων και αυτό είναι σύμφωνο με το πνεύμα και το γράμμα του νόμου.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρετε αν έχουν γίνει ενέργειες για να υπογραφούν ατομικές συμβάσεις και με τι  εργασιακό καθεστώς καλούνται από τώρα  να διδάξουν.

Αντί αυτών οι καθηγητές πληρώνονται- όταν γίνονται πληρωμές- με αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και ως αιτιολογία βάζουν συμμετοχή σε συναυλίες Δήμου Δελφών. Άραγε γιατί συναυλίες;;
Η συχνότητα των πληρωμών τους είναι εξοργιστική αγνοώντας ο Δήμος ότι οι βιοτικές
ανάγκες δεν περιμένουν. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις μέσα σε αυτή την αβεβαιότητα πότε τέλος πάντων θα πληρωθείς.
Για το καθεστώς του Ωδείου τώρα θα αναφερθώ για να επισημάνω ότι ο Δήμος κατήργησε τον οργανισμό του Ωδείου αλλά στη θέση του δεν ήρθε κάτι ανάλογο.
Το ωδείο δεν εντάχθηκε στον Δήμο και με αυτό τον τρόπο είναι ξεκρέμαστο σαν μονάδα του Δήμου.

Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι η πιστοποίηση των πτυχίων των μαθητών καθώς και η υπογραφή και υποβολή του μαθητολογίου στο Υπουργείο Παιδείας η οποία υποβολή είναι έως σήμερα 28-9-2012.
Πληροφορήθηκα ότι έγιναν οι πληρωμές των καθηγητών αλλά αυτό δεν φτάνει. Θέλουμε να μας αναφέρετε βάσει ποίας απόφασης της οικονομικής επιτροπής και από ποιο κωδικό του προϋπολογισμού του Δήμου έγιναν οι πληρωμές.
Χωρίς οργάνωση, χωρίς καθεστώς εργασιακό που σας περιέγραψα, το ωδείο μας δεν έχει μέλλον.
Και τέλος για να συνοψίζουμε ανακεφαλαιώνοντας όλα τα ανωτέρω ζητούμε
-Διαχειριστικό έλεγχο για το παρελθόν και ανά κωδικό προϋπολογισμού
-Ειδικός διαχειριστής των χρημάτων πού θα καταβάλλουν οι γονείς και τακτικός απολογισμός στην διοικούσα επιτροπή του ωδείου και σε συνέχεια στην οικονομική επιτροπή του Δήμου.
-Εργασιακό καθεστώς με ατομικές συμβάσεις για τους διδάσκοντες
-Αποσαφήνιση του κτηρίου όπου θα στεγάζεται το ωδείο ,γιατί σύμφωνα με αυτά πού ανακοινώσατε στις 26-09-2012 στον Πολιτιστικό όμιλο ΔΕΣΜΟΣ το τωρινό κτήριο του ωδείου προορίζεται για λαογραφικό μουσείο. Για τη χρήση του κτηρίου νομίζω ότι είναι θέμα προτεραιοτήτων για το τι είναι επείγον στην πόλη που ζούμε.
     
Ιτέα 8 Οκτωβρίου 2012
Θανάσης Κουφάλης     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου