Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Η Αδελφότητα Αθανασίου Διάκου παρεμβαίνει στο ΥΠΠΟ για το αίσχιστο θεατρικό





                                                                         

                      ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΚΟΥ                                  

         Αθήνα 8 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σχετικά με το θεατρικό έργο «Αθανάσιος Διάκος – Η επιστροφή

Η Αδελφότητα Αθανασίου Διάκου, της Τοπικής Κοινότητας Αθανασίου Διάκου του Δήμου Δελφών (τέως Άνω Μουσουνίτσα Παρνασσίδος) γενέτειρας του Αθανασίου Μασαβέτα - Διάκου, έλαβε γνώση σχετικά με το θεατρικό έργο που έχει τον τίτλο «Αθανάσιος Διάκος - Η επιστροφή» και ανακοινώνει τα εξής:

1)        Η Αδελφότητα χαίρεται και θεωρεί τιμή της να διαπιστώνει στην εποχή μας διάλογο, αναφορά, συζήτηση, έμπνευση, καλλιτεχνική δημιουργία, ενασχόληση, που σχετίζονται με την προσωπικότητα, την προσφορά και τη σημασία του έργου του μεγάλου επαναστάτη Αθανασίου Διάκου.
Επίσης θεωρεί ότι η δια της ελεύθερης Τέχνης γνωριμία μας με προσωπικότητες – σύμβολα όπως ο Αθανάσιος Διάκος δεν μπορεί να είναι ανιστόρητη.

2)        Η Αδελφότητα θεωρεί το συγκεκριμένο θεατρικό έργο άσχετο και χωρίς καμία σύνδεση με την προσωπικότητα του Αθανασίου Διάκου.
Αναζητήσαμε στο εν λόγω θεατρικό έργο κάποια από τα κεντρικά στοιχεία της προσωπικότητας του Αθανασίου Διάκου, όπως είναι αυτά που μας αφηγούνται σύγχρονοί του ιστορικοί, λογοτέχνες, λαϊκοί και συμπολεμιστές του.
Δεν βρήκαμε την ανιδιοτελή προσφορά και τη διδασκαλία για την πατρίδα, για την αντίσταση, για τον αγώνα, για την ελευθερία και την απελευθέρωση από την σκλαβιά.
Δεν είδαμε τον σύντροφο και υπηρέτη των φοβισμένων και σκλαβωμένων προγόνων μας.
Δεν είδαμε τον αρχηγό, τον ηγέτη που δεν εκβιάζει για την αρχηγία.
Δεν είδαμε τη δικαιοσύνη, την άρνησή του να εκτελεί άδικες διαταγές.
Δεν είδαμε τη δύναμη και την αποφασιστικότητά του να πειθαρχούνται από τη σύνεση, το λογικό και συμβιβαστικό χαρακτήρα του.
Δεν είδαμε τη φιλοκαλία στο ντύσιμό του.

Και πάνω απ’ όλα δεν είδαμε την περιφανή άρνησή του να συνεργαστεί με το καθεστώς και να υποταχτεί στη μοίρα του υπόδουλου συνεργάτη – collaborator της βαρβαρότητας.

Ζητάμε από το Υπουργείο πολιτισμού και τους υπεύθυνους του Φεστιβάλ Αθηνών να μας υποδείξουν ποιά από αυτά τα στοιχεία αναγνώρισαν στο θεατρικό έργο «Αθανάσιος Διάκος - Η επιστροφή» που επιδότησαν με χρήματα του ελληνικού λαού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

3)        Η Αδελφότητα δεν αναγνωρίζει σ’ αυτή τη συγκεκριμένη θεατρική παράσταση κανένα στοιχείο του έργου του Αθανάσιου Διάκου.
Αναζητήσαμε στην εν λόγω θεατρική παράσταση τα κεντρικά στοιχεία του έργου του Αθανασίου Διάκου.
Δεν βρήκαμε τη νεότητα, την ανανέωση, τον αγώνα για την αλλαγή των κοινωνικών σχέσεων, στη βάση των ελληνικών και (επειδή η Ελλάδα είναι η ιδεολογική Μάνα της Ευρώπης) ευρωπαϊκών παραδόσεων για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την πρόοδο.
Δεν είδαμε τη διακονία, την προσφορά και θυσία του για τον τόπο του και τον κόσμο.
Δεν είδαμε την αντίσταση, τον αντιστασιακό και απελευθερωτικό αγωνιστή, ο οποίος με συνείδηση της αρχαίας ελληνικής και της ορθόδοξης παράδοσης δίνει θετικές προτάσεις και έννοια στον αγώνα του αυτό.
Ζητάμε από το Υπουργείο Πολιτισμού και τους υπεύθυνους του Φεστιβάλ Αθηνών να μας υποδείξουν ποιά από αυτά τα στοιχεία αναγνώρισαν στο θεατρικό έργο «Αθανάσιος Διάκος - Η επιστροφή» που επιδότησαν με χρήματα του ελληνικού λαού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

4)        Η Αδελφότητα απορρίπτει και καταγγέλλει κάθε καπηλεία, κακόβουλη κακοποίηση ή πλαστογράφηση της ιστορικής εικόνας και του ονόματος του Αθανασίου Διάκου. Αυτά προσβάλλουν τον Αθανάσιο Διάκο, την γενέτειρά του Άνω Μουσουνίτσα και εμάς.
Η δια της ελεύθερης Τέχνης γνωριμία μας με προσωπικότητες – σύμβολα όπως ο Αθανάσιος Διάκος δεν μπορεί να είναι ανιστόρητη. Γι’ αυτό ζητάμε από το Υπουργείο Πολιτισμού και τους υπεύθυνους του Φεστιβάλ Αθηνών να απέχουν από τέτοιες προσβολές προς τον ελληνικό λαό, πολύ δε περισσότερο να υπερασπίζονται την αλήθεια και την ιστορική πραγματικότητα.

5)        Η Αδελφότητα ανθίσταται στην υφαρπαγή της πολιτιστικής ταυτότητας του λαού και την τοποθέτησή του στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ο οποίος λαός οφείλει να απολογηθεί για την τιμή και την ιστορία του.

6)        Η Αδελφότητα θεωρεί την βιντεοσκόπηση για εκπαιδευτικούς σκοπούς του θεατρικού έργου «Αθανάσιος Διάκος - Η επιστροφή» ως άσχετη, αποπροσανατολιστική, μέρος βάρβαρου και καταστροφικού εξευτελισμού της ιστορίας και ως εκ τούτου ανεπιθύμητη για αυτούς τους σκοπούς.

7)        Η Αδελφότητα, στα 78 έτη δράσης της, μονίμως καταδικάζει δήθεν θεατρίνους, οι οποίοι καθιστούν θεατρικές αντιαισθητικές αηδίες όργανο δεσποτισμού, καταπίεσης, πλασαρίσματος απόψεων με αδιαφανή σκοπιμότητα.
Ζητάμε από το Υπουργείο Πολιτισμού και τους υπεύθυνους του Φεστιβάλ Αθηνών την περήφανη άρνησή τους να συνεργαστούν με το καθεστώς της αποδόμησης των ιερών συμβόλων που συνθέτουν την πολιτιστική μας ταυτότητα.
Πολύ περισσότερο ζητάμε από το Υπουργείο Πολιτισμού και τους υπεύθυνους του Φεστιβάλ Αθηνών να στηρίξουν έργα που έχουν τη δύναμη να δίνουν προοπτική, που έχουν τη ζωτικότητα και τη φρεσκάδα να είναι πάντα σύγχρονα και που είναι παραγωγικά – δημιουργικά.
Καλούμε τους Πολιτιστικούς Φορείς του Δήμου Δελφών, την Τοπική Αυτοδιοίκηση δια του Δημάρχου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και των Δημοτικών Συμβούλων να αναλάβουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Ιωάννης Σταθιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου