Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Κι ενώ η απαλλοτρίωση δεν προχωρά για το γιαπί, ποιος θα πληρώνει το ενοίκιο του υπάρχοντος ΤΕΙ Άμφισσας από 1/1;;;; Υπάρχουν τα 7,5 δις στον κωδικό της Περιφέρειας για το κτήριο;



 
 
  Η κατάσταση του ΤΕΙ Άμφισσας συνεκτιμάται ως ασαφής με αισιόδοξες διαβεβαιώσεις, στην καλύτερη περίπτωση. 

 Πέραν της τελευταίας μεγάλης "ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ" με την απόρριψη του φακέλλου και εν αναμονή της νέας υποβολής...περιμένοντας να δούμε πότε θα συμβεί το μεγάλο αυτό γεγονός,  το ζήτημα διαπιστώνεται πλέον με μια απλή ανάγνωση των εγγράφων.
Ποια είναι όμως η αλήθεια για το ΤΕΙ; 
 Ως προς  την δικαστική απόφαση,  που έκρινε  απαράδεκτη την  απαλλοτρίωση,  που για να προχωρήσει η διαδικασία  πρέπει να υποβληθεί νέος φάκελος και να ξαναεξεταστεί...τίς οίδε; 

 Εκτός των προβλημάτων με τις απαλλοτριώσεις, την Περιφεριακή οδό, τις ημερομηνίες κλπ. το γεγονός ότι μπήκε εργολάβος είναι ένα κρίσιμο σημείο. 

Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο; 



Σ' αυτό το σημείο, οφείλουμε να εξετάσουμε τα όσα ακούγονται για τα περίφημα 7,5 δις που υπάρχουν σε ειδικό κωδικό του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος για το ΤΕΙ της Άμφισσας...με μια μικρή εξήγηση: 

Μετά από τόση και τόση ταλαιπωρία, μετά από ιστορικές ενδοπαραταξιακές κόντρες και πηγαινέλα εργολάβων, μετά από δικαστήρια και πορείες, μετά από χρόνια ρεπορτάζ και αποκαλύψεις, μετά από πολιτικές και αυτοδιοικητικές εμπλοκές, το θέμα του ΤΕΙ έμελλε  να κριθεί  όταν προέκυψε  η διαμάχη  μεταξύ της τότε Νομαρχίας και του ΟΣΚ.  
  Τί είχε συμβεί τότε που έγινε τόσος θόρυβος; Ανασύρθηκε από πλευράς του Οργανισμού μία -και μόνη υπάρχουσα- φωτογραφική διάταξη (επί Θάνου) η οποία  αφαιρούσε τέτοια έργα από τις Νομαρχίες (επί Καραχάλιου) και έδιδε την διαχείριση στον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων του Υπουργείου Παιδείας, καθιστώντας τον φορέα υλοποίησης.
Η διάταξη αυτή, ανασύρθηκε εκ νέου και  χρησιμοποιήθηκε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας προκειμένου να παρθεί το έργο από τη Νομαρχία (επί Φουσέκη) και να εκτελεστεί από τον ΟΣΚ (επί Αλεξανδρή - κατά τη λήξη της θητείας του). 
   Η καλή πρόθεση του τότε προέδρου του ΟΣΚ συμπατριώτη μας Θύμιου Αλεξανδρή ατύχησε  με την εξής κατάληξη:   πληροφορούμεθα ότι τα χρήματα που όντως υπήρχαν στον κωδικό του ΕΣΠΑ στην περιφέρεια για το ΤΕΙ Άμφισσας, λόγω της καθυστέρησης υποβολής, εξέτασης, μερικής απόρριψης, διόρθωσης  και συμπλήρωσης της μελέτης ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΗΚΑΝ - σύμφωνα με πληροφορίες-   από άλλα μεγάλα έργα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος! 

 Ο εκάστοτε Περιφερειάρχης τρέχει μεγάλα έργα υποδομής των οποίων την πρόοδο  πρέπει να αναφέρει στις επιτροπές παρακολούθησης, ώστε η απορροφητικότητα αλλά και η ωρίμανση των έργων και η ολοκλήρωσή τους να είναι επιτακτικά. 

Μαθαίνουμε λοιπόν,  ότι τα 7,5 δις ευρώ  που υπήρχαν στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για το ΤΕΙ Άμφισσας "απορροφήθηκαν". Ίσως όχι στο σύνολό τους αλλά στο μεγαλύτερο μέρος τους. 
 Πιστεύουμε ότι θα πρέπει ο κ. Περγαντάς να διαβεβαιώσει επίσημα πόσα χρήματα υπάρχουν αυτή την στιγμή,  προκειμένου να διατεθούν για το ΤΕΙ και για πόσο ακόμη θα υπάρχουν... 

  Θυμίζουμε, ότι λίγο πριν τις πρώτες εθνικές εκλογές του Μαίου, ο τότε υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ και γείτων βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Θάνος Μωραίτης, κατ΄εντολήν πήρε  απόφαση που συνοδεύεται από λίστα  «εκκαθάρισης  του αρχείου του ΠΔΕ από 8.397 «ανενεργών  έργων». 
  Για την Φωκίδα αναφέρεται μεταξύ άλλων: 
ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ - ΠΑΡ/ΜΑΤΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ (ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ)   κλπ. Δεν υπήρξε καμία επίσημη διάψευση εκτός της συνέντευξής μας με τον αγωνιστή Πρόεδρο του ΤΕΙ Λαμίας τον κ. Καρκάνη, τον οποίο διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα - πλην όμως  η εκκαθάριση αφορά και έργα του ΕΣΠΑ! 

  Υπάρχει όμως και άλλη παράμετρος: ανακοινώθηκε ότι έπεται συγχώνευση ή κατάργηση του 1/5  όλων των τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ σε όλη τη χώρα   ενώ ο αρμόδιος υπουργός, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έχει δώσει εντολή για να ετοιμαστεί σχετική μελέτη, προκειμένου να περικοπούν δαπάνες.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να ομολογήσουμε ότι εάν δεν είχε κάνει εν μια νυκτί την αλλαγή του γνωστικού αντικειμένου ο τότε υφυπουργός ανάπτυξης Γιάννης Μπούγας,  τώρα το ΤΕΙ θα είχε κλείσει μαζί με όλα τα παραρτήματα Τουριστικών Επιχειρήσεων.  

 Κι ερχόμαστε στη υπάρχουσα κατάσταση: ένα Παράρτημα που λειτουργεί όπως λειτουργεί, με τον αριθμό των σπουδαστών που μπορεί να συγκεντρώσει, τα προβλήματα με το εκπαιδευτικό προσωπικό και το στεγαστικό , την έλλειψη Εστίας κλπ... θα διατηρηθεί; 
Το υπάρχον ΤΕΙ,  όπως λειτουργεί,  κινδυνεύει; 
Μέχρι σήμερα τα λειτουργικά έξοδα είναι μηδαμινά. 
Και  μέχρι τέλους του έτους τα έξοδα του Παραρτήματος Άμφισσας χωρίς ενοίκιο και Εστία είναι μηδενικά. Υπάρχει το σύμφωνο παραχώρησης μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012. 
 Από την 1/1 του 2013 όμως σταματά η δωρεάν παραχώρηση. 
Το ΤΕΙ πρέπει να πληρώνει ενοίκιο και όλα τα λειτουργικά του έξοδα. 
Τί θα γίνει με αυτή την νέα παράμετρο; 
Θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα έξοδα;  
Τι έχουν σχεδιάσει γι αυτή την νέα περίοδο οι ιθύνοντες;;
Επειδή σίγουρα το έχουν υπόψη τους...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου