Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

eTwinning στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιτέας...



 Λίγα λόγια για το εν λόγω πρόγραμμα:
Το eTwinning είναι μια δράση στα πλαίσια του Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης που έχει Κεντρική Υπηρεσία Στήριξης, η οποία λειτουργεί υπό το European Schoolnet. Το European Schoolnet (www.eun.org.) Είναι μια διεθνής συνεργασία 31 Ευρωπαϊκών Υπουργείων Παιδείας που αναπτύσσει ευκαιρίες μάθησης για τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές ολόκληρης της Ευρώπης.
    Είναι κάτι παραπάνω από διαδικτυακό εργαλείο για την προώθηση των ΤΠΕ στα σχολεία. Έχει αποκτήσει πιστούς φίλους και έχει καταστεί ρυθμιστής αλλαγών σε πολλά σχολεία.
    Ειδικότερα, το προαναφερθέν πρόγραμμα αξιοποιεί υποστήριξη, εργαλεία και υπηρεσίες που βασίζονται στις ΤΠΕ, ώστε να διευκολύνουν τα σχολεία να σχηματίζουν συμπράξεις σε διαφόρους θεματικούς τομείς. Είναι μέρος του προγράμματος Comenius και χρηματοδοτείται με 10 εκατομμύρια ευρώ περίπου το χρόνο. Δεν χρηματοδοτεί επιμέρους έργα, αλλά προσφέρει τα εργαλεία και την υποστήριξη,  μέσω της δικτυακής πύλης eTwinning , σε εκπαιδευτικούς και μαθητές καθώς και διοργανώνει σεμινάρια για εκπαιδευτικούς. Οι εθνικές υπηρεσίες στήριξης είναι οργανισμοί ή ιδρύματα που εκπροσωπούν και προάγουν το eTwinning σε όλες τις χώρες της Ε. Ε. και παρέχουν κατάρτιση και υποστήριξη μέσω τηλεφώνου και διαδικτύου, διοργανώνουν συνέδρια σε εθνικό επίπεδο και υλοποιούν εκστρατείες προβολής και ενημέρωσης.
   Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Etwinning»  συνιστά την κοινότητα των σχολείων της Ευρώπης. Προσφέρει διάφορους τρόπους επικοινωνίας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, προκειμένου να διεξάγουν έργα, να μοιράζονται και με λίγα λόγια να αισθάνονται και να αποτελούν μέρος της πιο συναρπαστικής κοινότητας εκμάθησης της Ευρώπης.


Συνεργασία 1ου Δ.Σ. Ιτέας με το 4ο Δ.Σ. Μονάχου Γερμανίας

Οι μαθητές της Στ' του 1ου Δ.Σ. Ιτέας
    Μέσω του Etwinning, το σχολείο μας αδελφοποιήθηκε με το 4ο Δημοτικό Σχολείο Μονάχου της Γερμανίας, ασχολούμενοι με το έργο που φέρει ως τίτλο: «Μιλώντας για τους πολιτισμούς σε πολλές γλώσσες» και έχοντας συντονιστές την κα. Μόσχου Χρυσάνθη, Διευθύντρια του 4ου Δ. Σ. Μονάχου της Γερμανίας και την κα. Ευστρατίου Ελένη, εκπαιδευτικό του 1ου Δ. Σ. Ιτέας Φωκίδας. Η συγκεκριμένη εναλλακτική δραστηριότητα μάθησης και κοινωνικής δικτύωσης που διεξήχθη στο σχολείο και γενικότερα στο νομό μας για πρώτη φορά, αποτέλεσε μια καινοτόμο δράση. Τα παιδιά της έκτης τάξης επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ζήλο. Ειδικότερα, οι μαθητές με τηλεδιασκέψεις που πραγματοποιούσαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, αντάλλασαν απόψεις για τη λειτουργία των σχολείων, την κουλτούρα και τις συνήθειες τους. Έκαναν ομαδικές εργασίες για τις γιορτές των δυο αυτών κρατών, συνθέτοντας ένα «ημερολόγιο- εορτολόγιο»   για κάθε μια από αυτές τις χώρες. Επιπρόσθετα, έγιναν για λίγο ποιητές γράφοντας ποιήματα για τη φιλία, τα οποία αντάλλαξαν μεταξύ τους και δημιούργησαν μια αφίσα.  Εκτός από τα ποιήματα  των παιδιών των δυο σχολείων, η αφίσα περιελάμβανε φωτογραφίες των ίδιων και των σχολείων  τους. Ακόμη, τα παιδιά αναλαμβάνοντας ρόλο φωτογράφου, αποθανάτισαν στιγμές της μαθητικής τους ζωής συνθέτοντας βιντεάκια, τα οποία αντάλλαξαν με τους καινούργιους φίλους τους από την Γερμανία. Μια άλλη δραστηριότητα που πραγματοποιήσαμε ήταν η κατασκευή πασχαλινών λαμπάδων, τις οποίες αποστείλαμε στους φίλους μας στην Γερμανία, εκφράζοντας έτσι την αγάπη μας για αυτούς. 



Οι μαθητές του 4ου Δ.Σ. Μονάχου
    Αισθανόμαστε τυχεροί, διότι έπειτα από πολλές προσπάθειες και χορηγίες που μας δόθηκαν από τις εταιρίες S&B και EΡΓΟΚΑΤ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕ, θα καταφέρουμε με μια ομάδα μαθητών να επισκεφτούμε τους καινούργιους μας φίλους στο Μόναχο στις 10 με 16 Ιουλίου. Θα μας δοθεί η ευκαιρία να επισκεφτούμε το 4ο Δ. Σ. Μονάχου για να γνωρίσουμε από κοντά τους φίλους μας, με τους οποίους συνομιλούσαμε μια ολόκληρη χρονιά. Επίσης, θα ξεναγηθούμε από τους μικρούς μας φίλους σε διάφορα αξιοθέατα του Μονάχου.
    Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω πως, η ενασχόληση μου με αυτό το πρόγραμμα αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία και αισθάνομαι τυχερή που μέσω αυτού του προγράμματος γνώρισα την κα. Μόσχου, την οποία συνάντησα σε ένα ταξίδι μου στο Μόναχο αναπτύσσοντας δεσμούς φιλίας. 

                                                                             Με εκτίμηση
                                                                         Ευστρατίου Ελένη
                                                                  Αναπληρώτρια δασκάλα του
                                                                  1ου Δημοτικού Σχολείου Ιτέας  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου