Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Κυρία Μανδρέκα, ορκιστήκατε; Τί θα κάνετε τώρα;;


Ανακοίνωση σε περιφερειακό μέσο ενημέρωσης έκανε ο διευθυντής του Οργανισμού Κωπαίδας,  ο οποίος ανταποκρινόμενος στα ερωτήματα των αγροτών για την Βοιωτική καλλιέργεια, καθησύχασε τους προβληματισμένους  αγρότες και τους διαβεβαίωσε ότι η αρδευτική  περίοδος δεν θα παρουσιάσει πρόβλημα. 
Ο θολωτός τάφος του Μινύα - Ανασκαφές, Ορχομενός Βοιωτίας 
Και αυτό γιατί;  Διότι εντός του Σαββατοκύριακου το αντλιοστάσιο της Υλίκης θα στείλει νερό στην Κωπαίδα,  ενώ θα ηλεκτροδοτηθεί και ο Μόρνος για την εξυπηρέτηση της άρδευσης ...
Δεν αντιλέγουμε ότι σήμερα η Κωπαΐδα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα 
βαμβακοπαραγωγής της χώρας. 
Επίσης γνωρίζουμε ότι στην περιοχή της, η Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών κατέχει μεγάλες καλλιεργητικές μονάδες για την πρακτική εξάσκηση των φοιτητών της.

Δεν παραβλέπουμε και το γεγονός ότι πριν λίγο καιρό οι Δήμαρχοι Λιβαδειάς, Ορχομενού, Αλιάρτου αλλά και Θηβών, ανακοίνωσαν την θέληση τους να ασχοληθούν με την Κωπαΐδα:  «Πήραμε την πρωτοβουλία να διεκδικήσουμε από το αρμόδιο Υπουργείο Γεωργίας αυτό που φαντάζει προφανές σε όλους τους κατοίκους της Βοιωτίας και σε όλους τους επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με την άρδευση της Κωπαΐδας. Ένα νέο ξεκίνημα που θα σηματοδοτηθεί από την κατάργηση του υφιστάμενου  Οργανισμού Κωπαΐδας και την δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΩΠΑΙΔΟΣ».

Πίσω από την πολιτική ανακοίνωση  είναι προφανές ότι υπάρχουν σκέψεις,  συνυπολογιζομένης και της  «Μελέτης  Σκοπιμότητας  Σύστασης Φορέα Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων & Ανάπτυξης Αρδευτικών Έργων νομού Βοιωτίας» που είχε γίνει ήδη από το 1994 από την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Βοιωτίας....    όπου φανταζόμαστε ότι η αρδευτική χρήση του Μόρνου αποτελεί καθεστώς! 
Αυτό δεν γίνεται όλα αυτά τα χρόνια; 
Και αυτοί μεν, καλά κάνουν. Τα καλύτερα. Όλοι τους. Οργανισμός, δήμαρχοι, φορείς και αγρότες. 

-  Εμείς, εδώ, τόσα χρόνια θεατές στο ίδιο έργο της μη διεκδίκησης, της μη αποτελεσματικότητας, της μη άρδευσης του Ιστορικού, παραδοσιακού Ελαιώνα της Άμφισσας,  παρακολουθώντας το νερό του δικού μας Μόρνου να εξυπηρετεί τον απέραντο  Βοιωτικό κάμπο αλλά όχι την υποχρεωτική μονοκαλλιέργεια του Δελφικού Τοπίου, παρακολουθώντας τις δίκες και την... μητέρα τους!, με κολοσσιαίες οφειλές; στην ΕΥΔΑΠ, χωρίς κανένα αντιστάθμισμα και χωρίς το παραμικρό αντάλλαγμα, τί έχουμε να περιμένουμε;;

 - Αν είναι τόσο απλό κι εύκολο για τους γείτονες να επωφελούνται από το νερό του Μόρνου και από το κανάλι, την στιγμή μάλιστα που υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υδροδότησης και άρδευσης στην Φωκίδα του Μόρνου και του ταμιευτήρα, πως είναι δυνατόν να είμαστε θεατές και αδιάφοροι στην άνιση και κατάφωρα άδικη μεταχείριση; Πότε σκοπεύουμε να διεκδικήσουμε τα οφειλόμενα στην περιοχή μας; Ή μήπως δεν φροντίσαμε να μάθουμε ότι το νερό θεωρείται δημόσιο αγαθό ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗ και όχι για άρδευση ( όπου έχει βασιστεί η ΕΥΔΑΠ...). Και ο Μόρνος αρχικά είχε χαρακτηριστεί ως ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. Μήπως είναι η έσχατη κατάλληλη στιγμή να ασχοληθούμε λιγάκι με το τόπο και τα βασικά θέματα επιβίωσής του; 

 - Απευθυνόμενοι στην νεοεκλεγείσα βουλευτή Φωκίδας, εικάζοντας ότι δεν την έχουν ενημερώσει οι σχετικοί και αρμόδιοι φορείς, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι μόλις ορκίστηκε αλλά παράλληλα  και την μακρά ενασχόλησή της  με τα κοινά,  και παραβλέποντας το ο,τιδήποτε άλλο,  ρωτάμε:


  
 
  - Κυρία Μανδρέκα, ποια είναι η θέση σας! 
 Και κυρίως  ποιες είναι οι κινήσεις που θα κάνετε; 

  







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου