Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…
Ατενίζοντας το καμμένο Δελφικό Τοπίο του κόσμου…

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

"Εις μνημόσυνον αιώνιον έσται δίκαιος"



Στην  μνήμη του μακαριστού μητροπολίτη Πρέβεζας π. Μελετίου

του π.Δημητρίου Θεοφίλου Μ.D, CAND. DR


   Είχα τη χαρά και την ευλογία, να γνωρίσω από κοντά τον μακαριστό γέροντα πατέρα Μελέτιο, Μητροπολίτη της Πρέβεζας, έτσι τολμώ να μιλήσω εμπειρικά και όχι θεωρητικά.
   Χαρακτηριστικά της ψυχοσωματικής υπόστασής του, υπήρξαν η εκκλησιολογία και η ταπείνωση. Πονούσε πραγματικά για το λαό του Θεού και μαρτυρούσε λόγο αλήθειας και παρηγοριάς για τα παιδιά του τα πνευματικά, που δεν τα είχε υποταχτικούς και κολίγους αλλά τα τιμούσε με την πατρική του αγάπη και το ενδιαφέρον του, σαν αδελφούς και συνεργάτες του, με την  πρωτοχριστιανική έννοια.

   Όταν τον γνώριζες από κοντά,  δεν σε κρατούσε μακριά του με το ψυχρό – τυπικό άπλωμα του χεριού του, για να τον «προσκυνήσεις» και «τιμήσεις» εγκοσμικευμένα και δεσποτικά, αλλά σε υποδεχόταν μια ζεστή πατρική αγκαλιά, με τον πρωτοχριστιανικό ασπασμό, που τόσο έχει παραμεληθεί και λησμονηθεί ασυγχώρητα στις μέρες μας. 

  Ο γέροντας και πατέρας Μελέτιος αείμνηστος πλέον Μητροπολίτης της Πρέβεζας, τόλμησε να ξεβολευτεί, να διακινδυνεύσει, να στοχοποιηθεί, αν θέλετε,  για την αγάπη του Χριστού την αγία, και του αδελφού συνανθρώπου την ελευθερία. Η ηλικία η προχωρημένη δεν στάθηκε εμπόδιο σε αυτόν τον «παλικαρίσιο» και «ανένδοτο» αγώνα του,  αντάμα με τα πνευματικά του παιδιά.  Τα προβλήματα υγείας του τον δυνάμωναν... 
 Πριν από κάποιο καιρό, κλήθηκε απολογούμενος να αιτιολογήσει  την τόλμη και την ειλικρίνεια που έδειχνε με το ποιμαντικό του παράδειγμα, να τολμάει να είναι επίσκοπος και όχι «αφθέντης»,  να διακινδυνεύει να είναι ανάμεσα στο λαό και όχι «επικυρίαρχος». 
 Τον κάλεσαν σε απολογία και κείνος έδωσε απολογία «ευπρόσδεκτη τω Κυρίω». Λοιδορήθηκε, συκοφαντήθηκε, πολεμήθηκε αλλά δεν το έβαλε κάτω, όχι προς «ιδία» δόξα και αναγνώριση, άλλωστε υπήρχαν γι' αυτό το λόγο άλλοι δρόμοι πλέον εξασφαλισμένοι, από τη πορεία του σταυρού και της ατίμωσης που είχε συνειδητά διαλέξει. 

  Ας είναι αιωνία η μνήμη του, ας αποτελέσει παράδειγμα ποιμαντικής αρχιερωσύνης με την ευαγγελική προτροπή και έννοια, για παρόντες και μέλλοντες διαχειριστές της επισκοπικής διακονίας.

   Ο μακαριστός γέροντας και πατέρας Μελέτιος τόλμησε να ανοίξει δρόμους, για όλους εμάς που συχνά - πυκνά δίνουμε ρεσιτάλ στενοκαρδίας και στενομυαλιάς. Ας είναι αιωνία η μνήμη του και ας εύχεται και προσεύχεται από εκεί που βρίσκεται πλέον,  την αιωνιότητα «υπέρ των ημετέρων αγνοημάτων και κακουργημάτων» 
                                                                                                  π. Δημητ. Θεοφίλου


ΣΣ

O Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελέτιος εκοιμήθη σε ηλικία 79 ετών.
Ο Μακαριστός Μητροπολίτης γεννήθηκε στην Αλαγονία Καλαμάτας το 1933.
 Ήταν πτυχιούχος Θεολογίας και Κλασικής Φιλολογίας - Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον αοίδιμο Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο Δασκαλάκη. Διετέλεσε Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας και
  Γραμματεύς της Συνοδικής   Επιτροπής επί των Διεκκλησιαστικών Σχέσεων. Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης χειροτονήθηκε το 1980.

Ήταν συγγραφέας πολλών εποικοδομητικών βιβλίων και είχε βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών για το βιβλίο του «Η Πέμπτη Οικουμενική Σύνοδος».

Ο μακαριστός μετά από πολύμηνη ταλαιπωρία λόγω προβλήματος της υγείας του από τον περασμένο Νοέμβριο, έκλεισε τα μάτια του στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλεία στα Φλάμπουρα όπου βρίσκονταν τους τελευταίους μήνες.

Η ημέρα της κηδείας του ανακηρύχθηκε αργία στην Πρέβεζα ενώ σύσσωμος ο πνευματικός κόσμος  προέβη σε εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, αρχής γενομένης από τον Αρχιεπίσκοπο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου